NB I

Nem visszatetszést keltő

Hiányoznak a magyarok a Fradiból, ez nem hosszú távú koncepció, hanem gyors eredmény elérésére való.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Három hónap szünet és két hónap felkészülés után hétvégén végre folytatódik a bajnokság! Ezúttal is bizonyosodott, hogy az átigazolások szempontjából a téli időszak nem annyira eseménydús, mint a nyári. Persze, ezúttal is voltak olyan csapatok, amelyek alaposan átalakították a keretüket, és most sem maradtunk bombahírek nélkül. Vannak nagy távozók és jelentős érkezők, de vajon ezek mennyire befolyásolhatják az ősszel kialakult erősorrendet? Mi történt tél, és mi várható tavasszal? Ezt tekinti át legújabb négyrészes sorozatában a Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar labdarúgás iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán.

BUDAPEST HONVÉD FC

Marco Rossi érkezésével is megmaradt a csapat előkelő helyezése és színvonalas játéka. Jó őszön vannak túl a kispestiek, látszik, hogy nem álltak meg. Beindult az olasz vonal, nyilván az olasz edzőnek és az igazgatónak köszönhetően, hiszen Hemingway-jel kapcsolatban inkább a bonbonról és az amerikai kapcsolatról hallottunk korábban. Az olasz focit ismerjük, bár jelenleg a Bundesliga, illetve az angol és a spanyol bajnokság mögé sorolható, de csakis szuperlatívuszokban beszélhetünk róla, pláne a magyar focihoz képest. Az új játékosok erősségét még nem látom át, majd a mérkőzések elemzése során tudunk róluk többet mondani. Persze, aki a Juventustól érkezett, nem lehet rossz játékos, még akkor sem, ha ott nem volt a kezdőcsapat tagja. Aki Olaszországban nem kapott komoly szerepet, nálunk az is sokat segíthet.

Nehéz azt mondani, hogy ezek nagy nevek, de nagyon kíváncsian várom, hogy a külföldiek többet tudnak-e nyújtani a magyaroknál. Természetes, hogy Marco Rossi favorizálja a honfitársait, de hülyeségeket biztosan nem csinál. A távozóik közül Abass a gyorsaságával és az erőszakosságával évek óta meghatározója volt a Honvéd játékának. Faggyas Milán nagy tehetségnek volt kikiáltva, úgy tűnt, hogy a Honvédnál végre megtalálja önmagát, és játszott is bőven. Vólent Roland góljaira is emlékszem, ő is szerepet kapott az olasz edzőnél, mégis kölcsönadták. Nem látok olyan átigazolási szisztémát, hogy nagyon televásárolta volna magát a klub. Nem igazoltak rosszul, ráadásul Bobál Gergely és társai felkerültek az utánpótlásból, ami figyelemre méltó és üdvözölendő dolog. Nem gyengültek a kispestiek, sőt egyelőre nem túl átláthatóan, de erősödtek. Még közelebb kerülhetnek az élmezőnyhöz, de ettől a kerettől és háttértől mindenképpen elvárható, hogy legalább megtartsa a pozícióját.

Érkezett: Raffaele Alcibiade (olasz, Juventus, kölcsönbe), Davide Lanzafame (olasz, Catania, kölcsönbe), Leandro Martínez (argentin-olasz, Cremonese, olasz), Claudiu Pascariu (román, FCM Targu Mures). Az utánpótlásból az első kerethez kerültek: Bobál Gergely, Lőrinczy Attila, Filip Holender (szerb)

Távozott: Dieng Cheikh Abass (szenegáli, Thanh Hoa FC, Vietnam, kölcsönbe), Boris Bjelkanovics (horvát), Faggyas Milán (Szolnok), Filip Kosztics (szerb), Ibrahima Thiam-Iyane (szenegáli), Nagy Mihály Krisztián (Kazincbarcika, kölcsönbe), Marko Rajics (szerb), Marko Vidovics (montenegrói), Vólent Roland (Kazincbarcika, kölcsönbe)

FERENCVÁROSI TC

Nagy volt a mozgás, szépen körülnéztek a piacon. Beliczky Gergő az új edzőnél körülbelül annyit szerepelt, mint én, tehát a távozása nem nagy veszteség. Détárinál sokat játszott, de az új edző elképzeléseibe nem fért bele. Busai Attila szintén eltűnt Moniz érkezése után, ahogyan Grúz Tamás és Máté János is. Kezdett összeállni a csapat, Moniz egy karakán stílust erőltetett a társaságra, amibe ők nem fértek bele. Abban mindenképp lehet bízni, hogy a holland edző alaposan megnézte az új embereket, és a honfitársait nyilván ismeri is. A téli erősítésnek mindenképpen az amúgy sem gyenge keret hasznára kell válnia. Pénz került a Ferencvárosba, és végre egy olyan edző, aki ért is a labdarúgáshoz. Spanyol és török túrán voltak, és a teljesítményük azt bizonyította, hogy ennek a csapatnak tényleg helye van az élmezőnyben. A futballtársadalom nagyon nagy figyelemmel fogja követni a szereplésüket. A hatodik hely megtartása már nem lenne túl jó eredmény tőlük, följebb kellene kúszniuk a tabellán. Továbbra is tartom, hogy a dobogón végezhetnek.

Ami a külföldieket illeti, ilyen tekintetben Németország topcsapata, a Bayern München is olyan, mint a Fradi, a keret fele biztosan külföldi. Egy külföldi edző jobban hisz a külföldi labdarúgókban, és anyagiakban mostanság megengedhető mindez a klubnál. A Haladásnál például csak magyarokban bíznak, de ha több pénzük lenne, elképzelhető, hogy ott is hoznának légiósokat. Az más kérdés, hogy a németek saját nevelésű játékosai vannak olyan színvonalú labdarúgók, mint a külföldiek, mifelénk viszont nem nagyon. Ilyenkor mindig az vetődik fel, hogy mi van a Fradi utánpótlásával? Hiányoznak a magyar fiatalok, de nem mondom, hogy ez visszatetszést keltő, mert mindig a vezetőség határozza meg az irányvonalat. Az biztos, hogy ez nem egy hosszú távú koncepció, hanem gyors eredmény elérésére való. Egyébként az utolsó néhány felkészülési meccsen játszottak magyar fiatalok is, és biztos vagyok benne, hogy Moniz nem fogja elfelejteni őket.

Az, hogy a stadionépítés miatt az FTC csak egy meccset játszhat az Üllői úton a tavasz folyamán, atmoszférában biztosan jelenthet valamit. De hat-nyolc-tízezer ember a Puskás Stadionba is ki fog menni, bár az úgy fog kinézni, mint egy megye egyes mérkőzés… De ha a csapat jól szerepel, ott is remek hangulatot teremthetnek, és hazai pályát varázsolhatnak.

Érkezett: Stanley Aborah (belga, Mura, Szlovénia), Júnior Fell (brazil, Metropolitano), Quenten Martinus (holland, Sparta Rotterdam), Leonardo (brazil, Red Bull Salzburg, Ausztria)

Távozott: Beliczky Gergő (Pápa), Busai Attila (Szolnok), Grúz Tamás (Szolnok), Máté János (Siófok), Menyhárt Attila (Siófok)

Kiszemelt: David Mendes Da Silva (holland, Red Bull Salzburg)

DIÓSGYŐRI VTK

Az érkezők és a távozók között is csak egy meghatározó ember volt, akire felkaptam a fejemet: Kádár Tamás és Igor Gal. A szintén távozó Szavo Rakovicsot nem láttam annyit játszani, talán Benczés Miklósnál igen, de Sisa Tibornál és Szentes Lázárnál nem. A közelmúltban nem érzem meghatározónak. Kádár nagy név, ő az egyetlen érkező, de ennek a DVTK-nak a keretét tovább erősíteni már tényleg túlzás lett volna. Mit kellett volna még erősíteni ezen? Az értékek megtartásával és Kádár megszerzésével jól sáfárkodtak a vezetők. Majd meglátjuk, mennyi szakma kerül ebbe a tavasz folyamán, és vissza tudják-e csalogatni a szurkolókat, akik eredményt és jó játékot várnak. Ezzel a kerettel kötelező az előrelépés szakmailag.

Érkezett: Kádár Tamás (Roda, Hollandia, kölcsönbe)

Távozott: Bogáti Péter (Kazincbarcika, kölcsönbe), Igor Gal (horvát), Szavo Rakovics (szerb, Eger), Jeff Silva (brazil, ABC FC, Brazília)

Kölcsönből visszatért, de rögtön távozott: Czégel Máté, Halgas Tibor, Hornyák Marcell, Youssef Sekour (francia-marokkói)

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI

Látva, hogy az előttük állók hogyan erősítettek és milyen anyagi lehetőségeik vannak, nehéz lesz előzniük. A reális céljuk a nyolcadik-tízedik hely körül lehet. Hatalmas fegyvertény lenne a téli nyolcadik helyük megtartás. Ősszel sem láttunk náluk bombakeretet, csak az áldozatos munkájuknak köszönhető a jó szereplés. Három külföldi játékos érkezett, és az anyagi helyzetük nem olyan jó, hogy megengedhetnék maguknak a nagy kapkodást. Biztos, hogy Prukner László alaposan szemügyre vette őket. Ha leigazolta a légiósokat, azok bizonyára megfeleltek neki. A távozók inkább az NB II-es csapatból fognak hiányozni, egyikük sem olyan, hogy végigjátszotta volna az élvonalbeli meccseket, és most elvitte a Videoton. Horvátországban jártak, nagy szenzáció és hangzatos szavak nélkül csinálták végig a felkészülést, és egyben tartották a keretet. Nehéz dolguk lesz, de nagyon jó átlagot hoztak ősszel, ha nem is a maximumot. Ott vannak a középmezőnyben, de mögöttük lohol az Újpest, illetve a Kecskemét és a Paks, amely erősített is. Nehéz lesz megtartaniuk a tiszta középmezőnyt, de nagy baj nem történhet velük, bár az elvárás és a kényszer sem akkora.

Érkezett: Aaron Addo Dankwah (ghánai, FC Lugano, Svájc, kölcsönbe), Marko Csampar (szerb, Fortuna Brazi, Románia), Lazarosz Fotiasz (görög, Anagenniszi Epanomisz)

Távozott: Fenyvesi Olivér (Kozármisleny), Horváth László (Szigetszentmiklós), Katona György (Nyíregyháza), Vadas Zalán (Sopron)

Olvasói sztorik