NB I

Miért nyolcadik a Kaposvár?

Ha tartani tudják az elmúlt fél szezonban látott szintet, az idény pozitív meglepetéscsapatává válhatnak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Téli szünet van az OTP Bank Ligában, a csapatok túl vannak a bajnoki szezon felén, plusz két fordulón. A meccsmentes hónapok az értékelés, a számvetés időszakát jelentik. A Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán is elkészítette csapatokra, klubokra lebontott visszapillantóját, amelynek nyolcadik fejezetében a középmezőny oszlopa, a Kaposvár szerepel.

A szezonkezdet előtt évek óta mindig arról beszélnek a szakmabeliek, hogy a két kieső közül az egyik a Rákóczi lehet. Miért van ez? Azért, mert a kaposváriak őszintén elmondják, hogy a költségvetésük hiányos, vagy legalábbis elgondolkodtató, honnan lesz meg az anyagi fedezetük a bajnokság végéig. Az volt a politikájuk, hogy összejött egy igazán jó csapat, amellyel a dobogós közelébe kerültek, de ezt követően mindig eladtak játékosokat, és ebből a pénzből próbáltak élni. Évről évre építkezve viszont nehéz állandósítani az élmezőnybeli pozíciót.

Kaposvári Rákóczi FC

8. helyezett

17 mérkőzés

6 győzelem

5 döntetlen

6 vereség

Gólok: 17-20

23 pont

Az anyagi bázis miatti panaszkodásuk megszűnt, és ez szimpatikus dolog, bár én sejtem, hogy továbbra is nehéz dolguk van. Az elmúlt félévben remek játékot és eredményeket produkáltak, amelynek jutalma a tiszta középmezőnyt jelentő nyolcadik hely. Az MTK bravúros szereplése mellett a Fradit emeltem még ki, de ide tartozik a Kaposvár eredménye is, amelyet szintén nagyon pozitív meglepetésként említenék. Tavalyi utolsó bajnoki meccsükön az ötös vereségszériáját lezáró Debrecen győzni tudott a Rákóczi ellen, amely ezt a mérkőzést leszámítva abszolút az élmezőny felé kacsingatott.

Úgy tűnik, Prukner László ismét nagyon jól megtalálja a hangot a vezetőkkel és a játékosokkal. Támadásban és védekezésben együtt mozognak a somogyiak, akiknek Lubos Hajdúch személyében olyan kapusuk van, aki bravúrokra képes. Támadásban gyors csapatnak tűnik a Kaposvár, akárhány mérkőzésüket néztem és elemeztem, gyorsak voltak a védekezésből való átmenetek támadásba. A labdavesztés utáni védekezést ellenféltől függően fönt vagy visszazárva kezdték, de taktikusan, gyors támadófutballt mutattak be, jó csapatmunkával és lelkesedéssel.

A légiósaik most nem Alves- és Nikolics-szintűek, de hoznak egy jó átlagot, fizikálisan és mentálisan rajta vannak a magyar bajnokságon, az edző által kért csapattaktikai dogokat teljes mértékben betartják. Kell egy-két kiemelkedő futballista, mint Balázs Benjámin és Oláh Lóránt. Előbbi utánpótlás-válogatottá nőtte ki magát, utóbbi visszatért, ismét élvezi a bizalmat, sztárként kezelik, amit a játékával meg is hálál. ők a fazonszabászok, akikre az ellenfél jobban odafigyel. Összességében a nyolcadik hely kiváló eredmény, a kiesés veszélye nem fenyegeti a csapatot, éppen ebből kifolyólag, ha stabilizálni tudják az anyagi hátteret, jó felkészüléssel meg tudják tartani az elmúlt fél szezonban látott szintet, az idény pozitív meglepetéscsapatává válhatnak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik