NB I sport

Miért harmadik a Debrecen?

A DVSC zuhanórepülése hétről hétre észrevehető volt, ettől függetlenül nem lehet leírni a címvédőt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Téli szünet van az OTP Bank Ligában, a csapatok túl vannak a bajnoki szezon felén, plusz két fordulón. A meccsmentes hónapok az értékelés, a számvetés időszakát jelentik. A Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán is elkészítette csapatokra, klubokra lebontott visszapillantóját, amelynek harmadik fejezetében a bajnokság egyik legnagyobb csalódása szerepel.

Debreceni VSC-TEVA

3. helyezett

17 mérkőzés

9 győzelem

1 döntetlen

7 vereség

Gólok: 24-18

28 pont

Számomra azért érdekes a Debrecen helyzete, mert az Eger vagy a Haladás esetében például kiváló eredmény lenne az őszi dobogós helyezés, a DVSC viszont hét éve meghatározó tagja az élvonalnak, ezért ez a harmadik hely nekem a szezon egyik legnagyobb csalódása. Bajnoki címek, Magyar Kupa-győzelmek, és európai kupák csoportkörös szereplései vannak a csapat mögött, ami tisztelendő, becsülendő, és talán nem is harmadik hellyel van a legnagyobb baj, hanem a mutatott játékkal.

A kilenc győzelem nem is tűnik olyan rossznak, hiszen tizenegy van a magasan tabella-első Győrnek. A debrecenieknek sok meccsük volt, amelyen nem tudtak pontot szerezni, legfőképpen idegenben. A hét vereség ezzel a szurkolói, anyagi és infrastrukturális háttérrel, ezekkel a lehetőségekkel nagyon sok. A mutatott játékkal és a tízpontos hátránnyal van a legnagyobb baj. Tizenhárom forduló van hátra, a címvédés véleményem szerint elképzelhetetlen. Ahhoz nagyon kipukkadó ETO és MTK kellene. Ez pedig – úgy hallottam és úgy érzem – kudarc, amelynek nem tudom igazán a hátterét. Hallomásból úgy értesültem, hogy esetleg problémák vannak a kifizetésekkel, már nem olyan biztos az anyagi helyzet. Ez a szóbeszéd… Egyébként szakmai válságot is éreztem. Amikor Kondás Elemér átvette a csapatot, kiváló szezont produkált, veretlenül, de most szakmailag és mentálisan is problémák adódtak. Nem volt tüzes a társaság, nem harapott a csapata. Az öt vereség egymás után nem elfogadható.

A játékrendszerükben volt egy-két változás, de alapvetően évek óta a négy-négy-kettőt alkalmazzák. Ez megfelelő is, hiszen elöl ott van Coulibaly, Sidibe vagy Kulcsár Tamás. A védekezésbe való átmenetkor ebből négy-öt-egy lesz. Támadásban mindig gyors volt és jó futballt játszott a Debrecen, használta a széleket, ehhez megvoltak az emberei, de ebből most semmit nem láttam. Kapusposzton keresgélték a jó megoldást, persze sérülések is közbeszóltak. A védelmükben is sok volt a sérülés, Nagy Zoltán kezdett, aztán elővették az idősebb, rutinosabb Bernáth Csabát. Simac is sokat volt sérült, Mészáros Norbert viszont válogatott szintet hozott, de a végére ő is visszaesett. Korhut Mihály jó fél szezont futott. Ezekkel a nevekkel hatékonyabb védekezést kellett volna bemutatniuk.

Bódi Ádám, Varga József és Szakály Péter egyaránt válogatott szintű középpályás, mégis nagy visszaesést mutatott ez a csapatrészük is. Varga jó labdaszerző, intelligens játékos, de elfáradt az őszi szezon végére. Szakály az ország egyik legtechnikásabb középpályása, aki jól lát a pályán, s jól szervezi a játékot, de ezúttal nem idézte korábbi önmagát. Bódi bármelyik szélen jól használható, jól segíti a szárnyjátékot. Czvitkovics Péter magyar szinten ugyancsak jó játékos, de tőle sem láttam jó futballt, keresi önmagát. Rajtuk kívül rendelkezésre áll Bouadla és Yannick is, akik kevesebbet játszottak, tehát mennyiségileg is megvannak a debreceniek, minden posztra két azonos képességű emberük van. Elöl Sidibe és Coulibaly, akiktől sokkal jobb játék volt elvárható, Kulcsár pedig kevesebb lehetőséget kapott. A támadójátékuk nem állt össze, extrát nem nagyon láttam gyorsaságban, pontrúgásokban és védekezésben sem. Erre utaltam, amikor azt mondtam, hogy szakmai visszaesést tapasztaltam a DVSC esetében. Mentálisan gyengének tűnt a csapat.

Nagy nehézségek árán az utolsó, Kaposvár elleni meccsüket behúzták, így tudtak megmaradni a dobogón. Ha az sem jön össze, igen csúfos fél szezonjuk lett volna, de nyilván ennél is sokkal többet vártak, de csapatjátékban és egyénileg sem közelítették meg régi önmagukat. A zuhanórepülés hétről hétre észrevehető volt, ettől függetlenül nem lehet leírni őket. Egy jó felkészüléssel, ha az anyagi bázis még adott, egy-két igazolással, illetve egy-két ember eladásával, mentálisan erősítéssel visszakerülhetnek a harcba a második helyért, mert a Győr már nehezen lesz megfogható.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!