NB I

Miért hatodik a Ferencváros?

Egy jó felkészülés után meglepetéscsapattá válhat a Fradi, amelynek dobogón a helye.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Téli szünet van az OTP Bank Ligában, a csapatok túl vannak a bajnoki szezon felén, plusz két fordulón. A meccsmentes hónapok az értékelés, a számvetés időszakát jelentik. A Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán is elkészítette csapatokra, klubokra lebontott visszapillantóját, amelynek hatodik fejezetében hazánk egyik, ha nem a legnépszerűbb, legsikeresebb klubja, a Ferencváros szerepel.

Hosszú évek óta minden portál arról cikkezett, és aki benne volt, tudta is, hogy a klub a szakadék szélén álldogál. Kubatov Gábor belépésével azonban az FTC lélegzethez, támogatáshoz jutott, és rendeződni látszik a helyzet. Détári Lajossal kezdte a szezont a csapat, akivel májusban szerződést hosszabbítottak, majd az új szezon elején hirtelen kidobták. Véleményem szerint lehet, hogy nem voltak jók a vele elért eredmények, de vezetői szinten is kellett dilettantizmus ahhoz, hogy hosszabbítsanak vele, majd gyorsan kirúgják. Mindig az edző a hibás, ő a hunyó, ha nem teljesít jól a csapat, aztán gyorsan kiderül, hogy valaki csak aláíratott vele egy szerződést…

Ferencvárosi TC

6. helyezett

17 mérkőzés

6 győzelem

7 döntetlen

4 vereség

Gólok: 26-23

25 pont

Erősebben, eredményesebben

Az elmúlt másfél-két évben nem volt jó a Fradi kerete. Számos játékoson nem éreztem azt, hogy igazán odatartozna, hiszen a magyar labdarúgás egyik, ha nem a legsikeresebb klubjáról beszélünk. Ricardo Moniz edző érkezésével szakmailag, és játékoskeret tekintetében is erősödött a csapat. Személyesen nem ismerem, de tudom, hol dolgozott korábban, és tudom, milyen elképzeléseket képvisel a futballról. A játékrendszer négy-kettő-három-egy, ami Hollandiában egy kedvelt forma, és Magyarországon is egyre gyakoribb. Ebből egyébként többször lett négy-négy-kettő az FTC esetében. Szemmel láthatóan dinamikusabb lett, jobb erőállapotba került az együttes, és az általam kedvelt támadófutballt játszotta. Labdavesztés után már az ellenfél védőterületén visszatámadott, olykor túlságosan is, mert a játékosok nagyon szerettek volna bizonyítani az edzőnek. Moniz érkezése után idő kellett hozzá, de aztán már az eredmények is jöttek.

Játékosok

Besics ha nem is egy torony, de Magyarország egyik legjobb belsővédője. Jenner játéka is kiemelkedik a magyar mezőnyből. Böde Dániel a vergődése után ennél az edzőnél magára talált, látszik, hogy jó a kapcsolatuk, bizonyítani akar. Hol sziporkázik, hol feltúrja a pályát, tehát minden szépségét felvonultatja a játéknak. Látszik, hogy Ionescu nem rossz képességű labdarúgó, és Józsi György is élvezi az edző bizalmát. A csapatkapitánynak voltak komoly hullámvölgyei, de ezekből kezd kilábalni, és egyre jobban futballozik. Otten még mindig talány, vannak jó mérkőzései, benne van a holland vér, de fegyelmezetlen dolgai is akadnak. Néha olyan, mintha Pique öccse lenne, kicsit kilóg a csapatból. Jova Leventének is voltak jó meccsei, és olyan gólokat is kapott, amelyek az ő lelkén száradnak, de összességében jó teljesítményt nyújtott. Nem elhanyagolható, hogy Perics általában csak a kispadon kezd, Orosz Márk pedig most kezdi bejátszani magát a csapatba, tehát sok tehetséges, jó futballistája van a klubnak. A Fradi kerete erősebb lett, bár a Videoton mellett a legtöbb légiós játékperc jellemzi a csapatot. Ez van, az edző bennük bízik… Viszont eredménnyel párosul!

Negatívum

A védekezést említeném, és most a közvetlen védelemről beszélek! A középpályások és a támadók is folyamatosan, aktívan részt vesznek a védekezésben, de az oldalról, szélről belőtt, vagy a közvetlenül a védelemre rávitt labdák esetében zavarba hozható a csapat. Jó példa erre az MTK elleni mérkőzés, amelyen nagyon megverték a Ferencváros védelmét. Tehát a hátsó alakzat még nem állt össze, szerintem ott várhatók változások, bár már érkezett Bönig, így Jovanoivcs át tudott menni a jobb oldalra. A két-háromhónapos felkészülés során ezeket a problémákat is meg tudja oldani a szakvezetés. Ha a védekezés javul, és továbbra is agresszív támadójátékkal párosul, szép tavasza lehet az FTC-nek.

Extrák

A pontrúgásokat és a rögzített helyzeteket kell kiemelni. Ezeket leggyakrabban Jenner végzi el, aki remek technikával rendelkezik, Böde pedig sok ilyen szituációból szerzett gólt. A Fradi ebben is erős volt, ugyanakkor nem látom fegyelmezetlennek az együttest, amely csapatjátékban, taktikailag és fizikálisan is fejlődött.

Az edző

A jó értelemben vett holland agresszivitást lehet érezni a csapaton, és Moniz megnyilatkozásai is szimpatikusak. Próbál tenni a magyar labdarúgásért, alkalmazkodik a környezethez. Ha jön egy külföldi edző, a csapatának így kell kinéznie! A hatodik hely jó eredmény, egy jó felkészülés után meglepetéscsapattá válhat a Ferencváros, amelynek a tradíciók szerint dobogón a helye, és ezzel az edzővel, ezzel a kerettel és ezzel az anyagi háttérrel bizony szép tavasza lehet.

Olvasói sztorik