NB I

Márciusban búcsúzik az Albert Stadion

A tervek szerint a Fradi–Újpest rangadó után zárják be és bontják le az Üllői úti stadiont.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az új arénát magyar építészek tervezik, s lehetőleg magyar cégekkel építtetnék meg, a befejezést pedig 2014 őszére prognosztizálják – a többi között erről beszélt pénteken az egyik sporttelevízió reggeli műsorában a beruházást vezénylő kormánybiztos, Fürjes Balázs.

– Az unióban tilos kizárólag hazai cégekre kiírni egy ilyen közbeszerzést, tehát nyitott a nemzetközi építők előtt is a verseny. A Fradi-stadion építési pályázatát a nemzeti vagyonkezelő írta ki. Azt kértem, hogy két fontos szempontra figyeljenek, s ezt tartották is: az egyik az ár, a takarékosság jegyében ennek kell a döntőnek lennie. A másik, hogy csak olyan pályázók indulhassanak, akik korábban megoldottak már ilyen nehézségű feladatot. Vannak ilyenek többen, változatlanul úgy vélem, öt körül lesz az alkalmas indulók száma – mondta Fürjes Balázs, aki figyelmeztetett: a közbeszerzésnek több vesztese lesz, akik megtámadhatják a döntést, és a jogorvoslat hónapos csúszásokat okozhat.

A kormánybiztos jelezte: Kubatov Gábor klubelnökkel arról is egyeztettek, hogy márciusban a Fradi még a régi Albert Stadionban játszhassa bajnoki meccsét az Újpesttel.

Azt már korábban nyilvánosságra hozták, hogy a győztes kivitelezőnek vállalnia kell a jelenlegi létesítmény lebontását, valamint az új, legalább 22 ezer férőhelyes, fedett lelátójú stadion felépítését. A kiírás szerint az új létesítményt 90 fokkal elforgatják, ezáltal az épület tájolása ideális lesz, s a projekthez tartozik egy, a klubirodákat és a sportmúzeumot befogadó négyemeletes fejépület felépítése is, ez alatt háromszintes, 352 autó befogadására alkalmas mélygarázs lesz.

Az ajánlattételi határidő december 13-a, a győztes cégnek pedig a szerződéskötéstől számítva 18 hónapja lesz a kivitelezésre.

Olvasói sztorik