Hírek

12 milliárdból épülhet meg az FTC új stadionja

Fürjes Balázs szerint 12 milliárd forintból építhető fel a Ferencváros új stadionja, s márciusban, az IMF-tárgyalások lezárása után dőlhet el, hogy költségvetési pénzből 2014-re megvalósítható lesz-e a beruházás.

Kapcsolódó cikkek

A budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos azt egyik sporttelevízió reggeli műsorában azt mondta: az ország és a világ jelenlegi helyzetét figyelembe véve most az a nagy kérdés, hogy egyáltalán bele tudnak-e vágni az Üllői úti építkezésbe – írja az MTI.

– Úgy tervezem, hogy februárra döntéshelyzetbe hozom a kormányt. Készítek egy kormány-előterjesztést arról, hogy mennyi idő alatt, milyen forgatókönyvvel és mennyi pénzből építhető meg a stadion, és ez három év alatt mennyibe kerül a magyar költségvetésnek. Márciusra egyébként Fellegi Tamás is lezárja a tárgyalásait az IMF-fel, lesz megállapodás, és akkor látni fogjuk, hogy milyen helyzetben vagyunk – fogalmazott Fürjes, aki megerősítette, hogy az idei munkálatokra elegendő a 2012-es költségvetésben erre elkülönített egymilliárd forint.

– Ez idén a bontást és egy kis építkezést fedezni tud. Az a kérdés, hogy a 2013-as és a 2014-es költségvetésbe is be tudjuk-e építeni a költségeket – tette hozzá, majd elmondta, számításai szerint az építkezés összesen 12 milliárdból valósítható meg, s jövőre 6-8 milliárd forinttal terhelné majd a költségvetést.

A beruházási szakember beszélt arról is, hogy 90 százalékban felhasználják majd az angolok által készített építési tervet. Egy lényeges változtatást azonban mindenképpen szeretne: a stadiont a telek sarkából egy kicsit a közepe felé tolni. Mindehhez hozzátette, heteken belül szeretné kiírni a közbeszerzést a bontásra, hogy ezzel se veszítsenek időt.

A kormánybiztos ugyanakkor kiemelte: csak akkor kezdik el a bontást, ha már biztosak az építkezésben, de reméli, hogy már 2012 őszén el kell költöznie a Ferencváros csapatának az Üllői útról.

Szóba került az is, hogy miként tudja majd a Ferencváros gazdaságosan üzemeltetni az Üllői úti stadiont. Ezzel kapcsolatban Fürjes Balázs azt mondta, az angolok eleve úgy tervezték meg, hogy az aréna az egyéb rendezvényekből teljes mértékben önfenntartó legyen, s ez a cél nem változott.

Fürjes felelősségteljes és helyes döntésnek nevezte azt, hogy a kormány a 2012-es költségvetésben 7 milliárdról 1 milliárdra csökkentette a budapesti stadionok fejlesztésére elkülönített pénzt.

– A pénzről szóló döntéseknél meg kell várni azt a pillanatot, amikor az építkezés feltételei fennállnak. A stadionok, így a Puskás Stadion esetében is akkor lehet felelősen dönteni, ha már van egy jogerős építési engedély. Először ezt kell beszerezni, majd be kell árazni. Csak ezután lehet felelősen dönteni a pénzről, és utána kezdődhet el az építkezés – hangsúlyozta Fürjes Balázs.

Olvasói sztorik