NB I

A Videoton volt a legaktívabb

Az élmezőny csapatai közül a székesfehérváriak igazolták a legtöbb játékost, többek között Juhász Rolandot.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Három hónap szünet és két hónap felkészülés után hétvégén végre folytatódik a bajnokság! Ezúttal is bizonyosodott, hogy az átigazolások szempontjából a téli időszak nem annyira eseménydús, mint a nyári. Persze, ezúttal is voltak olyan csapatok, amelyek alaposan átalakították a keretüket, és most sem maradtunk bombahírek nélkül. Vannak nagy távozók és jelentős érkezők, de vajon ezek mennyire befolyásolhatják az ősszel kialakult erősorrendet? Mi történt tél, és mi várható tavasszal? Ezt tekinti át legújabb négyrészes sorozatában a Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar labdarúgás iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán.

GYŐRI ETO FC

A távozók nem voltak meghatározóak, igazából csak érkezőkről beszélhetünk. Ott sem kapkodtak, jó koncepció mentén igazoltak. Megtalálták a magyarok és a külföldiek jó elegyét, ami őszi elsőséget eredményezett, erre építkeztek most, tehát nem arról van szó, hogy nyolc ember ment és tíz jött… Farkas II Balázs nem alkotott maradandót az elmúlt két évben, de hatalmas tehetségről van szó, nem véletlenül játszott korábban a Dinamo Kijevnél. Bár az utóbbi évek nem sikerültek neki, de mindenképpen erőssége lehet a Győrnek, ha sikerült sérülésmentesen végigcsinálnia a tavaszt. A szlovák védő az edzőmeccseken sokat játszott, Tarmo Kink pedig máris győztes tizenegyes-gólt lőtt a Magyar Kupában. Nála nyilván nem múltak el nyomtalanul a légiósként töltött évek. Ő is tökéletesen illeszkedik az ETO koncepciójába, de az is jól látszik, hogy az első keretbe magyar fiatalokat is fel akarnak hozni és nevelni. Nem költöttek euró milliókat, oda igazoltak, ahova szükséges volt. Továbbra is nagy esély látok rá, hogy megnyerjék a bajnokságot.

Érkezett: Farkas II Balázs (Debrecen), Marián Had (szlovák, DAC, Szlovákia), Tarmo Kink (észt, Varese, Olaszország), Giorgi Kvilitaia (grúz, FC Sasco Tbiliszi, Grúzia)

Távozott: Mihai Dina (román), Marko Dinjar (horvát), Simon András (Haladás, kölcsönbe), Jarmo Ahjupera (észt, ETO FC II), Valentin Babics (horvát, ETO FC II)

Kiszemelt: Lubos Kamenár (szlovák)

MTK

A Vasas utánpótlásából hoztak egy fiatal játékost, aki tulajdonképpen az egyik akadémiáról a másik akadémiára került. Távozott Könyves Norbert, akinek a Ferencváros elleni félpályás, üres kapus gólja máig emlékezetes. Ő érzékeny veszteség lehet, a hiányát megérezhetik, de egy fiatallal biztosan tudják pótolni, hiszen továbbra is nagyon sok tehetség nevelnek. A klubnál ezúttal sem volt semmi szenzáció, a fiatalok – néhány rutinossal kiegészítve – megpróbálják elérni azt, ami hatalmas siker lenne, a dobogón maradást.

Érkezett: Varga Szabolcs (Vasas Kubala Akadémia)

Távozott: Djordje Djurics (szerb, Tatabánya, kölcsönbe), Könyves Norbert (MVM Paks), Szasa Macura (szerb, Szigetszentmiklós, kölcsönbe)

DEBRECENI VSC-TEVA

Soha senkit nem akarok megbántani az írásaimmal, de úgy tűnik, Ramos nem nagyon higgadt le, hiszen piros lappal kezdte újabb debreceni korszakát. Egyébként nagy munkabírású játékos és nem rossz futballista, jól bánik a labdával, de fejben nem volt rendben az utóbbi években. A Lokinál sem kapkodták el az igazolásokat. Távozott Varga József, ezért tért vissza Ramos, hiszen a hondurasi ugyanazt a védekező, szűrő középpályás posztot játssza. Máshol nem is nagyon használható, csak a támadások megszűrésében és felépítésében, de gyengébbnek tartom, mint a Bundesligába igazoló Vargát, tehát itt minőségi különbség mutatkozik.

A távozó játékosok jelentősége elenyésző volt, bár Yannicknak volt része a bajnoki sikerekben, de az őszi produkciója már előrevetítette, hogy új csapat után kell néznie, szerintem nem fog hiányozni Debrecenben. A mag megmaradt, kérdés, Bódi Ádám megtalálja-e azt a jó formáját, amivel korábban berobbant az élvonalba, Czvitkovics és Szakály Péter hogy tud együtt muzsikálni, és Mészáros Norbert játéka szintén meghatározó lesz. Elől a Sidibe, Coulibaly páros szintén nem gyenge. Nem erősödött a csapat, bár lehet, hogy az őszi gyengélkedés okát sem a játékoskeretben kell keresni. Minden esélyük megvan a második hely megszerzésére, de hatalmas mentális és szakmai javulásra van szükségük.

Érkezett: Luis Ramos (hondurasi, Kecskemét, kölcsönből vissza), Mamadou Wague (francia, Metz, Franciaország)

Távozott: Birtalan Botond (Kozármisleny), Farkas II Balázs (Győri ETO), Nenad Kiso (bosnyák), Yannick Mbengono (kameruni, Kecskemét), Roguy Meye (gaboni), Varga József (Greuther Fürth, Németország, kölcsönbe), Varga Róbert (Kecskemét, kölcsönből vissza)

VIDEOTON FC

Lencse László izraeli, Nagy Dániel szombathelyi, a brazil Jeff Silva pedig diósgyőri kölcsönből tért vissza, de ahogy jöttek, mentek is… Álvarez és Vítor Gomes érkezése azt mutatja, hogy a portugál kapcsolat továbbra is megvan, lassacskán mindenki portugál lesz… De nem baj, hiszen a portugálok fényévekkel előttünk járnak labdarúgásban. Egyelőre nem látom, milyen futballisták ők, de mivel biztos az új edző tanácsra érkeztek, nyilván vállalja is értük a felelősséget. Juhász Roland magyar szinten nagyon jó futballista, aki az Anderlechtben is hosszú éveken keresztül meghatározó ember volt. Itthon már nem kell bizonyítani, de ott van Caneira és Vinicius, két külföldi belsővédő! Kíváncsian várom, hogy Juhász számára hol találnak helyet, és ki helyett?! De ez legyen a szakvezetés gondja… Nyilván idő kell, amíg visszaszerzi meccsterheléssel azt az optimális ritmust. Zsótér Donát is csatlakozott a felnőtt kerethez, ezt üdvözölni kell, hiszen nem hiába van akadémia, ahol kiváló munka folyik az utánpótlásban. Jó érzés azt látni, hogy tényleg odakerülhet egy magyar fiatal egy külföldi edzőhöz. Remélem, még sokat hallunk róla.

Ami a távozókat illeti, Sándor György szellemi is vezére volt a csapatnak, és játékban is. Intelligens ember és futballista, az ő hiányát biztosan meg fogják érezni hangulatilag is. Valószínűleg a helyére hoztak egy irányítótípusú játékost, aki pótolja. Renato Neto és Kaká távozásának örülök, mert egyikükben sem láttam, hogy megváltották volna a világot a Videotonban. Egyik sem nyújtott olyat, amivel elkápráztatta a közönséget. Walterben láttam a legtöbbet, eleinte Sousa is favorizálta, de a végén visszaesett a teljesítménye, kevesebbszer kezdett, érezhető volt, hogy távozik. A négy emberből Sándor György és Walter távozására kaptam fel a fejem, a másik kettő színtelen, szagtalan volt.

Összegzésként elmondható, hogy a négy csapat közül a Videoton igazolt a legtöbbet, de a fehérváriak sem kapkodták el. Nem is kellett, hiszen masszív keretük volt. Jó esélyük van arra, hogy a tavasz 13 pillanatát sikerrel megvívják. Hogy az élmezőny tagjai közül ki igazolt jobban? Egyikük sem kapkodott, nem herdálta a pénzt, kizárólag posztokra érkeztek játékosok. Kevés volt a szenzáció, bár Varga József távozására, illetve Juhász Roland érkezésére mindenki felkapta a fejét, de túlerősíteni egyik csapatot sem kellett.

Érkezett: Arturo Álvarez (salvadori, Pacos Ferreira, Portugália), Filip Pajovics (szerb, Puskás Akadémia), Juhász Roland (Anderlecht, Belgium), Vítor Gomes (portugál, Rio Ave), Zsótér Donát (Videoton U19)

Távozott: Renato Neto (brazil, Gent, Belgium), Kaká (brazil, Deportivo La Coruna, Spanyolország), Walter Balufo Fernandez (spanyol, Lokeren, Belgium), Lencse László (Aszterasz Tripolisz, Görögország), Nagy Dániel (Puskás Akadémia), Sándor György (Al-Ittihad FC, Szaúd-Arábia), Jeff Silva (brazil, ABC FC), Somodi Bence (Puskás Akadémia)

címlapkép: vidi.hu

Olvasói sztorik