NB I

Egycsapatos lesz a bajnokság?

Szakértőnk szerint a Videoton lesz a Győri ETO nagy ellenfele tavasszal a bajnoki aranyéremét.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A közelmúltban lezárul a Rangadó.hu állandó szakértője, Sport Zoltán sorozata, amelyben az OTP Bank Liga csapatainak őszi teljesítményét, szereplését, eredményességét értékelte. A magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő bloggerünk számára is a téli felkészülési időszak napjai ezek, tehát szó sincs róla, hogy pihenőt engedélyeznénk neki! Épp ellenkezőleg: nap mint nap árgus szemmel figyeli a klubok átigazolási híreit, illetve a csapatok felkészülési mérkőzéseit, így egy újabb, ezúttal négyrészes sorozatban mondja el véleményét arról, szerinte mi várható a tavaszi idényben?! Vajon változnak-e az erőviszonyok, melyik együttestől várhatunk feltámadást és melyiktől visszaesést?

Íme, az első rész, amely a bajnoki címre, illetve a dobogóra pályázó csapatokról szól:

Az MTK bravúros eredményt ért el ősszel. A legkevesebb igazolásuk már tavaly nyáron is nekik volt, és ebben a négyesben olyan szempontból is kakukktojás a klub, hogy az anyagi bázisa nem olyan jelentős, mint a többieknek. A többi három csapat számára szinte kötelező dobogón lenni. Győrben a remek stadion, a jó anyagi feltételek és a visszatérő edző miatt; Debrecenben a múlt kötelez, hiszen az öt bajnoki cím és a stabil csapat nem a véletlen műve; a Videoton esetében elég annyit mondanom, hogy az éves költségvetése körülbelül tízszer nagyobb, mint például a Haladásé.

A két és fél hónapos téli szünetet borzasztóan hosszúnak tartom. Bízom benne, hogy a stadionépítés mellett hamarosan a fűtött pályák létesítése is beindul, hogy végre Magyarországon is olyan rendszerben játszhassanak a csapatok, mint a németek, a spanyolok, az angolok, a portugálok vagy az olaszok. Ez hozza meg a fiatal generációnak a folyamatos sorozatterhelést egy nyári kéthónapos felkészüléssel, magasabb mérkőzésszámmal. Infrastrukturálisan is utol kellene érni a nyugatot, mert a magyarországi éghajlat jövő januárban sem lesz trópusi…

Győri ETO

Biztos lesznek igazolásaik, mert a nagy durranás még várat magára. Komolyabb távozójuk azért nem lesz, mert kulcsjátékost nincs miért elküldeniük. A klub most azon dolgozik, hogy megtartsa az értékeit, bajnok legyen és a nemzetközi porondon is jó eredményt érjen el. Erős keret, és az aranyéremre abszolút esélyesek. A lehetőségeik a magyar csapatok szintjén kifogástalanok, a saját edzőcentrumukban is minőségi munkát tudnak végezni, de külföldre is kijutnak, amit több hazai klubnak nem adatik meg. Ez csapatépítő jellegű is, illetve jó pályákon, jó időjárási körülmények között edzhetnek. Bár korábban Goran Marics, Lencse László és Priskin Tamás neve is szóba került, komolyabb nevek nem várhatók.

Érkezők: Farkas II Balázs (Debrecen), Tarmo Kink (?), Antal Botond (Kecskemét?), Marián Had (szlovák?), Joao Paiva (portugál?)

Távozik/távozhat: Valentin Babics (?), Mihai Dina (Poli Timisoara, román), Molnár Péter (?)

MTK

Továbbra is minden tiszteletem az övék! Fiatal, akadémiáról kikerülő játékosokkal az ezüstérmes helyezés kiváló, de az evés, illetve jelen esetben a bajnokság közben jön meg az étvágy, tehát biztos vagyok benne, hogy mindenképpen szeretnék megtartani a dobogós pozíciójukat. Nem mondom, hogy nem esélyesek az aranyéremre, hiszen most is ők állnak a legközelebb a Győrhöz… Szerintem az elsőség nem lesz meg, de a második-harmadik helyet megtartják. Ha ez összejön, és elindulhatnak az Európa Ligában, az megítélésem szerint még nagyobb siker lesz, mint a legutóbbi bajnoki címük. Nagyon nagy igazolás nem várható, megint egy-két akadémista kerülhet a felnőttek közé, és bemutatkozhat tavasszal az élvonalban. Sok külföldi biztosan nem jön, a magyarok közül egy-két jó név elképzelhető, de igazából a saját utánpótlására támaszkodik a klub. A dobogó megtartása nem lesz egyszerű, de kivitelezhető!

Érkezők: Deutsch Bence (Szigetszentmiklós, kölcsönből vissza), Varga Szabolcs (Vasas Kubala Akadémia)

Távozik/távozhat: Könyves Norbert (Paks), Sasa Macura (Szigetszentmiklós?), Nagy Tamás (Balmazújváros)

Debreceni VSC-TEVA

Debrecenben mindig mozog a játékoskeret, de kevés komoly távozó volt az elmúlt években. Az érkezők között voltak olyan külföldiek, akiket nagy dérrel-dúrral beharangoztak, de kiderült, hogy szerényebb képességűek a vártnál, ezért gyorsan elzavarták őket. De ne feledkezzünk meg Czvitkovics Péter és Sidibe visszahozásáról, Selim Bouadláról, illetve Farkas II Balázsról, aki a sok sérülés miatt nem tudta megmutatni, mire képes valójában. Biztosan most is gondolkoznak igazolásokban, hiszen szükségük is van rá. Varga József nem futott bombasztikus őszt, visszaesett a teljesítménye a klubcsapatában és a válogatottban is, mégis komoly erőssége volt mindkettőnek. Kölcsönadása bizonyára anyagi szempontból volt előnyös, ebből lehet újra gazdálkodni. Távozása érzékeny veszteség, bár a helyére talán Spitzmüller István beépíthető. Ráférne két-három jó játékos a keretre, de nem olyan külföldi, akit a menedzser hoz, valakinek megtetszik, de aztán mégsem fut akkora karriert, mint várták tőle. Jó játékosok kellenek, mert támadásban és védekezésben sokat kell javulnia a bajnokcsapatnak. Czvitkovics egy jó felkészülés után a régi önmagát idézheti. Ez olyan lenne, mintha új játékost nyerne a csapat. A DVSC a dobogón ott lesz, de a bajnoki címhez a vártnál gyengébb őszi szezon után nem fog odaférni.

Érkezők: Luis Ramos (hondurasi, Kecskemét, kölcsönből vissza)
Távozik/távozhat: Birtalan Botond (PMFC), Farkas II Balázs (Győri ETO), Nenad Kiso (bosnyák?), Roguy Méyé (gaboni?), Varga József (Greuther Fürth, német, kölcsönben), Varga Róbert (Kecskemét, kölcsönből vissza)

Videoton

Sándor György, vagyis a csapatkapitány, illetve Paulo Sousa, tehát a vezetőedző távozott a klubtól. Ahogy a debreceni Varga Józsefnek, úgy Sándor Györgynek sem nem volt bombasztikus ősze, a viselkedése is visszaesett, ettől függetlenül egy kiváló emberről és egy kiváló labdarúgóról beszélhetünk, aki szellemi vezére volt a csapatnak. Sousa munkásságát többen úgy ítélik meg, hogy sikeres időszak volt, én ezt nem taglalnám részletesen… Maradjunk annyiban, hogy az Európa Liga sikeres volt, a bajnoki szereplés viszont tragédia. Ő vásárolta össze ezt a csapatot, de a távozása aligha érintheti érzékenyen a klubot, mert az utódja is meg fogja oldani, hogy élcsapat maradjon a Videoton, és kiharcolja a nemzetközi kupaszereplést. Akár új játékrendszert is elsajátíthatnak, van is idő rá, nem kell kapkodni. Sok játékost Sousa hozott, de ez nem lehet akadály a profi labdarúgók számára. A gyenge ősz ellenére szerintem ez a csapat lehet a Győr elsőszámú ellenfele a bajnoki címért a hátralévő 13 mérkőzés során. A spanyol edzőtábor után Kovács István jó tavaszt futhat, és mivel elismerem a játékát, bízom benne, hogy nyártól már nem is lesz Magyarországon. A Videoton okozhat meglepetést, persze, sok minden múlhat a Győrön, mert ha hozza, ami elvárható tőle, akkor, ha nem is lesz egycsapatos a bajnokság, de az aranyérem sorsa gyorsan eldől.

Érkezők: Nagy Dániel (Haladás, kölcsönből vissza)

Távozik/távozhat: Renato Neto (brazil, Gent, belga), Walter Balufo Fernandez (spanyol, Lokeren, Belgium), Sándor György (Al-Ittihad FC, Szaúd-Arábia), Jeff Silva (brazil, ABC FC), Kaká (brazil, Deportivo La Coruna, spanyol)

Olvasói sztorik