Hírek

Az őrültek nagy napja volt

Európa-bajnokság, 11. nap: olasz–ír 2-0 és spanyol–horvát 1-0.

Kapcsolódó cikkek

Európa-bajnokság, C-csoport, 3. forduló
Olaszország–Írország 2-0 (1-0)
Poznan, 39 ezer néző. Játékvezető: Cuneyt Cakir (török)
Gólszerzők: Cassano (35.), Balotelli (90.)
Kiállítva: Andrews (89.)
Spanyolország–Horvátország 1-0 (0-0)
Gdansk, 36 ezer néző. Játékvezető: Wolfgang Stark (német)
Gólszerző: Navas (88.)
A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 7 pont, 2. Olaszország 5 pont, 3. Horvátország 4 pont, 4. Írország 0 pont
A mai program (június 19. kedd)
D-csoport, 3. forduló
Svédország–Franciaország, Kijev, 20:45
Anglia–Ukrajna, Donyeck, 20:45

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Győzelmével továbbjutott Olaszország

Az olasz válogatott 2-0-ra legyőzte a már biztos kieső Írországot a C-csoport harmadik fordulójában, így bejutott a negyeddöntőbe. Az írek három vereséggel és egyetlen lőtt góllal búcsúztak a tornától.

Az olaszok a kötelező győzelem terhével léptek pályára, míg az írek biztos búcsúzóként várták a mérkőzést. Az első félóra kevés helyzetet hozott, az olaszok birtokolták többet a labdát, az ellenfél kontrákra játszott. A 34. percben Di Natale kis híján megszerezte a vezetést, de éles szögből leadott lövését a gólvonalról kivágták a védők. Egy perccel később már örülhettek az olaszok: Cassano fejese centiméterekkel túljutott a gólvonalon, és a játékvezető helyesen érvényesnek ítélte a találatot.

A szünet után folytatódott az olaszok mezőnyfölénye, de nem lehettek nyugodtak, hiszen egy esetleges ír gól számukra is a búcsút jelentette volna. A hajrában Andrews megkapta második sárga lapját, így kiállították, majd kisvártatva Balotelli a torna egyik legszebb góljával állította be a végeredményt (2-0).

– Bár az olaszok papírforma-győzelmet arattak, nem volt egyszerű meccs számukra, mert ebben a rendszerben nem működött jól a csapatuk. Az első és a második mérkőzésükön alkalmazott hadrend erre a játékosállományra jobban illik – elemezte a látottakat a Rangadó.hu állandó szakértője, Vass László. – De Rossival nem lettek többek a középpályán, ugyanakkor hiányzott az irányítás hátulról. A rendszerváltás nem hozott jobb teljesítményt, a középpályás-játék elmaradt a korábbiakban látottaktól. A Pirlo, Motta kettős nem tudott hozzáadni annyit, hogy ziccerek adódtak volna. Az ellenfél minden szempontból ideális volt, mert az ír középpályás-sor ötlettelennek, a védelem pedig nehézkesnek bizonyult. Az olaszok eddigi négy góljukból hármat pontrúgásból szereztek, ez nem csak a támadók, hanem a mögöttük játszók teljesítményét is minősíti. Az írek megtették a magukét, kisebb lehetőségeik is voltak, de minőségben nem tudtak az olaszok fölé nőni, statikusnak tűntek. Már a kijutás is bravúr volt a részükről, és sürgősen kapust kell találniuk. Nem csak azért, mert Given visszavonul, hanem azért is, mert gyenge teljesítményével sarkalatos pontja volt a csapatnak.

Horvátország = Görögország light

A címvédő spanyol válogatott a csereként beálló Jesus Navas 88. percben szerzett góljával 1-0-ra nyert Horvátország ellen.

A világbajnok spanyolok szokásukhoz híven nagy mezőnyfölényben futballoztak az első félidőben, ám a védekező felfogásban pályára lépő horvátok miatt nem alakultak ki komoly lehetőségek. A fordulás után a horvátok – vélhetően tudatában annak, hogy a másik mérkőzésen az olaszok vezettek az írek ellen – megpróbáltak többet támadni, és Rakitic révén a találkozó legnagyobb helyzetét hibázták el. Slaven Bilic szövetségi kapitány mindent egy lapra feltéve Perisic és Jelavic személyében újabb két támadót küldött pályára, de ez nem vezetett eredményre. A spanyolok sem dúskáltak a helyzetekben, ám a 88. percben Fabregás mesterien emelte be a labdát a leshatárról kilépő Iniestának, ő rendkívül önzetlenül Navashoz passzolt, a cserejátékosnak pedig már csak az üres kapuba kellett továbbítania (1-0). Ez eldöntötte a három pont sorsát.

Horvátország kiváló taktikával lépett pályára, és szinte tökéletesen meg is valósította azt. Ahogyan a görögök, úgy most a horvátok is stabil védekezésből indultak ki. Igen ám, de egyszer mégis hibáztak, elöl pedig nem éltek a kínálkozó lehetőséggel. Ez pedig a címvédő ellen megengedhetetlen.

– Remek mérkőzés volt, amely nagy taktikai csatát hozott. Slaven Bilic besűrítette a középpályát, ezzel megakadályozta, hogy a spanyolok labdajáratás után megjátsszák a szabad embereiket, akik így nehezebben tudtak ziccerbe kerülni – vélekedett a Zalaegerszeg, a Ferencváros és a Siófok egykori edzője. – Torres nem tudott területet nyerni, Iniesta is halványabb volt, mint máskor. A három középpályás sem tudott annyit jó utolsó passzt csinálni. A címvédő uralta a játékot, amely folyamatosan lüktetett. Ebben a horvátok is közrejátszottak, hiszen labdaszerzés után első szándékból akartak támadni. Ha nagyobb területet adnak ellenfelüknek, a spanyolok könnyebben tudtak volna ziccerbe kerülni. Arbeloa és Jordi Alba mindig találkoztak egy-egy horváttal a vonal mellett, tehát nem engedtek területet nekik. Fizikai fölényben voltak magasság és izom tekintetében is, ezt kellett volna a pontrúgásoknál még élesebbre venniük, és jobb bemozgásokat csinálniuk. A nagy gólhelyzetüket elhibázták a horvátok, hátul pedig egyszer hibáztak. Szervezettek voltak az egész torna alatt, egy jó csapat búcsúzik, személy szerint nagyon sajnálom.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik