Hírek

Szorul a holland hurok!

Európa-bajnokság 6. nap: portugál–dán 3-2 és német–holland 2-1.

Kapcsolódó cikkek

Európa-bajnokság, B-csoport, 2. forduló
Portugália–Dánia 3-2 (2-1)
Lvov, 30 ezer néző. Játékvezető: Craig Thomson (skót)
Gólszerzők: Pepe (24.), Helder Postiga (36.), Varela (87.), illetve Bendtner (41., 80.)
Németország–Hollandia 2-1 (2-0)
Harkov, 42 ezer néző. Játékvezető: Jonas Eriksson (svéd)
Gólszerzők: Gomez (24., 38.), illetve van Persie (73.)
A mai program (június 14. csütörtök)
C-csoport, 2. forduló
Olaszország–Horvátország, Poznan, 18 óra
Spanyolország–Írország, Gdansk, 20:45

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Fordulatos mérkőzésen nyertek a portugálok

A portugál válogatott 3-2-re győzött Dánia ellen a B-csoport második fordulójában, így mindkét csapat 3-3 ponttal áll.

Jelentős fölényben futballoztak a portugálok az első félidőben, Pepe és Helder Postiga találatával pedig megérdemelten szereztek kétgólos előnyt. A dánok nem adták fel, és lélektanilag talán a legjobb pillanatban, a szünet előtt Bendtner révén szépítettek. A fordulás után mindkét együttes biztonságosabban kezdett futballozni, de a dánokat egyre inkább sürgette az idő, így megpróbálták beszorítani a portugálokat, akik gyors ellentámadásokra rendezkedtek be. A 78. percben egy ilyen akcióból C. Ronaldo dönthette volna el az összecsapást, de szemben a kapussal csúnyán mellé lőtt. A kihagyott ziccer meg is bosszulta magát, hiszen két perccel később Bendtner egy remek fejessel egyenlített. Ekkor azonban még nem volt vége, ugyanis a csereként beállt Varela egy bombagóllal megszerezte a portugáloknak a három pontot.

– Az első negyedóra nem volt annyira jó, de utána a portugálok ráerőltették az akaratukat a kilenc emberrel védekező dánokra. Hihetetlen, mennyire visszazártak az északiak. Látszott, hogy döntetlenből indultak ki – mondta a Rangadó.hu szakértője, Vincze István, aki három évig futballozott Portugáliában. – A második félidőben volt olyan időszak, amikor a portugálok kényelmesen elkezdtek labdát tartogatni hátul. Azt mondták, jól van, gyertek nekünk, és feljebb húzták a dánokat. Statikus játék alakult ki, félő volt, hogy Ronaldo kimaradt lehetőségei megbosszulják magukat, és hihetetlen, mennyire ült ez a törvényszerűség. Minden elismerés az övék, magamban már elkönyveltem a kettő-kettőt. Ronaldo arckifejezései egyébként árulkodóak, amikor nem kap labdát, vagy rosszul passzolnak neki. Mintha nem lenne mindig ott az Európa-bajnokságon. Pedig meghatározó játékos! Fabio Coentrao viszont nagyon tetszik, nagy érdemeket szerzett a győzelemben.

Gomez duplájával német győzelem

A németek Mario Gomez két góljával 2-1-re nyertek Hollandia ellen, így közel kerültek a továbbjutáshoz.

Mindkét csapat a biztonságra fektette a hangsúlyt, így a találkozó elején nem sok helyzet alakult ki. A hollandok birtokolták többet a labdát, ennek ellenére a németek szerezték meg a vezetést, egy remek Schweinsteiger, Gomez összjáték végén utóbbi talált a kapuba. A Bayern-duó szűk negyedóra múlva szinte lemásolta az első gól előtti összjátékot, és növelte a német előnyt. Bert van Marwijk szövetségi kapitány a szünetben hiába hozta be Huntelaart és van der Vaartot, ez nem sokat lendített a hollandok játékán, sőt továbbra is a németek játszottak fölényben. Ennek ellenére a 73. percben megszületett az Európa-bajnokág első holland gólja, van Persie nagyszerű lövéséből. A holland fellángolás ugyanakkor nem tartott sokáig, így a hajrában az eredmény már nem változott.

A harmadik fordulóban a németeknek a továbbjutáshoz elég pontot szerezniük a dánok ellen, vagy a hollandoknak a portugálok ellen. A világbajnoki ezüstérmes Hollandia ugyanakkor már csak akkor juthat tovább, ha legyőzi a portugálokat, és a németek nyernek a dánok ellen.

– Egy félidőt elajándékoztak a hollandok, ezt érezte a szövetségi kapitányuk is, nem véletlenül cserélt a szünetben. Az első félidő kicsit defenzív játéka után vállalni kellett a rizikót – mondta Vincze István, a Duna FC Tatabánya szakmai igazgatója. – A németek nagy fölényben voltak, szép gólokat rúgtak, magabiztosak voltak. A hollandoknál nagyon sok a sztár, és látszik, hogy vannak ellentétek a csapaton belül. Érződik, hogy nagy a baj. Nagyon úgy néz ki, hogy ebből csomagolás lesz… A második félidőbe bele lehet kapaszkodni, úgy tűnik, hogy ez a megfelelő összeállítás. Nem két szűrővel, hanem három támadóval kell játszaniuk, és ezt tudja a kapitány is. Kockáztatni kell, tizenkilencre lapot húzni. Ilyen hangulatban elkezdeni egy tornát, majd két vereséggel nyitni, óriási csalódás lehet. Egy folyamat elindult, a nem, vagy kevesebbet játszók részéről megy a mutogatás. A portugálok továbbjutnak, akár egy döntetlennel is, hiszen a németek minden bizonnyal megverik a dánokat. Kimagaslanak még ebből a csoportból is. Elengedhetetlen, hogy ilyen szinten legyenek egyéniségek, akik eldöntik a meccseket. A német válogatottban most Gomez a gólfelelős.

Olvasói sztorik