Hírek

Apa és fia útra kel

A kárpátaljai Sándor István, és fia, a Videoton-csapatkapitány Sándor György vonattal utazik Kijevbe.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Győri ETO FC szakmai stábjában dolgozó Sándor Istvánt február elején nevezték ki az NB II-es csapat vezetőedzőjévé. A Fehér Miklós Labdarúgó Kollégium, vagy az utánpótlás-akadémia felmenő rendszere miatt létfontosságú volt, hogy az együttes ne essen ki a másodosztály Nyugati-csoportjából. Ez végül nagy küzdelemben sikerült, a kisalföldiek az utolsó fordulóban, az MTK tartalékos bajnokcsapatának otthonában elért gólnélküli döntetlennel biztosították bennmaradásukat, a Sopronnal szembeni jobb gólkülönbségüknek köszönhetően. A mester a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, a fiatal játékosok rutintalansága jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy nem tudott eredményesebben szerepelni a csapat. Ugyanezzel a problémával vélhetően a következő idényben is meg kell majd küzdeniük, ugyanis nincs megállás, jönnek a keretbe a még fiatalabbak!

Az izgalmas bajnoki hajrá után jöhet a rövid, megérdemelt pihenés, kikapcsolódás, amely Sándor István családjában természetesen a labdarúgást jelenti. A kárpátaljai szakembernek sikerült jegyeket szereznie az Európa-bajnokság egyik ukrán meccsére, így a Videoton FC csapatkapitánya, Sándor György a szüleivel mehet Kijevbe!

– Februárban kijelentette, nem akart vezetőedző lenni. De végül bizonyára nem bánta meg, hiszen sikerrel jártak, bennmaradtak.
– Soha nem bántam meg azt, amit már megcsináltam, hiszen azt úgysem lehet megváltoztatni – közölte a Rangadó.hu megkeresésére Sándor István. – Egyszer már mondtam, hogy az elnök úr felkérésére nem mondhattam nemet. Igyekeztem a tudásom legjobbját adni, és segíteni a fiatal játékosoknak. Nem mondhatom, hogy nem akartak, becsülettel megtettek mindent, amit mondtam. Ahhoz, hogy jó futballisták legyenek, nagyon sokat kell dolgozniuk, és fontos, hogy tudatos munkát végezzenek. Az is munka, hogy elindulunk a trolibusz után, és futunk, de semmi értelme, mert mi köze van a futballhoz?!

– Hogyan tovább? Mi lesz a sorsa a csapatnak, a keretnek, a játékosoknak?
– A vezetőséggel már leültünk beszélgetni. Azt javasoltam, hogy a keret egyik részét adják kölcsön egy NB I-es klubnak. Győrben csak a bajnoki cím, vagy a dobogós helyezés elfogadható, egy olyan csapatot kell számukra keresni, ahol nincsenek ilyen nagy célok. Négy-öt-hat játékosról van szó. Lássák meg, hogy nem egyszerű az élet egy profi klubnál! A másik csoport maradna a mi élvonalbeli csapatunknál, elvinnék őket edzőtáborba is. A harmadik csoportot adják kölcsön az NB II-be, ahol stabilan pályán lehetnek, mi meg adjunk lehetőséget a még fiatalabbaknak, az ifjúsági korosztályból kiöregedőknek, akik az akadémiáról jönnek, az 1994-es, 1995-ös születésűeknek.

– Mi a legfontosabb tanulsága az elmúlt időszaknak?
– Azért küszködtünk egész félévben, mert nincs rutinjuk a játékosoknak. Amikor a Dunaújváros ellen játszottunk, Salamon Miklós egyedül megoldotta a védekezést! Az ő példáján nagyon láttam, mi az, hogy van rutinja valakinek. Ez nagyon hiányzik, és ez az, amit nem lehet hallomásból, elmondásból megtanulni, ezt meg kell szerezni!

– Kezdődik az Európa-bajnokság, amelynek egyik házigazdája Ukrajna, s így egyik résztvevője az ukrán válogatott lesz!
– Szombaton indulok, vasárnap Ungváron vonatra ülök, és megyek Kijevbe, megnézem az ukrán–svéd meccset! Kíváncsi vagyok, mire képes az ukrán válogatott, és milyen lesz a hangulat. Nagy nehezen szereztünk három jegyet a haverok segítségével, velem tart Gyuri fiam, és István is jött volna, de más programja van, így a feleségem tart velünk. Most legalább együtt lesz a család, hiszen Gyuri Székesfehérváron, István Cegléden, az asszony Budapesten, és pedig Győrben élek. Négyen négyfelé…

– Előzetesen mit gondol, mire mehet hazai környezetben Ukrajna?
– Tévében néztem a legutóbbi mérkőzésüket. Azt szoktam mondani, tévében csak nézem a meccset, de nem látom! Nem látom a nüánszokat. Elég halványak voltak, remélem, ez még nem mérvadó. Nem tudom, milyen munkát végeztek, milyen stádiumban vannak. Talán majd Kijevben kiderül, ha találkozom a vezetőkkel és az edzőkkel, megtudom.

– Az ukránokon kívül kinek drukkol, melyik stílus híve?
– A németek régebben erőteljes, hajtós focit játszottak, de már ők is átálltak az improvizatív, látványos, szervezett, okos játékra. Hiába a fifika, a váratlan megoldások, a rókaész, ha nincs jó fizikum! Én a középútban látom a megoldást, szerintem az olyan típusú csapatok lesznek az élen, akik ezeket ötvözni tudják. A spanyolokkal kapcsolatban nem szabad elfelejteni, hogy a finom technika mellett óriási fizikummal rendelkeznek, dinamikusak, gyorsak, erőszakosak. Sajnos a hétfői meccs után vissza kell jönnöm, de lehet, hogy később még kimegyek! Még gondolkodom rajta…

Kárpátalja aligha profitál az ukrajnai beruházásokból

A pénteken kezdődő ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokság kapcsán a Kárpátalján remélt látványos infrastruktúrafejlesztés helyett csupán annyi történt, hogy a kontinensviadal nyitánya előtti véghajrában gyors útjavításba kezdtek az ukrajnai megye főútjain – írta csütörtökön az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap.
Az újság publicisztikai írását jegyző Dunda György főszerkesztő-helyettes többek között emlékeztetett arra, hogy Kárpátalja megye vezetői az elmúlt években folyton hangoztatták, az Európa-bajnoki rendezéssel Kárpátalja is nyer.
„Mertük remélni, ennek köszönhetően látványos infrastruktúrafejlesztést tapasztalhatunk, magyar szemszögből az a minimum, hogy elkészül a Beregszászt elkerülő út, a határ menti vidékeken felpezsdül az élet. Ehhez képest csupán annyi történt, hogy a nyitány előtti véghajrában gyors útjavításba kezdtek Nevetlentől Beregszászon át Munkácsig” – írta a szerző. Szerinte csak a főutakat javítják, de olyan minőségben, ami esetleg egy hónapig, jobb esetben az őszi ukrajnai parlamenti választásokig tart majd ki.
A cikkíró úgy vélte, egy nappal a torna nyitánya előtt Kárpátalján nyoma sincs az összehangolt vendégfogadásnak, az előkészületek esetlegesnek tűnnek, a dolgok „majd csak lesz valahogy” alapon szerveződnek. Az már most világos, hogy ezzel a kontinenstornával aligha nyer olyan sokat Kárpátalja és Ukrajna, hiszen a meccsek helyszínein is jobbára csak a stadionok csodálatosak, a hozzájuk vezető utakról ez már kevésbé mondható el – állapította meg az ungvári lap munkatársa.
Varga Béla, az MTI tudósítója (Ungvár)

Olvasói sztorik