Hírek

Kultúrák, alapfelállások, védőrendszerek

Pénteken kezdődik az Európa-bajnokság, amelyet szakmai szemmel kísérünk figyelemmel!

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Természetesen a Rangadó.hu szakértői is a televízió előtt töltik idejük nagy részét a következő hetekben, hiszen Ukrajnában és Lengyelországban június 8-án, pénteken kezdődik az Európa-bajnokság! A latinos futballhoz való vonzódása miatt Vass Lászlónak jutott a C-csoport, amelyben a címvédő Spanyolországon kívül ott van Olaszország, illetve a hétfőn, Budapesten látott Írország, valamint Horvátország. Az alábbiakban a Honvéd, a Siófok, a Ferencváros, illetve a Zalaegerszeg egykori edzőjének szakmai elemzését olvashatják a kontinenstornával kapcsolatos várakozásairól.

A latinos stílus híve

– Csapatszimpátiám nincs, egyik válogatottnak sem szurkolok kifejezetten. A futball szurkolója és a futball szolgája vagyok, nagyon várom már, hogy elkezdődjön a torna. Mivel magyarok vagyunk, és mi is ezt játszottuk régebben, a latinos stílus áll hozzám legközelebb, az egész pálya betöltése, a gyors átmenet védekezésből támadásba, illetve támadásból védekezésbe, valamint a rögzített helyzetek maximális kihasználása. A mai modern labdarúgásban olyan sok játékossal védekeznek a csapatok, hogy aki ezt elnagyolja, nagy hibát követ el, mert nehezen lehet mozgásból a kapu elé kerülni. A stílust persze mindig a meglévő játékosállomány határozza meg.

Politika és bunda

– Az egész futballvilág nagyon várja a kezdést, hogy kiderüljön, mi is történt valójában az elmúlt négy, illetve két év alatt, a legutóbbi világrendezvény óta. Kicsit beárnyékolja a tornát az ukrán politikai helyzet, illetve az Európát behálózó fogadási csalási botrány, ezért a legjobb időben jön a vetélkedés, hogy ezeket kicsikét elhomályosítsa. Ebben az időszakban minden a futballról szól majd, annak ellenére, hogy a háttérben van ez a két ügy, de most mindenki a játékra fog figyelni!

Spanyol, német

– Az előző Európa-bajnokságon a spanyol, a német, az orosz és a török csapat jutott be a legjobb négy közé. Azt megelőzően a hollandok, a görögök, a portugálok és a csehek voltak elődöntősök, tehát abszolút nem ugyanazok! Vajon mennyire lesz ez így most? Az esélyeket taglalva: Spanyolország és Németország mindenképpen esélyes, az oroszok is nagyon erősnek tűnnek, de egy meglepetéscsapatot mindig be kell venni, a kiscsapatok közül talán a lengyelek lehetnek ott a végelszámolásánál. Itt már nincs gyenge csapat! Voltak olyan zöngék, hogy mi magyarok is ott lehetnénk. Persze, de a selejtezőcsoportokban nüánszokon múlnak a dolgok, aki ezeket kihasználva odakerülnek, azok a legjobbak.

Újdonság kizárva?!

– A torna érdekessége, hogy ezúttal is futballkultúrák csapnak össze. Európában is vannak különbségek, de vajon most melyik fog érvényesülni, a latinos, az északi, vagy a brit stílus? Egész biztos, hogy ez is érdekességet fog jelenteni a szakmának. Érdekes kérdés továbbá, hogy az alapfelállásokban milyen változások várhatók. Különösebben nagy variációkra már nem számítok, alapfelállásai formációkban nem fogunk újat látni. Lesznek, akik maximális labdabirtoklást akarnak kialakítani, és a rövidpasszos játékot erőltetik, lesznek, akik arra törekszenek, hogy átjátsszák a középpályát, lesznek, akik kihagyják az előkészítő játék lényegi részét, és agresszívan törnek előre, és lesznek, akik vegyíteni próbálják majd ezeket. A pontrúgások variálása is kulcskérdés lesz, mennyire akarják és tudják agresszíven, egyből befejezni ezeket a helyzeteket.

Gyirmót és Litvánia helyett…

Nem újdonság, hogy a nyári átigazolási időszak a játékosokon kívül az edzőket is érinti. Korábban arról szóltak a hírek, hogy Vass László a litván válogatottnál dolgozó László Csaba, vagy az NB II-es Gyirmót FC-t irányító Csank János munkáját segítheti a jövőben. Ezeket az információkat az edző a Rangadó.hu érdeklődésére is megerősítette, most viszont úgy néz ki, ezek a lehetőségek mégsem realizálódnak, inkább a saját elképzelései alapján fog irányítani egy csapatot. Ám hogy melyiket, azzal kapcsolatban még nincsenek konkrétumok.

3 vagy 4 védő?

– A védekezési változatokkal kapcsolatban arra vagyok kíváncsi, ki választja a három-, és ki a négyvédős alapfelállást? Melyik rendszer melyik csapatnál fog jelentkezni? Szakmai vita kezdődött, amikor a Barcelona néhány meccsen három védővel játszott. Mindenki hanyatt volt esve, pedig Guardiola csak próbálgatott valamit, de a fél világ rácsapott. Ez nagyon lényeges része lehet a taktikának. Olaszországban is alkalmazza néhány csapat, és a Honvéd olasz edzője is utalt rá, lehet, hogy ő is ezt fogja játszatni. Megjegyzem, és a négyvédős rendszer híve vagyok.

A csapatok frissessége

Ki hogyan tudja megoldani a regenerációt, hiszen szinte mindenki végigjátszotta a szezont. A motiváció nem lehet kérdés, de az orvosi stáboknak döntő szerepük lesz, mennyire tudják frissen tartani a labdarúgókat.

Napi 7 és fél óra futball az m1-en

Az m1 csatornán napi 7 és fél, míg az MR1-Kossuth Rádióban átlagosan 2 és fél órán át követhetik figyelemmel a szurkolók a pénteken kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság legfontosabb eseményeit.
A csoportmérkőzések első szakaszában 18 órakor kezdődik a nap első, és 20:45-kor a második mérkőzése. A stúdióban olyan szakértőkkel elemzik az összecsapásokat, mint például Véber György, Mészöly Géza, Hrutka János, Kovács Kálmán, Esterházy Márton, Horváth Ferenc és Détári Lajos.
A találkozókról a napi második mérkőzéseket követően rövidebb összefoglalóval, másnap késő délelőtt és a kora délután pedig hosszabb ismétlésekkel számolnak be.
A csoportmérkőzések második szakaszában, június 16-19. között a mérkőzések azonos időpontban, 20:45-kor kezdődnek, ezért – az MTVA és a Sport TV hosszú távú stratégiai együttműködésének köszönhetően – az egyik találkozót az m1, a másikat a Sport1 közvetíti.
Az MR1-Kossuth Rádió is kiemelt figyelmet szentel a kontinensviadalnak: a közszolgálati rádiócsatorna műsorai, a Sportvilág, a 180 perc, a Krónika adásai, valamint az Eb-Híradó naponta átlagosan 2 és fél órát foglalkozik a legrangosabb európai futballtornával. A helyszíni tudósítások és élő bejelentkezések mellett a két elődöntőt és a döntőt is élőben hallhatják a rádióhallgatók.

Olvasói sztorik