Hírek

Spanyol és német favorit

Pénteken kezdődik az Európa-bajnokság, amelyet szakmai szemmel kísérünk figyelemmel!

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Természetesen a Rangadó.hu szakértői is a televízió előtt töltik idejük nagy részét a következő hetekben, hiszen Ukrajnában és Lengyelországban június 8-án, pénteken kezdődik az Európa-bajnokság! Mivel Őze Tibor a Portugália–Dánia meccset nem a tévében, hanem a helyszínen, Lvovban tekinti meg, neki jutott a B-csoport, amelyben az említett két együttesen kívül Hollandia és Németország kapott helyet. Az alábbiakban a Kispest-Honvéd, a Nyíregyháza, a Vasas, illetve a Diósgyőr egykori edzőjének szakmai elemzését olvashatják a kontinenstornával kapcsolatos várakozásairól.

Gery Lineker

– Ilyenkor mindig az a klasszikus kérdés, ki játssza a döntőt, hogy rögtön a végén kezdjük! Én spanyol–német visszavágót várok, azt hiszem, a játéktudást illetően ezt nem kell magyarázni. Ehhez persze el kell találni a csoportok végeredményét is, és a sorrend sem mindegy, hogy ez a két csapat ne találkozhasson egymással a finálé előtt. A spanyolok dominálnak Európa klubfutballjában és válogatott szinten egyaránt. Gery Lineker pedig megmondta, hogy mindig a németek nyernek! Komolyra fordítva a szót, szervezettségükkel, nagyon jól felépített futballkultúrájukkal mindig ott vannak az élmezőnyben, bár aranyat egy ideje nem nyertek.

A halálcsoport

– A németek halálcsoportba kerültek, ellenfeleik közül mi magyarok testközelből ismerjük a hollandokat. Nem akármilyen csapat, de úgy tippelem, vállalva a tévedés kockázatát, hogy a németek mégis első helyen mennek tovább, és Hollandia lesz a második. Kérdés, hogy a spanyolok megnyerik-e a látszólag könnyebb C-csoportot?! Ha a meglepetésre kellene tippelnem, a kiscsapatok közül a horvát válogatottat mondanám. A spanyolok mellett ők jutnak tovább. Az íreket láttuk, tetszetős játékukkal kellemes szórakozást nyújtottak, de nem lesznek meghatározóak a mezőnyben.

Bunda és kutyavásár

– Az olasz csapat több sebből vérzik. Egyszer már előfordult, hogy egy nagy bundabotrány után aranyérmet nyert a válogatottjuk, de kutyavásár is csak egyszer volt Budán, ráadásul szerintem most nincs is olyan nagy generációjuk. A horvátokra jellemző mentális erő, hazafiság hozzásegítheti őket az olaszok megelőzéséhez. Ha ez sikerül, és a második helyen továbbmennek, akkor az angolokkal találkozhatnak, akik érthetetlen viszályokkal terhelt időszakot élnek. Tehát Horvátországnak két, nem is olyan rettenetes meglepetést kellene okoznia.

Ellentmondás és meglepetés

– Az angol bajnokság a Bajnokok Ligája után talán a legjobban felépített bajnokság, de egy nemzetközi liga. Rendszeresen kongatják azt a harangot, hogy viszonylag kevés angol játszik benne. A szabad munkaerő-vándorlás miatt ez minden további nélkül előfordulhat, ám így nem a legjobb Premier League-játékosok szerepelnek angol válogatott színekben. kétrealitve gyenge ad de m mindkettő kiegyensúlyozott. A pole pozíció sokat jelent, tehát hogy melyik csapat honnan indul a csoportkör után. A svédek masszívnak tűnnek, mégis a franciákat jósolom az első helyre, és ezzel máris borulhat a horvát-angol elméletem. Ellentmondok magamnak, elvégre meglepetésekről beszéltünk… Úgy érzem, svéd-veszély inkább az angolokra leselkedik, mint a franciákra. Laurent Blanc tehetséges edző, aki képes volt az erkölcsi válságtól sújtott keretet lecserélni egy szellemiségében friss társaságra, de ez még nem egy kész csapat!

Orosz hírmondók

– A házigazdák közül az ukránokat nem érzem annyira erősnek, mint a lengyeleket. A csehekben nem éreztem azt a húzást, amivel meghatározó szereplők lehetnének. Nem várom őket továbbjutónak az A-csoportból, nem utalt erre semmi. A magyarok elleni meccsen a 71 százalékos labdabirtoklás ellenére a kreativitást hiányoltam tőlük, bár tudom, hogy egy nagytorna előtti tesztmeccsen mindenki jobban vigyáz az egészségére, mint máskor. Lengyelország és Oroszország továbbjutása valószínű, az oroszoknak ráadásul remek edzőjük van Dick Advocaat személyében. Ő igazán ismeri az orosz futballt, amely fellendülő fázisban van, sok pénz áramlik oda, világbajnokságot is fognak rendezni. Nem volt rossz csapatuk, és maradtak is hírmondók az Arsavin, Pavljucsenko féle csapatból. A masszív, de színtelen görög csapat helyett inkább őket várom továbbjutónak.

Érdekességek euróban

• Az Európa-bajnokságok történetében eddig még nem fordult elő, hogy megvédte volna címét egy válogatottja. Ehhez 1964-ben a Szovjetunió és 1976-ban az NSZK együttese állt a legközelebb, de mindkét gárda kikapott a döntőben.
• Az Európa-bajnokságok történetében eddig háromszor fordult elő, hogy a rendező ország válogatottja megnyerte a tornát: 1964-ben a spanyolok, 1968-ban az olaszok, 1984-ben pedig a franciák győzedelmeskedtek odahaza.
• Németország sorozatban tizenegyedszer jutott ki az Európa-bajnokságra, ezzel vezeti a nemzetek versenyét, míg a társrendező Ukrajna újonc.
• A francia Michel Platini vezeti a labdarúgó Európa-bajnokságok góllövőlistáját kilenc találattal. Az UEFA jelenlegi elnöke mindezt egyetlen tornán, 1984-ben érte el.
• A franciák világ- és Európa-bajnoka, Lilian Thuram, valamint a hollandok korábbi kapusa, Edwin van der Sar vezeti a kontinensviadalok örökranglistáját a lejátszott mérkőzések tekintetében, mindketten 16 meccsen léptek pályára.
• Hat játékos mondhatja el magáról, hogy négy Európa-bajnokságon vett részt: a német Lothar Matthäus, a dán Peter Schmeichel, a holland Aron Winter, az olasz Alessandro Del Piero, továbbá a már említett van der Sar és Thuram.

Olvasói sztorik