Hírek

A legnagyobbak bealudtak

Véget ért az első csoportkör: összegzés és további esélylatolgatás.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon eddig szerencsére nem volt gól nélküli találkozó, láttunk jó meccseket, kevésbé jókat, papírforma találkozókat és esélyeket felborító meglepetés-összecsapásokat is.

A-csoport

A nyitómeccsen Lengyelország a görög válogatottal találkozott. A várakozásoknak megfelelően nagy rohamokkal kezdtek a hazaiak, Lewandowski gyakorlatilag az első húsz percben eldönthette volna a mérkőzést. Nem tette, a nagy fölényt csak egygólos előnyre tudta váltani a hazai csapat, amely a szünet előtt emberelőnybe is került. A mérkőzés második részében azonban a görögök álltak közelebb a győzelemhez, ám kihagytak egy tizenegyest! Mindkét csapat komoly veszteségeket szenvedett: a lengyeleknél Szcesny kapus egy meccset hagy ki piros lapja miatt, és szintén egy meccset kapott Papasztatopulosz, míg a sérült Papadopulosz már haza is utazott, számára csak negyven percig tartott a torna.

A másik meccsen Oroszország ismét 4-1-gyel kezdte a kontinensviadalt, annyi kivétellel, hogy most ők lőttek négyet az ellenfelüknek (2008-ban: Spanyolország–Oroszország 4-1). A szenvedő fél a magyar válogatott ellen vereséggel hangoló Csehország volt. A mérkőzés egyértelmű orosz fölényt hozott, a csehek semmivel sem mutattak többet, mint bő egy hete, Prágában.

A következő forduló

A görögök a csehekkel mérkőznek. A hellének jobban kezdték a tornát, elégedettek lehetnek az egy ponttal, annak ellenére, hogy győzelmi esélyeket szalasztottak el. Egy esetleges sikerrel a görögök még életben tarthatják továbbjutási reményeiket, de ugyanez a csehekre is vonatkozik, egy győzelemmel ők is lendületet vehetnek a csoportban. Két hiányzó biztosan lesz görög oldalon, ráadásul a védelemben, amely eddig a csapat egyik erősségének számított. A másik meccsen a lengyeleknek csak akkor lehet keresnivalójuk az oroszokkal szemben, ha azt az agresszív játékot játsszák, amelyet az előző meccsükön az első gólig produkáltak. Védelmük sebezhető, ha magukra húzzák riválisukat, nagy bajban lehetnek. Az oroszok a negyeddöntőért küzdenek, akár már ezen a találkozón biztosíthatják továbbjutásukat (és akár csoportelsőségüket is, egy cseh–görög döntetlen esetén).

B-csoport

Az említett nagy meglepetést ez a kvartett szolgáltatta. A végső győzelemre is esélyes Hollandia saját tudásához mérten gyenge játékkal kikapott Dániától. A hollandok lassú, körülményes focival rukkoltak elő. Hiába birtokolták többet a labdát, és hiába passzoltak sokszor pontatlanul a dánok, a hollandok nem tudtak olyan egyértelmű fölénybe kerülni, amellyel legyőzhették volna a gól után tíz emberrel védekező ellenfelüket. A dánok még a hetvenedik perc környékén is nyugodtan passzolgathattak, Robbenéktől ritkán láthattunk agresszív letámadásokat. A meccs utolsó részében aztán a játékvezető is borzolta a holland kedélyeket egy meg nem adott tizenegyessel, így maradt az 1-0.

A másik találkozó is egy gólt hozott, ezen a mérkőzésen a németek legyőzték a későn ébredő portugálokat. A találkozóra érezhetően hatott a hollandok veresége, mindkét gárda érezte, hogy a csoport egyik legnagyobb esélyesével szemben az egypontos előny is jól jöhet… Gyakorlatilag Gomez góljáig mindkét csapat puhatolózott, egyik fél sem ment bele kockázatos akciókba. A gól azonban meghozta a portugálok támadókedvét (meg a németek ultradefenzív hozzáállását), és nem sokon múlt, hogy C. Ronaldóék kiharcolják a döntetlent.

A következő forduló

A németek viszonylag nyugodtan vágnak neki a második körnek. Három pont az előnyük két legnagyobb riválisukkal szemben, óriási meglepetés lenne, ha innen nem sikerülne a továbbjutás. A hollandokkal mérkőznek, aligha várhatjuk tőlük, hogy támadófocival rukkoljanak elő. A hollandoknak viszont össze kell szedniük magukat, ha az utolsó körben saját maguk szeretnének dönteni a továbbjutásukról. A másik találkozón Dánia ismét nagy halat foghat, bár Portugália már az első meccsén is megmutatta, tud támadni, ha kell. Ezen a meccsen pedig kell, így várhatóan Ronaldóék hozzák majd a kötelezőnek mondható három pontot.

C-csoport

Jó meccsel nyitott ez a négyes. A címvédő spanyolok rövid ideig még hátrányba is kerültek az olaszok ellen, azonban a kitűnő cserének bizonyuló Di Natale góljára hamar válaszolt a spanyol együttes, döntetlenre hozva ezzel a találkozót. A két csapat ugyanúgy nem bírt egymással, mint négy évvel ezelőtt. Az egyenlítés után inkább a spanyoloknak állt a zászló, de végül mindkét együttes elégedetten nyugtázta, hogy legnagyobb csoportbeli ellenfelétől nem szenvedett vereséget.

Úgy tűnik, rossz ómen a magyar válogatottat nem legyőzni felkészülési meccsen az Európa-bajnokság előtt. Tudnának erről mesélni a németek (2004, 0-2), a görögök (2008, 2-3) vagy éppen a csehek (2012, 1-2). Az írek is csak egy számukra sovány döntetlent értek el ellenünk, és ezen a formán az első meccsükön sem tudtak javítani. A 3-1-es horvát győzelemmel véget érő találkozón a védelmek nem remekeltek, mind az egyik horvát, mind az írek góljánál nagyot hibáztak a hátsó alakzatok. Nem mondhatjuk, hogy déli szomszédunk szépen kidolgozott akciókból szerezte volna a góljait, de tény, jobban játszottak, így a győzelmük teljesen megérdemelt.

A következő forduló

A csoport két favoritjának, Spanyolországnak és Olaszországnak a győzelmét hozhatja a második kör. A címvédő a gyengécske ír csapattal meccsel, ezen a találkozón még Torres-től is elvárhatjuk, hogy betaláljon. Az írek elmúlt hetekben mutatott formája nagy csalódás, és nem valószínű, hogy pont a spanyolok ellen támad fel Trapattoni mester legénysége. Az olaszok a győzelemmel kezdő horvátokkal kerülnek szembe, sok múlik azon, hogy az itáliaiak mennyire veszik saját kezükbe az irányítást. Ha dinamikus támadófocival rukkolnak elő, akkor nem jelenthet gondot a horvát válogatott legyőzése.

D-csoport

Az Európa-bajnokság első csoportkörének egyik leggyengébb mérkőzésével nyitott a csoport (papíron) két legerősebb válogatottja. Franciaország mérkőzött Angliával. A találkozó két gólt hozott, és ha röviden akarnánk összefoglalni a meccset, akkor ennyivel le is zárhatnánk az elemzést. Ha kicsit részletesebben kivesézzük a találkozót, megállapíthatjuk, hogy Rooney nélkül nincs túl erős támadósora az angol csapatnak (Welbeck egy-egy alkalommal megmutatta, hogy a pályán van), míg Benzemáék bizonyították, hogy a semmiből is képesek gólt kapni. A meccs szinte végig francia mezőnyfölényt hozott, a két tizenhatos között csörgedezett a játék, egyik csapat sem tudott igazán komoly helyzeteket kialakítani.

Kárpótolt viszont minket a csoport másik mérkőzése, amely az első forduló zárómeccse volt. Az ukránok svédek elleni találkozója a forduló jobb, sőt talán legjobb összecsapásai közé tartozik. Mindkét csapat vállalta a nyílt játékot, a felek bírták tempót, amit hol az ukránok, hol a svédek diktáltak, és egy kemény, harcos mérkőzéssel kötötték le a képernyők előtt ülők figyelmét. A meccsen a két klasszis csatár, Sevcsenko és Ibrahimovics is megvillant, utóbbi egyszer, előbbi kétszer talált a kapuba, kialakítva ezzel a 2-1-es végeredményt a társrendező javára. Élvezetes, parázs találkozóval zárult a torna első fordulója.

A következő forduló

Bajban lehetnek az angolok, hiszen az életükért küzdő svédekkel találkoznak majd, továbbra is Rooney nélkül. A szigetországiak védelmén sok múlhat, ha ugyanúgy semlegesítik Ibrahimovicsot, mint Benzemát, akkor csak annyi lesz a csapat feladata, hogy ugyanúgy találjon egy gólt, mint az első meccsen. A franciáknak sem lesz könnyű, bár kevésbé masszív védelem ellen talán többre mennek majd a támadóik. Az ukránokat sem kell félteni, láthattuk a svédek ellen, hogy nem ismernek elveszett labdát, és főleg nem elvesztett mérkőzést. Talán az egyik legizgalmasabb csoport lesz a D-jelű négyes.

Olvasói sztorik