Hírek

Portugál és holland bukta

Európa-bajnokság 2. nap: dán–holland 1-0 és német-portugál 1-0.

Kapcsolódó cikkek

Európa-bajnokság, B-csoport, 1. forduló
Dánia–Hollandia 1-0 (1-0)
Harkov, 35 ezer néző. Játékvezető: Damir Skomina (szlovén)
Gólszerző: Krohn-Dehli (24.)
Németország–Portugália 1-0 (0-0)
Lvov, 30 ezer néző. Játékvezető: Stéphane Lannoy (francia)
Gólszerző: Gomez (72.)
A mai program (június 10. vasárnap)
C-csoport, 1. forduló
Spanyolország–Olaszország, Gdansk, 18 óra
Írország–Horvátország, Poznan, 20:45

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A hollandok kikaptak a dánoktól

Hollandia kezdett jobban, több ziccere is akadt, ehhez képest a dánok már első helyzetükből eredményesek voltak. Bár a németalföldiek gyakorlatilag végigtámadták a meccset, valamennyi lehetőségüket kihagyták, így a legutóbbi világbajnokság ezüstérmese meglepő vereséggel mutatkozott be.

A meccs puhatolózó futballal indult, majd megélénkült az iram. A dánok a támadásokkal nemigen foglalkoztak, lekötötte figyelmüket a gyakori holland akciók megszűrése. Túl sok helyzet Hollandia előtt sem adódott, ami mégis, azt rendre kihagyták, vagy a dánok védelme hárított. Aztán meglehetősen váratlanul a dánok szereztek vezetést köténygóllal, a szemfüles és villámgyors Krohn-Dehli révén, aki élt a váratlanul támadt lehetőségével.

A második félidőben jó tíz percen át nagy nyomást kellett kibírnia a dán csapatnak, amelyet a szerencse is segített akkor, amikor holland helyzetek sokasága maradt ki. Aztán kiegyenlítettebb lett a játék, a dánok is vezettek egy-két ígéretes akciót, alapvetően azonban csak arra ügyeltek, hogy a vezetést megőrizzék. Ezt sikerrel tették, s meglepő, ám teljesen megérdemelt sikert arattak. Dánia rendes játékidőben előzőleg 1967-ben tudta legyőzni Hollandiát.

– Az Európa-bajnokság előtt a lehetséges meglepetésekről, meglepetéscsapatokról és halálcsoportról beszéltünk. A meglepetés szóval itt óvatosan kell bánnunk, bár kétségtelen, hogy holland győzelmet vártam – mondta a Rangadó.hu állandó szakértője, Őze Tibor. – A hollandok tompábban kezdtek, lassabban játszottak, mint szoktak, és bár később ők játszották a bátrabb focit, mégis kikaptak. A dánok beálltak védekezni, de mind a nyolc lövésük eltalálta a kaput, míg a hollandoknak ehhez 28 kísérlet kellett. Tehát hiába játszottak jobban a hollandok, sok helyzetet kihagytak, a helyzetkihasználásuk nem volt megfelelő, és a védekezésük sem volt annyira stabil, bár csak egy gólt kaptak. Többet vártam tőlük. Amikor a kapitányuk a végén behozta Huntelaart, kapkodóvá vált a játékuk. Nehéz dolguk lesz a hollandoknak, hiszen az első meccset elvesztették, így már nem csak a saját lábukban van a továbbjutás. Akár két győzelemmel is kieshetnek, a sorsuk immár a dánoktól is függ. A dánok ismét szervezettek, egységesek, tökéletes motivációs háttérrel rendelkeznek, nem idegesek, nem kapkodóak. Nagyon kiemelkedő játékosuk azon a szinten nincs, mégis nehéz ellenük játszani.

A németek legyőzték a portugálokat

Sokáig óvatos játék folyt a pályán, a csapatok helyzetekig sem igazán jutottak el, az első félidő végén mégis csak a kapufa mentette meg a németeket a góltól. A fordulást követően aktívabban futballozott a két együttes, több lehetőség adódott. Mario Gomez a 72. percben szép fejessel szerzett vezetést, s hiába alakítottak ki a portugálok ezután több ziccert is, egyenlíteniük nem sikerült.

Óvatos játékkal kezdődött a találkozó, egyik csapat sem rontott neki a másiknak, mindkét fél érezhetően tartott ellenfelétől. A játék képe később sem változott sokat, kisebb lehetőségek akadtak csupán, de igazán nagy helyzetet egyik csapat sem tudott kialakítani. Egészen az utolsó percig izgalommentesen telt az idő, a portugálok mégis bosszankodva vonulhattak a szünetre, mivel Pepének a játékrész utolsó percében néhány centi hiányzott csak a gólszerzéshez.

A második félidő nagyobb iramban indult, a bátrabb támadójáték azonban sokáig nem eredményezett komoly helyzeteket, az utolsó passzokba, beadásokba mindkét oldalon rendre hiba csúszott. A játékrész derekán aztán Gomez kihasználta, hogy egyedül fejelhetett kapura egy beadást követően, s vezetéshez jutatta a németeket. A kapott gól után néhány perc kellett a portugáloknak, amíg magukhoz tértek. A hajrában viszont óriási energiákat mozgósítottak, s több ziccerig is eljutottak, ám a kapuba nem sikerült betalálniuk.

– A németeket esélyesebbnek tartottam, mert a németek mindig esélyesek. Végig próbáltak támadni, de harminc méterre a kaputól mindkét csapat játékából eltűnt a kreativitás – vélekedett a Kispest-Honvéd, a Nyíregyháza, a Diósgyőr és a Vasas korábbi edzője. – Szerintem ez volt a leggyengébb meccs az eddigi négy közül. A németek azért érdemelték meg a győzelmet, mert a portugálok csak tizenöt perccel a vége kezdtek el futballozni. Addig defenzívek voltak, majd amikor megkapták a gólt, elkezdtek támadni, és kihagytak három nagy helyzetet. Ettől függetlenül a tizenhatoson belüli kezezésért tizenegyest kell adni, ha kétszer fordul elő, akkor kétszer, Az a véleményem, hogy az ilyen tévedések nem a játékvezetők számától függenek. A csoportmérkőzések közül mindig a második forduló a legizgalmasabb. Az első sokszor az óvatoskodásról, a harmadik pedig a számolgatásról szól.

Olvasói sztorik