Hírek

Emlékezetes nyitónap volt!

Európa-bajnokság 1. nap: lengyel–görög 1-1 és orosz–cseh 4-1.

Kapcsolódó cikkek

Európa-bajnokság, A csoport, 1. forduló

Lengyelország – Görögország 1-1 (1-0)
Varsó, 58 ezer néző. Játékvezető: Carlos Velasco Carballo (spanyol)
Gólszerzők: Lewandowski (17.), illetve Szalpingidisz (51.)
Kiállítva: Szczesny (69.), illetve Papasztatopulosz (44.)
Oroszország – Csehország 4-1 (2-0)
Wroclaw, 38 ezer néző. Játékvezető: Howard Webb (angol)
Gólszerzők: Dzagojev (15., 79.), Sirokov (24.), Pavljucsenko (82.), illetve Pilar (52.)
A mai program (június 9. szombat)
B-csoport, 1. forduló
Hollandia – Dánia, Harkov, 18 óra
Németország – Portugália, Lvov, 20:45

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Döntetlen és két kiállítás a nyitómérkőzésen

Az ukránokkal társházigazda lengyel válogatott 1-1-es döntetlent játszott Görögországgal a varsói nyitómérkőzésen.

Lengyel rohamokkal kezdődött a meccs, a hazaiak főként a jobb oldalon vezettek veszélyesek támadásokat, és éppen egy ilyen roham végén a dortmundi csatár, Lewandowski találatával meg is szerezték a vezetést. A lassú, és kissé körülményes görögök – akik veretlenül nyerték meg selejtezőcsoportjukat – nem jelentettek veszélyt Szczesny kapujára, ráadásul a félidő vége előtt nehéz helyzetbe kerültek, ugyanis a játékvezető kiállította Papasztatopuloszt.

A fordulást követően szinte a semmiből, a csereként beállt Szalpingidisz találatával egyenlítettek a görögök. A 2004-es győztes – amely négy évvel ezelőtt pont nélkül zárt az osztrák-svájci közös rendezésű kontinensviadalon – ettől új lendületet, s hatalmas lehetőséget kapott azzal, hogy Szczesny kiállítást és tizenegyest érően szabálytalankodott Szalpingidisszel szemben, ám Karagunisz kihagyta a büntetőt. A hajrában mindkét együttes előtt adódtak lehetőségek, de az eredmény már nem változott.

Magabiztos orosz győzelem a csehek ellen

Az orosz válogatott 4-1-es győzelmet aratott Csehország ellen az A-csoport pénteki második mérkőzésén.

Az oroszok 25 perc és két kiválóan vezetett támadás után már két góllal vezettek Dzagojev és Sirokov révén, a csehek csak ezután eszméltek, de szépíteni csak a második félidő elején sikerült nekik Pilar góljával. A jóval fegyelmezettebben és pontosabban játszó oroszok azonban az utolsó negyedórában még két gólt lőttek, előbb Dzagojev szerezte meg saját maga második, csapata harmadik gólját, majd a csereként beállt Pavljucsenko állította be a 4-1-es végeredményt.

Az első 10 percben úgy tűnt, a csehek futballoznak majd veszélyesebben, ám az oroszok gyakorlatilag az első komoly gólszerzési lehetőségüket kihasználták, s előnyük birtokában a biztos védekezésre, valamint a gyors ellentámadásokra rendezkedtek be. Utóbbiból a következő tíz percben kettőt is vezettek, s a másodikból – egy nagyszerű támadás végén – megduplázták találataik számát. Az első félidő lefújásáig a játék képe nem sokat változott, az oroszok megnyugtató előnnyel vonulhattak a szünetre.

A folytatásban a csehek némi meglepetésre egy szép akció végén egyenlítettek, s ezt követően megélénkült a játékuk, míg az oroszok egyre inkább a védekezésre fektették a hangsúlyt. A félidő felénél kissé esett a mérkőzés színvonala, az oroszoknak ennek ellenére több lehetőségük is adódott, azonban ezeket Kerzsakov rendre elrontotta. A támadót Dick Advocaat 17 perccel a lefújás előtt lehozta, helyére Pavljucsenkót állította be, aki egy gólpasszal és egy találattal végleg eldöntötte a kifejezetten sportszerű – sárga lap nélküli – mérkőzést.

– Meglepően jól sikerült az első nap, nem vártam ennyire jó színvonalú meccseket. A korábbi világversenyeken az esetek többségében úgy gondolkoztak a csapatok a nyitónapon, hogy egy pontunk már akkor is van, amikor elkezdődik a mérkőzés, azt védjük meg, ezért sokszor bunkerfocit láthattunk. Ha kontrából szereztek egy gólt, akkor örültek, de ha nem, akkor sem kerültek hátrányba, szokták a verseny hangulatát és összerázódtak – vélekedett a Rangadó.hu szakértője, a Videoton és a Siófok egykori legendás játékosa, Tiber László. – A lengyelek nagy hibát követtek el, hogy emberelőnyben ráültek az eredményre. Nem tetszett, hogy hazai pályán nem akarták eldönteni a találkozót. Ha a görögök berúgják a tizenegyest, nyerhettek volna. A kapusok a büntetőnél nem a labdát nézik, hanem a lövő játékos lábtartását. Egy jó kapus, aki tud olvasni ilyen helyzetben, kivédi az ilyen gyenge próbálkozást, ahogy most is történt. Az orosz meccs kifejezetten jó iramú volt, kettő-egynél sem láttam esélyt a csehek játékában. Az oroszok más dimenzióban, más sebességben futballoztak, remek játékosok, akik jó állapotban vannak. Nem tudom, benne van-e a lengyelekben a továbbjutás. Ha a görögök megverik a cseheket, akkor ők mennek tovább. Érzésem szerint az oroszok a másik két mérkőzésüket is megnyerik. Messze eljuthatnak!

Olvasói sztorik