Hírek

Az ukránok megmutatták!

Európa-bajnokság 4. nap: angol–francia 1-1 és ukrán–svéd 2-1.

Kapcsolódó cikkek

Európa-bajnokság, D-csoport, 1. forduló
Franciaország – Anglia 1-1 (1-1)
Donyeck, 47 400 néző. Játékvezető: Nicola Rizzoli (olasz)
Gólszerzők: Nasri (39.), illetve Lescott (30.)
Ukrajna – Svédország 2-1 (0-0)
Kijev, 64 290 néző. Játékvezető: Cuneyt Cakir (török)
Gólszerzők: Sevcsenko (55., 62.), illetve Ibrahimovics (52.)
A mai program (június 12. kedd)
A-csoport, 2. forduló
Görögország – Csehország, Wroclaw, 18 óra
Lengyelország – Oroszország, Varsó, 20:45

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A franciák nem bírtak az angolokkal

A francia válogatottat Laurent Blanc szövetségi kapitány kinevezése óta senki nem győzte le, 22 mérkőzés óta veretlen.

Sokáig csak tapogatóztak a csapatok, a kapuk nem igazán forogtak veszélyben. A félidő derekán aztán vezetést szereztek az angolok, Gerrard szabadrúgására az előrehúzódó Lescott érkezett, és pályafutásának első válogatottbeli góljával juttatta előnyhöz az angolokat. A szigetországiak öröme azonban nem tartott sokáig, Nasri ugyanis alig tíz perc múlva egy átlövéssel egyenlített.

A fordulás után alaposan visszavettek a csapatok, a nézők hangos füttyszóval reagáltak. A játékosok ezután sem törték magukat a győztes gól megszerzése érdekében, így az eredmény már nem is változott.

– Az angoloktól sokkal többet nem vártam, pláne támadójátékban, Rooney hiányába – mondta a Rangadó.hu szakértője, Szanyó Károly, az Újpest egykori játékosa. – A franciákat Zidane óta szeretem, tőlük lényegesen többre számítottam. Öreguras volt a stílusuk, bár többet volt náluk a labda, járatták is, a kapu felé ritkán mentek. Esetlegesek voltak a támadásaik, kidolgozott akciójukra nem is emlékszem, csak átlövések voltak, amiből a góljuk is született.

Történelmi ukrán siker Sevcsenko duplájával

Ez volt a kontinenstorna eddigi legnézettebb összecsapása, amelyet több mint 64 ezer néző látott a helyszínen, a kijevi Olimpiai Stadionban.

Nagy lendülettel kezdték a mérkőzést a csapatok, de a támadásvezetést rendre megakasztották a mindkét oldalon jól működő védelmek. Az első negyedórát követően megélénkült a játék, a svédek és az ukránok előtt is adódtak lehetőségek, de a kapuba még a két legnagyobb sztárnak, Ibrahimovicsnak és – a torna után biztosan visszavonuló – Sevcsenkónak sem sikerült betalálnia.

A második félidő első tíz percében aztán az AC Milan mostani és egykori emblematikus figurái váltak főszereplővé: előbb az olasz klubcsapatot jelenleg erősítő Ibrahimovics szerezte meg a vezetést a svédeknek, majd a korábban a milánóiakkal Bajnokok Ligáját nyerő Sevcsenko egyenlített, sőt hét perccel később újra betalált, és ezzel Ukrajna javára fordította a találkozó állását. Oleg Blohin szövetségi kapitány együttese ezután már csak az eredmény tartására törekedett, és ez a számos svéd helyzet ellenére sikerült is.

– Számomra klasszisokkal jobbnak tűnt ez a meccs, mint a francia–angol – jelentette ki Szanyó Károly. – Számolni kell azzal, hogy az ukránoknak a hazai közönség óriási pluszt jelent. De ez mindig, minden csapat esetében így van, legyen az Ciprus vagy Albánia. Maga a meccs sokkal jobb volt, mint a délutáni, bár a svédekért jobban szorítottam, a hazaiak megérdemelten nyertek. Volt elképzelés és lendület a játékukban, ha nem is magas fokú. A látottak alapján a svéd csapat jobban egyemberes, mint Ukrajna. Ha olyan napja van, Ibrahimovics képes egymaga eldönteni mérkőzéseket. Az ukránoknál felfedezni véltem két-három fiatal játékost, aki eddig ismeretlen volt, de a csapat teljesítményét és eredményességét természetesen nagyban befolyásolja, hogy milyen napja van Sevcsenkónak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik