Hírek

Ki gondolta volna?

Európa-bajnokság, 9. nap: görög–orosz 1-0 és cseh–lengyel 1-0.

Kapcsolódó cikkek

Európa-bajnokság, A-csoport, 3. forduló
Csehország–Lengyelország 1-0 (0-0)
Wroclaw, 42 ezer néző. Játékvezető: Craig Thomson (skót)
Gólszerző: Jiracek (72.)
Görögország–Oroszország 1-0 (1-0)
Varsó, 52 ezer néző. Játékvezető: Jonas Eriksson (svéd)
Gólszerző: Karagunisz (45+2)
A csoport végeredménye: 1. Csehország 6 pont, 2. Görögország 4 pont, 3. Oroszország 4 pont, 4. Lengyelország 2 pont
A mai program (június 17., vasárnap)
B-csoport, 3. forduló
Portugália–Hollandia, Harkov, 20:45
Dánia–Németország, Lvov, 20:45

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kiesett a házigazda, negyeddöntőben a csehek

A cseh válogatott bejutott a negyeddöntőbe, mivel szombaton 1-0-s győzelmet aratott a társrendező Lengyelország ellen az A-csoport harmadik fordulójában. Ezzel a lengyelek búcsúzni kényszerültek a további küzdelmektől.

A győzelmi kényszer által hajtott lengyelek nagy lendülettel vetették bele magukat az összecsapásba, több mint negyedórán keresztül folyamatosan veszélyeztettek, lehetőségeik azonban rendre kimaradtak. A csehek húsz perc után megnyugodtak, igyekeztek minél többet birtokolni a labdát, s erre a lengyeleknek nem volt ellenszerük. A szakadó esőben gólhelyzetet bőven láthattak a szurkolók, a kapuba találni azonban a szünetig egyik gárdának sem sikerült.

A folytatásban – a várakozásokkal ellentétben – nem úgy tűnt, mintha a lengyelek mindent meg akarnának tenni a győzelemért: alig-alig jutottak el a rivális kapujáig, miközben a csehek a biztos védekezésre építve, ellentámadásaikból több helyzetet is kialakítottak. Taktikájuk a 72. percben vezetett eredményre, egy ellentámadás végén Baros gurított a baloldalról középre húzó Jiracek elé, ő egy csellel elfektette védőjét, majd 11 méterről a kapu bal oldalába gurított (1-0). Bár ez valamelyest észhez térítette a házigazdákat, az utolsó negyedórában nem tudtak egyenlíteni, így kiestek.

A Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László ezúttal a Görögország–Oroszország mérkőzést választotta, mert szimpatizál az orosz válogatottal.

– Jó futballt játszanak, bár ez a meccs kivételt képez, alaposan fel is bosszantottam magam – mesélte a Videoton és a Siófok egykori legendás játékosa. – Az első félidőben maximálisan meg voltam elégedve a játékukkal, csupán a befejezésekkel volt probléma. Kerzsakov lövése, Zsirkov megkerülős csele egyaránt azt mutatta, hogy eljutottak helyzetekig. Azt láttam a játékukban, hogy nem is tudják elképzelni, hogy gólt kaphatnak. Nem idegeskedtek: nem baj, ha nem megy be, úgysem kapunk gólt, és majd lövünk egyet! Egy hatalmas védekezési hiba révén mégis hátrányba kerültek, s ez alapvetően meghatározta a szituációt.

Szakértőnk is arra gondolt, hogy a második félidőre úgy jönnek ki az oroszok, hogy mindenáron gólt kell lőniük, hiszen döntetlennél nem érhetnek el rosszabb eredményt.

– Hatalmas problémát láttam taktikailag és szakmailag: behoztak két hatalmas termetű középső csatárt, de a nyolcvanharmadik percig nem vitték ki a labdát a szélre – elemezte a látottakat Tiber László. – Teljesen rossz taktikával játszottak, mindent rövid passzokkal, középen akartak megoldani, de ott annyian tömörültek, hogy lehetetlen volt eljutni a kapuig. Nem értettem, hogy nézhette ezt szó nélkül ez a kiváló holland szakember. Öt csatárral játszottak, de egy fejesen kívül nem tudtak helyzetet kialakítani. A görögöknek volt meg nem adott tizenegyesük, elmaradt kiállítás a javukra, és voltak ziccereik is. A dekoncentrált oroszok játéka szétesett, és csak ezt az egyfajta játékstílust erőltették. Ez számomra értehetetlen és megmagyarázhatatlan. Nem láttam rajtuk a tüzet, a mezőnyfölényük meddő volt, és amikor végre kikerült a labda a szélre, Zsirkov a kapu mögé ívelte…

Görög siker és továbbjutás, orosz búcsú

A görögök 1-0-ra legyőzték Oroszországot, a vesztes ebben a párharcban is elbúcsúzott a kontinenstornától.

A görög csapat hatalmas lendülettel kezdte a mérkőzést annak megfelelően, hogy számára csak a győzelem jelenthetett továbbjutást, azonban öt perc alatt három helyzete is kimaradt. Később az orosz együttes védekezése stabilabbá vált, így a görögök rohamai alábbhagytak, sőt egyre inkább az ő térfelükön zajlott a játék. Az oroszok – elsősorban Zsirkov vezetésével – egymás után dolgozták ki a lehetőségeket, de a vezetőgólt nem sikerült megszerezniük, ráadásul közvetlenül a szünet előtt egy jobb oldali görög bedobás után Ignasevics aláfutott a labdának, amelyet így Karagunisz rávezethetett Malafejevre, majd 14 méterről laposan a kapu jobb oldalába lőtt (1-0).

A folytatásban sem változott a játék képe: a görögök visszahúzódtak a kapujuk elé, az oroszok pedig mindent bevetve támadtak, de lövéseik vagy elkerülték a kaput, vagy az utolsó passzokba csúszott hiba. Ahogy múlt az idő, úgy lettek idegesebbek az oroszok, s a gyors görög ellentámadások egyre nagyobb veszélyt jelentettek, egy ízben, Cavelasz szabadrúgásánál pedig csak a kapufa mentette meg az oroszokat az újabb góltól. A hajrában a görögök már szinte meg sem próbáltak ellentámadást vezetni, ellenben csúsztak-másztak az eredmény megtartásáért, hősies játékukkal nem is tudott mit kezdeni riválisuk, így sikerült megőrizniük minimális előnyüket a lefújásig.

Szakértőnknek tehát nagy csalódást okoztak az oroszok, akiket egyértelműen a negyeddöntőbe várt, de a sorsdöntő meccsükön fals taktikával játszottak.

– Egy borzasztóan szerény görög csapat jutott tovább. Ha összekerülnek a németekkel, nem tudják majd, milyen asztalon játszanak, annyira elverik őket – vélekedett Tiber László. – Távol áll tőlem ez a fajta játékstílus, amit ők, a portugálok meg a spanyolok képviselnek. Nem szeretem a teátrális jeleneteket, a fetrengést. Legyünk csibészek, de ne legyünk nevetségesek és szánalmasak. A közönség szórakoztatása és félrevezetése nem ugyanaz! Egy kiváló orosz csapat esett ki, amely ha továbbjut, többre is hivatott lett volna. De a sportban nem mindig a jobb csapat nyer. A csehek csoportelsőként léptek tovább, ezzel kapcsolatban azt mondom, húzzuk ki magunkat, hiszen így felértékelődött a magyar válogatott prágai győzelme! A rosszakarók, hozzá nem értők azt mondhatnák, persze hogy megverték Csehországot, hiszen pont nélkül estek ki az Európa-bajnokságon. Így viszont egy héttel a torna kezdete előtt olyan csapatot vert meg a válogatottunk, amely bejutott a negyeddöntőbe!

Papírforma? Várakozások? Ugyan már!
Az oroszok elleni találkozón a 2004-ben Európa-bajnok görög együttes nyolc évvel ezelőtti bravúrsorozatát és játékát idézve nyert. Amikor Karagunisz kihagyta a tizenegyest a lengyelek elleni nyitómeccsen, vagy amikor a csapat elvesztette a csehek elleni találkozót, ki gondolta volna, hogy hamarosan a továbbjutást ünneplik majd a hellének? És amikor Csehország hazai pályán kikapott a magyaroktól, majd benyelt egy laza négyest az oroszoktól, vajon ki gondolta, hogy néhány nap múlva csoportelsőként lép tovább az együttes? Na és az idén még veretlen házigazdáról, a meglehetőségen masszív csapat benyomását keltő, a dortmundi aranytrióval megerősített lengyel válogatottról gondoltuk volna, hogy utolsó helyezettként, győzelem nélkül búcsúzik? És a világsztárokat felvonultató, erődemonstrációnak is beillő 4-1-gyel kezdő oroszok hol vannak? Éppen utaznak hazafelé..
Olvasói sztorik