Hírek

A matematika szerelmeseinek

A továbbjutási esélyeket vizsgáló minisorozatunk második részében az B-csoportot elemezzük.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hollandia két kör után nulla ponttal az utolsó a halálcsoportnak kikiáltott négyesben. Legutóbb a német válogatott, pontosabban Gomez (és a zseniális passzokat osztó Schweinsteiger) iskolázta le a világbajnoki ezüstérmes együttest. Valami nagyon nincs rendben a hollandoknál, az biztos. A csapat kedvtelenül, különösebb harcias hozzáállás nélkül játszotta le első és második mérkőzését. A németek folytatták remek sorozatukat, alighanem csoportgyőztesként lépnek majd a legjobb nyolc közé.

Dánia alig öt percre volt a csodától, hiszen 0-2-ről felállva egészen a 87. percig a csoport második helyén érezhette magát. Döntött azonban Varela, így a portugál együttes várhatja előnyösebb pozícióból a harcot a csoport második, vagy akár első helyéért.

Ki juthat tovább? A lényegi kérdés még itt sem dőlt el, bár a németek továbbjutására már igencsak kis szorzót adnának a fogadóirodák.

Hollandia:

Nem hittük volna, hogy velük kezdjük majd a felsorolást, de mivel két meccsen nulla pontot gyűjtött a csapat, így a legrosszabb helyzetből várja az utolsó kört. A hollandok győzelmi kényszerrel lépnek pályára Portugália ellen. Ha feltámadnak, akkor három pontjukkal utolérik ellenfelüket, és ha a németek nem hagyják kibontakozni Dániát, akkor jöhet ismét a matek, hiszen három olyan csapat is lesz a kvartettben, amely három-három pontot gyűjtött. Ebben az esetben Hollandia, Dánia és Portugália egymás elleni eredményeit összegzik az UEFA szakemberei. Sokat persze nem kell számolgatni, íme a megoldás.

Hollandia egygólos siker esetén kiesik, hiszen ekkor a portugálok és a dánok is nullás gólkülönbséggel, de több rúgott góllal állnak a három csapatra szűkített csoport élén, köztük dőlhet el ekkor a továbbjutás. Viszont, ha a hollandok több mint egy góllal győzik le ellenfelüket, akkor megszerezhetik a második helyet. A másik meccsen a dánok veresége ehhez még mindig kell, természetesen. Más esélyük nincs a narancsmezeseknek.

Dánia:

Ha kikapnak a németektől, akkor gyakorlatilag kiestek. Azonban a gyakorlat és az elmélet nem mindig azonos, és ez érvényes itt is. Elméletileg ugyanis nem mindegy, hogy milyen különbséggel kapnak ki a németektől, hiszen bár a hármas csoportba nem viszik tovább ezt az eredményüket, mégis számíthat a végső elszámolásnál! Az UEFA szabályzata szerint, ha több csapat áll azonos pontszámmal a csoportmeccsek végeztével, az alábbi tényezők döntenek, sorrendben:

• Több szerzett pont az azonosan álló csapatok között – ez ugye nem számít, hiszen 3-3 ponttal szerepelnének a csapatok;

• Gólkülönbség az adott csapatok között – Dánia 3-3-as gólkülönbséget visz a csoportba, ha Hollandia 1-0-ra győzi le Portugáliát, 1-1 lesz a gólkülönbsége, míg a portugálok szintén 3-3-mal várnák az ítéletet. Vagyis Dánia és Portugália szűkített mutatói teljesen megegyeznének;

• Több szerzett gól (szintén az említett csapatok közötti meccseket figyelembe véve) – a vázolt esetben lenne két 3-3-as gólkülönbséggel álló csapat, vagyis köztük dőlne el a továbbjutás;

• Jobb gólkülönbség a csoportmérkőzéseken – ezen rangsorolási tényező miatt nem mindegy, hogy milyen különbségű vereséggel veti alá magát a matematikának a dán csapat. Jelenleg mindkét gárda 3 rúgott és 3 kapott góllal áll a csoportjában. Itt a teljes eredménylista számít, vagyis egy nagyarányú vereséggel kiszáll a versenyből Dánia. De ha a dánok és a portugálok egyaránt 1-0-ra veszítik el a mérkőzésüket, akkor már a következő rangsorolási szintet kell néznünk, ami szintén egál lenne a csapatok között (több rúgott gól a csoportban), akkor jöhetne az UEFA-együtthatók figyelembevétele, ami Dánia malmára hajtaná a vizet.

Természetesen azt is láthatjuk, ha a portugálok úgy szenvednek egygólos vereséget a hollandoktól, hogy szereznek gólt a találkozón, akkor Portugália a befutó, több rúgott gólja miatt. Hollandia lép tovább, ha több góllal megveri a portugálokat. Ha pontot szerez a dán válogatott, és ugyanez az eredmény nem sikerül a közvetlen rivális Portugáliának a hollandok ellen, akkor a csapat továbbjutott. Győzelem esetén pedig egy egyszerűbb, illetve egy bonyolultabb verzió áll fent a csoportban.

Az egyszerűbb: Dánia nyer Németország ellen, Portugália nem talál fogást a hollandokon, a dánok csoportelsők, a németek másodikok.

A bonyolultabb már számolgatós: Dánia nyer, Portugália is. Újabb hármas csoport, 6-6 megszerzett ponttal. Viszont, mivel a portugálok egy 3-2-es sikert (Dánia) és egy egygólos vereséget (0-1, Németország) hoznának tovább, és a dánok győzelméről beszélünk, vagyis legalább egy 1-0-val javítják 2-3-as gólkülönbségüket, így az a helyzet áll fent, hogy a két, legalább 3-3-as gólkülönbségű csapat kiejti a németeket. Amennyiben viszont a mérkőzés egygólos dán sikert hoz, de a németek rúgnak két gólt az adott találkozón, akkor Portugália hollandok elleni sikerének mértéke ismét sokat számítana, legalább két góllal kellene nyernie ebben az esetben a portugáloknak. Ha esetleg hét vagy több gólt hoz a dán-német, egygólos dán sikerrel, akkor pedig Portugália búcsúzna a hármasból. Ennek az esélye persze nagyon kicsi.

Portugália:

Gyakorlatilag a dánoknál elemeztük a portugál esélyeket is. Az életükért küzdő hollandokkal játsszák utolsó meccsüket, ha nyernek, akár még a csoportelsőség is meglehet. Döntetlen elérésével még szerezhetnek maguknak némileg nehéz perceket (arra azért nagyon kicsi az esély, hogy Dánia megveri a németeket). Vereségük esetén pedig még inkább érvényes ez a kijelentés, a holland és dán csapatnál részletezett esetleges hármas holtverseny miatt.

Németország:

Vereséggel lehet csak félnivalója a német csapatnak. Biztosan kiesést jelentene egy többgólos vereség, ha emellett nyernének a portugálok. Más esetben a dánoknál felvázolt feltételek (portugál győzelem a másik meccsen) esetén búcsúzna csak a német csapat. Ha pontot szereznek az eddig kifejezetten jól játszó dánok ellen, akkor nem kérdéses a továbbjutás és a csoportelsőség sem.

Olvasói sztorik