Hírek

Ezt már csak az oroszok ronthatják el

A továbbjutási esélyeket vizsgáló minisorozatunk első részében az A-csoportot elemezzük.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Két körrel a hátunk mögött sem lettünk okosabbak az A-csoport eredményei alapján. A második forduló gyakorlatilag felborította az előzetes várakozásokat. Csehország legyőzte a görögöket (2-1), így javított továbbjutási esélyein az első körben elszenvedett veresége (1-4) után. A görögök ezzel a fiaskóval viszont a szerencsére bízták sorsukat, hiszen egyetlen ponttal állnak a kvartett utolsó helyén.

Az oroszok teljesítménye elmaradt az előző meccs alapján várhatótól, sokkal kezdeményezőbbek voltak a házigazda lengyelek. A döntetlennel (1-1) véget ért találkozó azt jelenti, hogy az orosz válogatott megtette következő lépését a továbbjutás felé, míg a lengyelek győzelmi kényszerrel lépnek majd pályára.

Ki juthat tovább? Mind a négy csapat esélyes még a továbbjutásra.

Görögország:

A legkisebb esélyük a görögöknek van, mindenképpen győzniük kell, ráadásul még ez sem jelent biztos továbbjutást.

Ha a lengyel-cseh találkozón a társházigazdák hozzák eddigi formájukat, és döntetlen születik, akkor a görög, cseh, orosz trió 4-4 ponttal állna a csoport élén. Ebben az esetben az egymás elleni eredmény döntene, vagyis a lengyelek elleni 1-1 pontját mindenki elbukja, és jöhet a játék a gólkülönbségekkel, mivel a három csapat között körbeverés lenne. A vázolt helyzetben az oroszok állnának a legjobban, amennyiben tartják az egy kapott gólos átlagukat. Egygólos görög siker esetén az oroszok három ponttal, és plusz kettes gólkülönbséggel biztosan előrébb végeznének, mint a hasonlóan hárompontos, de nullás gólkülönbséggel álló görögök. Mivel ez a helyzet csak a cseh-lengyel iksz esetén állna fent, ezért a csehek a 1-4-es vereségükkel és a 2-1-es sikerükkel csak a harmadik helyen végeznének.

A fentiekből is látható, hogy a görögöknek állna a zászló, ha győznének az oroszok ellen, hiszen vagy az egymás elleni eredményükkel ejtenék ki az oroszokat, vagy a hármas csoportban harcolnák ki a második helyet.

Lengyelország:

Nekik is győzniük kell a továbbjutásért, és mivel közvetlen riválissal játszanak, így a matekot is hanyagolhatjuk esetükben. Az ellenfél az egy ponttal többet gyűjtő Csehország. Ha őket megverik a lengyelek, minimum a csoport második helyén végeznek. Veretlenségük ellenére más lehetőségük nincs a továbbjutásra.

Csehország:

Sokat javított a csapat helyzetén a görögök elleni feltámadásuk, de ez még nem elég, a harmadik körben sem vallhatnak szégyent. Ha ikszelnek a lengyelekkel, akkor néma csendben várhatják majd a hangosbemondó tájékoztatását a csoport másik mérkőzéséről. Persze, annak az esélye elég kicsinek tűnik, hogy a görögök pont az oroszok ellen ébrednek fel, így a cseh csapatnak elsősorban arra kell figyelnie, hogy ne kapjon ki a társházigazdáktól.

Oroszország:

A legkönnyebb helyzetben lévő csapat az orosz, hiszen csak nagyarányú (legalább hatgólos) vereséggel eshetne ki az Európa-bajnokság csoportkörében. A csoportelsőség már kevésbé biztosított, egy görögök elleni döntetlen esetén a lengyelek négygólos győzelmükkel be is érhetik Oroszországot. Ugyanebben az esetben (orosz iksz) a másik meccsen a cseheknek egy kis győzelem is elég ahhoz, hogy az oroszokat (nagy valószínűséggel) a németek elé lökje. De mivel nagy eséllyel az említett német válogatott fogadja az A-csoport második helyezettjét, nem hisszük, hogy az oroszok a véletlenre bíznák saját sorsukat.

Olvasói sztorik