Hírek

Előzetesben a magyar szurkoló

Az Európa-bajnokság egyik helyszínén őrizetbe vett magyar rendbontó ügyét június 25-én tárgyalják.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Harmincnapos előzetes letartóztatásba helyeztek egy magyar állampolgárt a lengyel-ukrán rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság A-csoportjának varsói orosz-lengyel mérkőzése napján lezajlott szurkolói összecsapások nyomán – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön Kónya Katinka varsói magyar konzul.

A bíróság rendbontásban való részvétellel és erőszakos fellépéssel vádolja a férfit. Az indoklás szerint azért volt szükség előzetes letartóztatására, mert magyar állampolgárként nem rendelkezik lengyelországi bejelentett lakcímmel, és csak így biztosítható a tárgyaláson való részvétele, amelyen a tanúként meghallgatandó rendőrök azonosítani tudják. Ezenkívül szabadlábra helyezése esetén az Európa-bajnokság idején további zavargásokban is részt vehetne a bíróság szerint.

A magyar rendbontó ügyét június 25-én tárgyalják. A bíróság hivatalból ügyvédet és tolmácsot biztosított a vádlottnak, aki konzuli védelmet is kért. A konzulasszony személyesen találkozott a férfival, akiről azt mondta, hogy nem szenvedett sérüléseket.

A fővárosi rendőrség közlése szerint a keddi zavargások nyomán összesen 184 rendbontót állítottak elő, köztük a magyar férfit. A külföldi állampolgárok ügyét gyorsított büntetőeljárás keretében vizsgálják ki, és az azonosított rendbontókat várhatóan öt évre kitiltják Lengyelországból, a nem európai uniós tagországok állampolgárait pedig az egész schengeni övezetből.

A keddi mérkőzés előtt több száz lengyel futballhuligán megtámadott mintegy ötezer orosz szurkolót. Az összecsapásnak a rendőrség vetett véget, akárcsak a mérkőzés alatti újabb kilengéseknek, amikor a huligánok a szurkolói zónába próbáltak behatolni. A mérkőzés után már sikerült elejét venni az újabb verekedéseknek.

A lengyel média a zavargások óta vitatja a rendőrség felkészültségét, amely képtelen volt megelőzni a rendbontást. Ez azért is fontos, mert szombaton több tízezer orosz szurkoló érkezhet Varsóba az orosz-görög csoportmérkőzésre. Szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök is megszólalt az ügyben, hangsúlyozva, hogy a szervezők felelnek a szurkolók biztonságáért.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik