Hírek

Megvan az első kieső

Európa-bajnokság 7. nap: olasz–horvát 1-1 és spanyol–ír 4-0.

Kapcsolódó cikkek

Európa-bajnokság, C-csoport, 2. forduló
Olaszország–Horvátország 1-1 (1-0)
Poznan, 39 ezer néző. Játékvezető: Howard Webb (angol)
Gólszerzők: Pirlo (39.), illetve Mandzukic (72.)
Spanyolország–Írország 4-0 (1-0)
Gdansk, 38 ezer néző. Játékvezető: Pedro Proenca (portugál)
Gólszerzők: Torres (4., 70.), David Silva (49.), Fabregas (83.)
A mai program (június 15. péntek)
D-csoport, 2. forduló
Ukrajna–Franciaország, Donyeck, 18 óra
Svédország–Anglia, Kijev, 20:45

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Már megint döntetleneztek az olaszok

Az olasz válogatott 1-1-es döntetlent játszott Horvátországgal a C-csoport második fordulójában. A két együttes ezt megelőzően ötször találkozott azóta, hogy Horvátország függetlenné vált 1991-ben, és az olaszok egyszer sem tudtak győzni.

Az olasz együttes az első perctől igyekezett nyilvánvalóvá tenni, hogy csak a győzelem az elfogadható eredmény számára. Balotelli többször is nagy helyzetbe került, ám szinte mindegyik esetben lassan cselekedett, de akadt lehetősége Cassanónak és Marchisiónak is, miközben a horvátok csak ritkán jutottak el Buffon kapujának közelébe. Az olasz mezőnyfölény a félidő hajrájában érett góllá, Pirlo zseniálisan kivitelezett szabadrúgása révén.

A folytatásban érezhető volt, hogy melyik csapat van előnyben, az olaszok igyekeztek elsősorban a biztos védekezéssel törődni, és csak egy-egy gyors ellentámadással veszélyeztettek. A horvátok próbálták nyomás alatt tartani az ellenfelet, a játék sokszor az olasz tizenhatos előtt folyt, ennek eredményeként az immár három találatnál járó Mandzukic egyenlített. A lefújásig további lehetőségek is adódtak a csapatok előtt, de újabb gól már nem született. A horvátoknak négy, az olaszoknak pedig két pontjuk van.

– A kapitányok nem változtattak az alapfelálláson, függetlenül a változó ellenféltől, amely más játékstílust képviselt – vélekedett a Rangadó.hu állandó szakértője, Vass László. – Az olaszok nagyon jól működtek, betöltötték az egész pályát, főleg a középpályán voltak többek, mint a horvátok. Pirlo mélyen irányított, Marchisio átlövései rendkívül veszélyesek voltak, és Motta is fellépett a támadók mögé. A horvátok két ékkel próbálkoztak, de őket könnyen levédekezték, és a széleken sem tudtak nyerő helyzetbe kerülni. Modric kreativitásában bízhattak, amely nem működött rosszul, de nagyon jól sem. Pletikosa kapus többször remekelt, a gólnál viszont hibázott. Jól odaért a labdára, de csak beljebb ütötte. A kapott gólnál kísértette az első meccs az olaszokat, Chiellini ismét helyezkedési hibát vétett, megint a hetvenedik perc környékén. Ez a koncentráció hiánya, a fáradtság miatt történhetett. A döntetlen a horvátokra nézve hízelgő.

Kikaptak a spanyoloktól, így kiestek az írek

A címvédő spanyol válogatott 4-0-s győzelmet aratott Írország felett, így az írek – utolsó csoportmeccsük eredményétől függetlenül – kiestek.

Már az első percektől megkérdőjelezhetetlen volt a spanyolok fölénye, és az is látszott, hogy ezen a mérkőzésen mindenképpen nyerni akarnak. A két együttes közötti tudáskülönbség az egész első félidőben jól érezhető volt, az írek csak nyomozták a labdát, helyzetet sem igazán tudtak kialakítani. A gyors gól – amely Torres szemfülességének és erőszakosságának volt köszönhető – megnyugtatta a címvédőt, amely ezután is rengeteg lehetőséget dolgozott ki, ám a szünetig nem tudta növelni előnyét.

A második játékrész újabb gyors spanyol góllal indult, amelyre ezúttal is négy percet kellett várniuk a szurkolóknak: David Silva már-már megalázó találattal duplázta meg csapata előnyét. A középpályás ezután kihagyhatatlan helyzetbe hozta Torrest, aki saját maga második, együttese harmadik góljával végleg eldöntötte a mérkőzést. A csereként beállt Fabregas elképesztő találata kegyelemdöfés volt az írek számára, akik már csak a szép búcsúban bízhatnak az olaszok elleni utolsó csoportmeccsükön.

– Az ír válogatott kezdőcsapata egy helyen változott, de ez sem segített a könnyedén, lazán futballozó spanyolok ellen – elemezte a látottakat a Ferencváros, a Zalaegerszeg és a Honvéd korábbi edzője. – Torres kezdett Fabregas helyett, remélem, nem újságírói nyomásra, hanem szakmai megfontolások alapján, mert az írek két belsővédővel játszottak. Iniesta továbbra is tartja jó formáját, a befelé mozgásai veszélyesek voltak. Labdabirtoklásban iszonyatosan nagy volt a különbség, mozgékonyságban sokkal többek voltak a spanyolok. Csak a gólkülönbség volt kérdés. Torres agresszív befejező játéka, és Silva bravúros gólja is nagyon tetszett. Könnyedén nyertek a spanyolok, de nagy dolog, hogy az írek megmutatták magukat az Európa-bajnokságon. Bárcsak mi, magyarok lennénk ott, és búcsúznánk a csoportkör után…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik