Hírek

A hozzáállás feledteti a hiányosságokat

A Rangadó.hu szakértője, Őze Tibor az ukrajnai Lvovban, a portugál–dán meccsen járt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A portugál válogatott szerdán 3:2-re győzött Dánia ellen az ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokság B-csoportjának második fordulójában. A fordulatos meccset a helyszínen látta a Kispest-Honvéd, a Nyíregyháza, a Diósgyőr és a Vasas korábbi edzője, Őze Tibor, aki hazatérése után megosztotta élményeit és meglátásait a Rangadó.hu olvasóival.

– Amikor külföldre megy az ember, előzetesen tájékozódik az interneten. Egy kicsit elgondolkodtam az olvasottakon, és voltak fenntartásaim Ukrajnát illetően, ehhez képest a futball csodálatos hatására nagyon pozitív volt minden körülmény – mesélte Őze Tibor. – A határtól kezdve ahol meghallották, hova megyünk, széles mosoly és segítőkész hozzáállás volt a válasz, adtak például egy térképet is. A nemzeti büszkeségük miatt országszerte pozitívan állnak hozzá az Európa-bajnoksághoz. Jó a hangulat, az ukránok nemzeti eseményként tekintenek a tornára. Az utak nem tökéletesek, és a stadionon kívül is látszik, hogy gyorsan kellett elkészülniük, de mindez elhanyagolható a segítőkész hozzáállás mellett. Futballhasonlattal élve: a hajtás feledteti a technikai hiányosságokat. A kontinensbajnokság legkisebb, harmincötezer férőhelyes stadionja a lvovi, belülről az Allianz Arénára hasonlít. Majdnem teltház volt, és rajtunk kívül is ültek magyarok a lelátón, hiszen hazánkhoz ez a legközelebbi helyszín. A hangulat abszolút európai volt. Mivel nagyon fontosnak tartják ezt az eseményt, maximális a biztonság. Talán nem véletlen, hogy az újságokban rosszabb híreket lehet olvasni Lengyelországból.

Őze Tibor hangsúlyozta, szerencséje volt, mert az eddig látott mérkőzések közül ha nem is ez volt a legjobb, de a legérdekesebb, legváltozatosabb biztosan. Amúgy is nagy élmény egy ilyen esemény, de ez a látványos, gólgazdag meccs fokozta az élvezetet.

– Érdekes mérkőzésnek ígérkezett, hiszen az első forduló tükrében a portugáloknak csak a győzelem volt elfogadható eredmény. Jól is kezdtek, technikás, szervezett támadójátékukkal kétgólos vezetésre tettek szert – mesélte a Rangadó.hu szakértője. – Már az első mérkőzésen is megfigyeltem, hogy a portugálok csak a német gól után kezdtek futballozni. Most a második félidőben kicsit passzívvá váltak. Lakat doktor óta tudjuk, hogy a kettő-nulla veszélyes eredmény. Egy érthetetlen rövidzárlat után szépítettek a dánok, hárman nézték, ahogy Bendtner befejeli a labdát. Rögtön érdekes lett a mérkőzés! A második gólnál Pepe elnézte a labdát, amelyet ismét Bendtner fejelt a hálóba. Cristiano Ronaldo ezúttal sem volt túlságosan népszerű. A védekezése meglehetősen gyengére sikeredett, nem ért vissza, ezért sebezhetővé vált a portugálok jobb oldala, ott többször is elmentek a dánok. Nem véletlen, hogy a gólok előtt jobbról érkezett a labda. A döntetlen abszolút nem volt jó a portugáloknak. A sors furcsa fintora, hogy a csereként beállt Varela előbb hatalmas lukat rúgott, de így is előtte maradt a labda, és másodjára kíméletlenül bebombázta. Örülök a portugálok győzelmének, de nem értem a hozzáállásukat, miért csak akkor kezdenek futballozni, amikor nagyon muszáj.

Az MLSZ Grassroots-menedzsere elmondta, elsősorban Nani nagyon jó játékával és Miguel Veloso kiváló teljesítményével győzött Portugália. A meccs legjobbjának Pepét választották, pedig az edző szerint Agger fantasztikusan jól játszott a dánoknál!

– Nagyon érdekes ez a csoport, szinte bármi lehet a harmadik kör után. A legendás osztrák-német meccs kockázatát senki nem vállalja, mert mindenki szeretné az oroszokat elkerülni – fejtegette Őze Tibor. – A hollandok példája bizonyítja, hogy sok sztár még egyenlő a nem jó csapattal. Valami miatt a belső villongások nincsenek jól kezelve, de a jóisten adott nekik még egy sanszot, hogy továbbjuthatnak! A sikerük valószínűtlen, nem csak a matek miatt, hanem azért is, mert labilis a csapat, nehéz egy irányba húzniuk. A futballnak az tenne jót, ha a portugálok mennének tovább!

Olvasói sztorik