Hírek

Mindkét meccs viharos volt

Európa-bajnokság 8. nap: francia–ukrán 2-0 és angol–svéd 3-2.

Kapcsolódó cikkek

Európa-bajnokság, D-csoport, 2. forduló
Franciaország–Ukrajna 2-0 (0-0)
Donyeck, 49 ezer néző. Játékvezető: Bjorn Kuipers (holland)
Gólszerzők: Menez (53.), Cabaye (56.)
Anglia–Svédország 3-2 (1-0)
Kijev, 50 ezer néző. Játékvezető: Damir Skomina (szlovén)
Gólszerzők: Carroll (23.), Walcott (64.), Welbeck (78.), illetve Johnson (öngól, 49.), Mellberg (59.)
A mai program (június 16., szombat)
A-csoport, 3. forduló
Görögország–Oroszország, Varsó, 20:45
Csehország–Lengyelország, Wroclaw, 20:45

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Francia győzelem, megtört a hatéves átok

A francia válogatott 2-0-ra nyert a társházigazda Ukrajna ellen a D-csoport második fordulójában. A franciák sikerükkel közelítőleg hatéves negatív sorozatot törtek meg, ugyanis nagy tornán legutóbb a 2006-os világbajnokság elődöntőjében a portugálok ellen győztek, utána elbukták a finálét, és azóta a 2008-as Európa-, majd a 2010-es világbajnokságon is nyeretlenül búcsúztak. Laurent Blanc szövetségi kapitány irányításával továbbra is veretlen a gárda, amely immár 23 mérkőzés óta nem talált legyőzőre.

Az özönvízszerű esőzés és a villámlás miatt már az ötödik percben félbeszakadt a mérkőzés. A holland Bjorn Kuipers játékvezető a játékosokat az öltözőbe küldte, a szervezők pedig bejelentették, hogy 19 óra előtt biztosan nem folytatják az összecsapást. Az egyórás kényszerszünet után a felázott talajon nem sok lehetőség adódott a csapatok előtt, de hazai részről az első mérkőzésen duplázó Sevcsenko, míg a franciák oldaláról Debuchy és Mexés is megszerezhette volna a vezetést. A fordulást követően az ukránok kezdtek veszélyesebben, ennek ellenére a franciák három percen belül két gólt is szereztek, ezzel gyakorlatilag eldöntötték az összecsapást, az ukránok erejéből a szépítésre sem futotta.

– Bár az angol-svéd meccsen volt öt gól, nekem igazából egyik csapat játéka sem tetszett – mondta a Rangadó.hu szakértője, Márton Gábor, a Pécs korábbi legendás játékosa, a Kozármisleny edzője. – Az angolokkal kapcsolatban már az első meccsen is volt hiányérzetem. Ez a stílus, amit ez a két csapat képvisel, nem jön be. Távol áll tőlem a rúgd el és fuss utána foci. A svédeknél Ibrahimovicson áll vagy bukik minden, illetve mostanság inkább bukik, az angolok pedig magas csatáraik miatt a csúsztatok-fejelek elvet követik. Nekik legalább van törekvésük futballozni, de az én filozófiám szerint a franciák, a spanyolok, de még az ukránok játékától is messze vannak. Ettől függetlenül eddig eredményesek. Rooney a Manchester Unitedban más játékra törekszik, de ott nem angol játékosokról beszélünk, hanem egy összevásárolt csapatról. Ott mást tud játszani. A válogatott előrejátékban veszélyesebb lesz az ő beszállásával, levegőben és földön is, de felfogás terén nem sok változásra számítok. A franciák az ukránok ellen abszolút meggyőző játékot nyújtottak, sokkal kreatívabbak, mozgékonyabbak lettek Menez beállításával, tetszett a játékuk.

Történelmi angol siker a svédek ellen

Anglia rendkívül izgalmas, fordulatos mérkőzésen 3-2-re nyert Svédország ellen, így az írek után immár a skandinávok is biztos kiesők. Az angol válogatott története során először győzte le tétmérkőzésen a svédeket.

Mindkét csapat elsősorban a védekezésre fektette a hangsúlyt, ám az angolok játszottak fölényben az első félidőben. A szigetországiak Carroll fejesgóljával megérdemelten szereztek vezetést. A szünet után szinte a semmiből egy öngóllal egyenlítettek a svédek, a 34 éves védő, Olof Mellberg lövésénél nem tudott tisztázni Johnson. A góltól új erőre kaptak a skandinávok és tíz perc múlva már a vezetést is megszerezték Mellberg révén.

Az angolok azonban nagyobb tempóra kapcsoltak és a csereként beállt Walcott lövésével egyenlítettek. Ezt követően mindkét csapat a győzelemért küzdött, folyamatosan veszélyben forogtak a kapuk, ebből pedig az angolok jöttek ki jobban, ugyanis a 78. percben Walcott beadása után Welbeck egy parádés megoldással sarkazta a kapuba a labdát eldöntve ezzel a három pont, illetve megpecsételve a svédek sorsát.

– A franciák ha nem is a kedvenceim, de nekik szorítok, és végre olyan játékot mutattak, ami egy fokkal jobb volt, mint az előző meccsen. Pláne támadásban, és ez akciókban, kapufákban és gólokban is megmutatkozott. Az utolsó forduló éles lesz, ott majd kijön, mit ért ez a győzelem. Az angol–svéd meccs igazi dráma volt, sajnáltam a svédeket, mert talpra álltak, jól is futballoztak, de egy fordulatos mérkőzésen végül alulmaradtak. Ebben a párosításban nekik szurkoltam, de úgy látszik, nem eléggé… A harmadik gól előtti mozdulat zseniális volt. Nagyon figyeltem a tudatosságot, hogy így akarta-e kapura húzni a labdát Welbeck, és szerintem igen. Nagy taktikai csata volt, s ez gólokban mutatkozott meg – értékelte a látottakat a Rangadó.hu állandó szakértője, Szanyó Károly, az újpest egykori kiváló játékosa.

A keddi záró fordulóban az angoloknak és a franciáknak a döntetlen is elég lesz a negyeddöntőbe kerüléshez, míg a társházigazda ukránoknak mindenképpen győzniük kell továbbjutáshoz.

Olvasói sztorik