Hírek

A tökéletes és a tökéletlen

Európa-bajnokság, 10. nap: portugál–holland 2-1 és német–dán 2-1.

Kapcsolódó cikkek

Európa-bajnokság, B-csoport, 3. forduló
Németország–Dánia 2-1 (1-1)
Lvov, 33 ezer néző. Játékvezető: Carlos Velasco Carballo (spanyol)
Gólszerző: Podolski (19.), Bender (80.), illetve Krohn-Dehli (24.)
Portugália–Hollandia 2-1 (1-1)
Harkov, 35 ezer néző. Játékvezető: Rizzoli (olasz)
Gólszerzők: C. Ronaldo (28., 74.), illetve Van der Vaart (11.)
A csoport végeredménye: 1. Németország 9 pont, 2. Portugália 6 pont, 3. Dánia 3 pont, 4. Hollandia 0 pont
A negyeddöntő párosítása:
Június 21. csütörtök: Csehország–Portugália, Varsó, 20:45
Június 22. péntek: Németország–Görögország, Gdansk, 20:45
A mai program (június 18. hétfő)
C-csoport, 3. forduló
Horvátország–Spanyolország, Gdansk, 20:45
Olaszország–Írország, Poznan, 20:45

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Tökéletes németek

Németország 2-1-re nyert Dánia ellen a B-csoport harmadik fordulójában, ennek köszönhetően százszázalékos teljesítménnyel, csoportelsőként jutott tovább a pénteki negyeddöntőbe, ahol Görögországgal találkozik majd. A német csapatban századszor lépett pályára Lukas Podolski, aki góllal ünnepelt, ugyanis ő szerezte a meccs első találatát.

A németek nagyon bekezdtek, semmit sem akartak a véletlenre bízni: már a meccs elején két gólhelyzetük adódott. Saját térfelükön támadták le a dánokat. Müller a hatodik percben ordító helyzetben hat méterről Andersen kezébe lőtte a labdát. A németek uralták a pályát, de nem sikerült betalálniuk a hálóba. Csaknem húsz perc elteltével a válogatottban centenáriumi fellépését ünneplő Lukas Podolski megszerezte a vezetést. Az Arsenalhoz szerződött kölni csatár pályafutásának 44. gólját szerezte a nemzeti együttesben. A német öröm csupán öt percig tartott, mivel egy szöglet után Krohn-Dehli bevette Neuer kapuját. A hátralévő időben Németország többet támadott, de a dánoknak is volt néhány veszélyes akciójuk.

Az élvezetes első félidő és a szünet után egy kicsit visszafogottabbak lettek a csapatok, Dánia a vezetést is megszerezhette volna, ám C. Poulsen nem tudta értékesíteni az adódó helyzetet. A találkozó hátralévő részében a német együttes nagy fölényben játszott, a mérkőzés viszont ellaposodott. Tíz perccel a lefújás előtt Bender góljával végleg eldőlt az összecsapás és a továbbjutás sorsa.

– Hollandia nagy csalódás számomra, mert előzetesen spanyol–holland döntőt tippeltem, ahogy az eredményeket rakosgattam ide-oda, de mélyen tudásuk alatt játszottak – értékelt a Rangadó.hu szakértője, Esterházy Márton, korábbi válogatott labdarúgó. – Nem nagyon szoktam az edzőkkel foglalkozni, de az első és a második fordulóban igazándiból nem értettem Bert van Marwijk összeállítását. Erőltette Affelayt, aki nagyon jó játékos, de az elmúlt másfél évben nem sokat játszott a Barcelonában, a legutóbbi félévben pedig a sérülése miatt szinte alig. Ott van Huntelaar és Van der Vaart, nem tudom, miért játszottak kétszer is igazi csatárok nélkül. Attól függetlenül, hogy régóta együtt vannak, és két éve világbajnoki döntőt játszottak, most látszott, hogy nincs meg az egység, az edző kísérletezgetett, és a játékosok egyénileg mélyen tudásuk alatt teljesítettek. Robben is, Sneijder is. Huntelaar a világ egyik legerősebb bajnokságában gólkirály lett, a válogatottban mégsem játszott, gondolom, ez rosszul érintette. Amikor pályára került, küzdött-hajtott, de akkor már tudtak helyzeteket kidolgozni. Ennek a csoportnak ők voltak a favoritjai németekkel együtt. Sebaj, majd összerakják magukat, és jönnek hozzánk szeptemberben!

Ronaldo felébredt!

A portugál válogatott Cristiano Ronaldo két góljával nyert a világbajnoki ezüstérmes Hollandia ellen, így a csütörtöki negyeddöntőben Csehországgal találkozik. A szeptemberben rajtoló világbajnoki selejtezősorozatban a magyarokkal azonos csoportban szereplő hollandok meglepetésre három vereséggel búcsúztak az Európa-bajnokságtól.

A továbbjutás érdekében kétgólos győzelmi kényszerrel pályára lépő hollandok nagy lendülettel kezdték a találkozót, s próbálkozásaik hamar eredményre vezettek Van der Vaart lövése révén. Ezt követően viszont a vezetés mintha éppen őket zavarta volna meg, így a portugálok átvették a játék irányítását, noha Hollandiának ez az eredmény nem felelt meg. A Ronaldo által vezetett portugálok sorra dolgozták ki a helyzeteket, a Real Madrid sztárja egy ízben a kapufát találta el, aztán sokadik alkalommal már nem hibázott, így 1-1-es döntetlennel vonulhattak öltözőbe a csapatok.

A folytatásban az együttesek eleinte sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek a biztonságra, így kevesebb lehetőség adódott, és az iram is visszaesett. Ahogy múlt az idő, úgy kellett egyre többet kockáztatniuk a hollandoknak, de fölényük meddőnek bizonyult, a portugálok gyors ellentámadásai sokkal veszélyesebbek voltak, s egy ilyen akció végén Ronaldo második találatával el is döntötte a meccs sorsát, egyúttal csapata továbbjutását. A hollandok küzdöttek ugyan a becsületpontjukért, de csak kapufáig jutottak, így némi meglepetésre három vereséggel búcsúztak a kontinenstornától.

A világbajnokság óta, tehát két éve téma, hogy a hollandok ezüstérme reális volt-e Dél-Afrikában, vagy csak egy kicsúszott eredmény. Nos, ezt az Európa-bajnoki szereplést talán elfogadhatjuk válasznak…

Esterházy Márton úgy vélekedett, a portugálok teljesen megérdemelten jutottak tovább, bár szakmailag nem nagyon kedveli a játékukat, de behúzzák a fontos meccseket.

– A csehek ellen simán bemehetnek a négy közé. Sajnálom az oroszokat és a lengyeleket, hiszen ott volt a kezükben a továbbjutás lehetősége – közölte az MLSZ Futsal Bizottságának vezetője. – A házigazda lengyelek ennél könnyebb csoportba nem tudtak volna kerülni. Látszik, hogy ezek a csapatok nem képesek tartósan jó teljesítményre, hiszen Oroszország a jó rajt után kikapott a halovány görögöktől. Az a meccs bizonyára sok embernek vitte el a tippmixét! Nálam a favorit és a kedvenc egy és ugyanaz: Spanyolország. Úgy látom, ők játsszák a legjobb focit, övék a legjobb csapat, amely a legjobban van összerakva, és a legtöbb jó játékos is náluk játszik, még kispadon is világsztárok ülnek. A németek mindenképpen esélyesek, összeszokott, fiatal társaság, amely jó formában van. Minden mellettük szól, de az egyenes kieséses szakaszban bármi előfordulhat, óvatosabbak a csapatok, a kevésbé magasan jegyzett válogatottak is odakerülhetnek. Az olaszokat sem lehet leírni, az ő sikerük mindig benne van, bár nekik először tovább kell jutniuk a csoportból. A sorsuk a saját kezükben van, ha jól megverik az íreket. Sokkal kevésbé agyontaktikázottak a meccsek, sokkal nagyobb az iram, mint két vagy négy éve.

Olvasói sztorik