Hírek

Olaszországnak győznie kell!

A továbbjutási esélyeket vizsgáló minisorozatunk harmadik részében az C-csoportot elemezzük.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Eldőlt, hogy Írország biztosan nem jut a legjobb nyolc közé, mivel ismét vereséget szenvedett, ezúttal a spanyoloktól (0-4). A csapatnak nulla pontja van, egy forduló van hátra, a csoportot pedig 4-4 ponttal a horvát és spanyol válogatott vezeti. Az olaszok sem nyertek, ezúttal Horvátország ellen értek el döntetlent (1-1), ami azt jelenti, hogy két forduló után két ponttal csak a harmadik pozíciót foglalják el.

Ki juthat még tovább? Már csak három csapat.

Olaszország:

Győznie kell ahhoz, hogy megmaradjon az esélye a továbblépésre. Erre meg is lesz minden esélyük, hiszen a csoport nullapontos csapatával, Írországgal játsszák utolsó meccsüket. Ha nyernek, öt pontjuk lesz, ami a spanyol-horvát meccs eredményétől függően második helyet érhet a csapatnak (ha a horvátok vagy a spanyolok kikapnak). De akár még az első helyért is harcba szállhatnak, ez viszont csak hármas holtverseny esetén lehetséges (spanyol-horvát döntetlen), és ekkor megint jöhetnek a variációk.

Ha az olaszok nyernek, és gólnélküli döntetlen születik a másik találkozón, akkor a hármas csoportban az itáliaiak végeznek az élen két továbbvitt ponttal, szintén nullás gólkülönbséggel, de több rúgott góllal. A másik két csapat ebben az esetben egy 1-1-et és egy 0-0-t visz tovább, az olaszok viszont két 1-1-es eredményt. Ha a horvát meccsen 1-1 lesz az eredmény, akkor csipkednie kell magát Olaszországnak, hiszen ebben az esetben mindhárom csapatnál számít majd az írek elleni meccs eredménye is, vagyis a spanyol 4-0 és a horvát 3-1 is. Ha ez a helyzet áll fenn, legalább három gólt kell rúgniuk az olaszoknak az utolsó meccsükön, és legalább két góllal kell megnyerniük a találkozót.

Ha két gólnál több találatot hoz a horvát-spanyol döntetlen, akkor az olaszok kiestek.

Horvátország:

Vereségükkel az olasz-ír meccsen dőlne el a sorsuk, Olaszország győzelme esetén kiestek. Ha egy pontot szereznek, akkor az olaszoknál levezetett hármas csoport alakulhat ki a tabella elején (továbbra is az olaszok sikerével számolva), így nem mindegy, hogy hány gólt hoz a találkozó. 0-0-ra nem játszhatnak, hiszen ekkor az itáliaiak megelőzik a két korábbi listavezetőt. A spanyolok 4-0-ra verték az íreket, a horvátok pedig csak 3-1-re, ekkor Olaszország, Spanyolország lenne a sorrend az első két helyen. 1-1 esetében láthattuk, hogy sok függ az olasz-ír végeredményétől, ennél több gólt hozó döntetlen viszont már biztosan a horvátoknak kedvezne.

Győzelmükkel természetesen továbbjutnak a csoportból.

Spanyolország:

A legkönnyebb helyzetben lévő csapat a csoportban. Ha nem kapnak ki, biztosan továbbjutnak. Döntetlen esetén megelőzik a horvátokat az írek elleni jobb eredményük miatt, így maximum a csoportelsőséget bukhatják el egy pontosztozkodással az utolsó találkozójukon.

Olvasói sztorik