NB I

„Mindannyian isten kezében vagyunk”

A klub jogásza, Visontai Csongor szerint minden törvényi feltétel adott ahhoz, hogy a csapat megmeneküljön.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az Újpest belga tulajdonosa pénteken bejelentette, hogy kivonul a klubból, ha az MLSZ nem járul hozzá a licencátruházáshoz. Roderick Duchatelet szerint bűnözők tévesztették meg a futballcég megvásárlásakor, ezért kerültek elő olyan százmilliós követelések, adótartozások, amelyeket ő nem hajlandó kifizetni, a bíróság felszámolási döntése azonban ott lebeg a klub felett. A DigiSport televízió hétfő reggeli műsorában a befektető jogi képviselője, Dr. Visontai Csongor volt a vendég, aki részletesen beszámolt a kialakult helyzetről.

Megismételte, hogy álláspontja szerint minden törvényi feltétel adott ahhoz, hogy az Újpest FC Kft. a sporttörvény értelmében először az UTE-nak mint anyaegyesületnek, majd utóbbi egy másik sportvállalkozásnak ruházza át az NB I-es indulási jogot.

A jogász beszélt arról is, hogy két-hárommilliárd forintra tehető az a korábbi tartozás, amelyről a jelenlegi tulajdonos, a belga Roderick Duchatelet nem tudott, és amiről Visontai szerint bírósági eljárás nélkül is megállapítható, hogy nem valós.

– Mennyi az esély arra, hogy a vasárnapi volt az Újpest utolsó meccse?
– Van esély arra, hogy megszűnik az Újpest. A tulajdonos elmondta, hogy nem hajlandó tovább finanszírozni ezeket a nagyon vitatható követeléseket. Jelen pillanatban arra várunk, hogy az MLSZ az indulási jog átruházásához hozzájáruljon. Ennek minden feltételét teljesítette az Újpest, úgyhogy most várakozási helyzetben vagyunk. Csütörtökön MLSZ elnökségi ülés lesz, akár jóvá is hagyhatják, de akár el is utasíthatják. Én azt gondolom, hogy az Újpest minden feltételnek megfelel – mondta Visontai Csongor.

– Az MLSZ jelezte, hogy ilyen döntésről akkor lehet szó, ha nincs köztartozás. Ezek szerint az Újpest FC-nek már nincs adótartozása?
– Az adótartozás egy jogi fogalom. A fogalom meghatározása a törvényben található, ez pedig azt jelenti, hogy az esedékességkor meg nem fizetett adó. Ilyen nincs az Újpest FC Kft-nél. Aki ért a sporthoz vagy a labdarúgáshoz, az tudja, hogy adótartozással nem is lehet részt venni a bajnokságban, tehát nincs lejárt adótartozása az Újpestnek. Az indulási jog a sporttörvény alapján az anyaegyesületre ruházható vissza, jelen esetben az UTE-ra, abban az esetben, ha lejárt adótartozása nincs a sportszervezetnek. Az álláspontunk, hogy minden törvényes feltétel adott, és azt gondoljuk, hogy az MLSZ feleslegesen kér bármilyen garanciát egy olyan adókövetelésre, amit nem fog megfizetni valaki. Még egyszer mondom, hogy nincs ilyen. A sajtóban közzétettek egy olyan adóhatározatot, amely a kétezer-nyolc és kétezer-tíz közötti időszakra megállapításokat tesz, adóhiányt állapít meg, ez azonban még nem esedékes. Jelenleg bírósági eljárás is van ez ügyben.

– Mi történne azután, hogy az anyaegyesület, az UTE megkapja az indulási jogot?
– Ezt is a törvény szabályozza. Az anyaegyesület nem vehet részt a bajnokságban, tehát neki egy sportvállalkozásba az indulási jogot át kell vinnie. Ez egy új cég lenne, amit az MLSZ már le is licencelt. Nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy az MLSZ nagyon komoly vizsgálatot folytatott ebben az ügyben. Lelicencelte az Újpest FC Kft-t, amely jelenleg is megfelel a licencfeltételeknek. Az új cég is megfelel mindezeknek, és még azt is hadd tegyem hozzá, hogy az MLSZ erről az UEFA-t is tájékoztatta, és mind a tizenöt klub hozzájárult ehhez. Jelenleg minden törvényi feltétele adott ennek az indulási jog átruházásnak.

– Mi az az adósság, vagy összeg, amelynek kapcsán egyáltalán ez a konfliktus kialakult? Roderick Duchatelet jelképes összegért vette meg a céget, és ezzel vett bizonyos múltbéli dolgokat, de ő azt mondja, hogy nem egészen azt, amit most követelnek rajta…
– Azt gondolom, hogy múltbéli dolgokat nem lehet venni. Tájékoztatták a cég bizonyos kötelezettségeiről. Volt egy szerződés, amelynek volt egy melléklete, ezt részletesen elmondta egyébként a sajtótájékoztatón. A megvásárlás után előkerültek olyan követelések, amelyek nem voltak ezen a listán. Emiatt gyanút fogott, és átvizsgálta a kötelezettségeket, amelyek nagy részéről az offshore-cégek kapcsán kiderült, hogy valótlanok.

– Ebben az ügyben a bíróság miért lépett olyan szakaszba, hogy fel akarja számolni a céget?

– Ez egy érdekes jogi kérdés. A jogi helyzet Magyarországon az, ha van akár egy tartozást elismerő nyilatkozat, akkor azt később már nem lehet vitatni. A számla esedékességéig, vagy maximum az első felszólításig lehet vitatni. Ezek a felszólítólevelek érdekes módon nem postán, hanem személyesen, egyenesen Ciprusról érkeztek. Az akkori ügyvezető rájuk is írta, hogy átvette őket, tehát ily módon ezeket a felszámolási eljárásban tovább vitatni nincs módja az Újpest FC Kft-nek. Ezek a felszámolási eljárások sajnos most már első fokon eredményre is vezettek. Mondok egy nagyon érdekes példát, az egyik ügynökszerződésről a bíróság kimondta jogerősen, hogy az ügynök nem végzett tevékenységet, tehát megnyerte az Újpest FC Kft. a pert, ennek ellenére elrendelték első fokon a felszámolást. Ilyen nehéz a helyzet, és azt gondolom, hogy az MLSZ ezt is figyelembe vette, amikor az előzetes engedélyt megadta az indulási jog átruházáshoz.

– Akkor az átvételkor átnézett listákon nem szereplő követelésekről van szó?
– Van egy rész, ami nem szerepelt rajta, és ettől fogott gyanút. Amelyek nem szerepelnek rajta, azok is jelentős követelések, hiszen ez ügyben már pert is nyertünk a korábbi tulajdonossal szemben. Ezt követően vizsgálta át azokat a tartozásokat, amelyek egyébként fel vannak sorolva, és ahogy mondtam annak is jelentős része valótlan. Bőven milliárd feletti összegről beszélünk. Azt gondolom, hogy két- és hárommilliárd közé tehető az a követelés, amiről a tulajdonos egyrészt nem tudott, másrészt bírósági eljárás nélkül is megállapítható, hogy nem valós követelések.

– Vannak valós követelések is?
– Természetesen, és ezeket ki is fizette. Kifizetetlen valós követelések nincsenek. A követelések legnagyobb része bérelmaradás volt. A játékosok felé több hónapos, nagyon komoly tartozás volt. A személyzet, a munkavállalók felé is voltak járandóságok, és ezeket tudtommal mind kifizette.

– A bíróság mérlegelhet azokban a valótlan követelésekben, amelyek miatt a felszámolás fenyeget?
– Amikor észlelték, hogy ezek a követelések valószínűleg nem valóságosak, akkor polgári- és büntetőeljárásokat indítottak, hiszen felvetődött, hogy bizonyos iratok egész egyszerűen hamisak. Képzeljük el azt a szituációt, hogy van egy szerződés, és az később előkerül, de mondjuk fele árral. Ezek vitatható dolgok, és ezeket nem fizeti ki. Sajnos büntetőeljárás is van ebben az ügyben, és ez az egyik olyan ügy, amit jogerősen polgári úton már megnyertünk. Kimondták arról az offshore cégről, hogy biztosan nem vett részt a játékosok eladásában.

– Ha az MLSZ segít, és kiszabadulnak ebből a helyzetből, akkor mi fog történni?
– Ezt kicsit pontosítanám. Az MLSZ teszi a dolgát, törvényi kötelezettsége van, hogy döntést hozzon ebben az ügyben. Nagyon jó szakemberek vannak, és azt gondolom, hogy követni fogják a saját szabályaikat, valamint a törvényt. Ebben az esetben az indulási jog az UTE-ra, majd egy olyan cégre fog átszállni, amelyben az UTE is tag. Ez meg fog történni akár ezen a héten, és akkor a következő meccseket már az új sportszervezet indulási jogával játssza az Újpest FC.

– Ha az MLSZ nem hozna döntést, és támogatná ezt, akkor mi történne?
– Akkor nagy baj lenne. A tulajdonos azt mondta, hogy az Újpest FC Kft-be több pénzt nem kíván ily módon befektetni. A cégnek jelen pillanatban semmilyen tartozása nincs, csak offshore-követelések vannak, és bármelyik pillanatban elrendelhetik a felszámolást. Ebben az esetben tényleg nagy lenne a baj, mert ez visszafordíthatatlan. Amikor a felszámolást elrendelik, akkor az indulási jogot a törvény alapján elveszti a sportszervezet, és akkor elképzelhető, hogy nincs több mérkőzés. Remélem, hogy nem így lesz, a gyakorlat azért azt mutatja, hogy kicsit azért hosszabb a másodfok. Többször elhangzott, hogy ebben az esetben NB III-ba fog visszaesni az Újpest, de én sajnos nem vagyok ilyen bizakodó, ugyanis az MLSZ versenyszabályzata azt mondja, hogy a megyei utolsó osztályba esne vissza, ami a BLSZ négyet jelentené.

– Meddig vár a tulajdonos?
– Azt mondta, hogy ameddig a felszámolást el nem rendelik, addig amit vállalt, azt teljesíti. Finanszíroz, és csinálja tovább. Mindannyian isten kezében vagyunk, most egy picit mi az MLSZ-ében is. Ha a szövetség a saját maga által szabott feltételeket betartja, akkor meg kell adnia a hozzájárulást az indulási joghoz. A helyi polgármester is nagyon a szívén viseli az ügy sorsát, és egy másik megoldáson is dolgozik, és remélem, hogy egy kompromisszumos megoldásként még ez is szóba jöhet.

Olvasói sztorik