NB I

„Remélem, nem fogy el az ereje”

Rangadó
Rangadó

2014. 03. 17. 07:58

Lőw Zsolt bízik benne, hogy Roderick Duchatelet meg tudja vívni az utolsó harcot Újpesten.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A 34 éves Lőw Zsolt még nyugodtan futballozhatna itthon, de akár külföldön is, de három évvel ezelőtt a visszavonulás mellett döntött, és az edzői pályára lépett. Mivel 19 éven keresztül Németországban élt, nem csoda, hogy német nyelvterületen tevékenykedik, és a Red Bull Salzburg tartalékcsapatának számító FC Liefering szakmai stábjának tagja.

Az egykori kiváló balhátvéd természetesen nem felejtette el, honnan jött, hiszen Újpesten nevelkedett, és a magyar élvonalban kizárólag a liláknál szerepelt. A korábbi válogatott játékos a SportKlub televízióban sajnálatot fejezte ki szeretett klubja jelenlegi helyzete miatt, és kifejtette: az MLSZ-ben reményei szerint lesz hajlandóság, és megpróbálnak valamilyen megoldást találni.

– Mit szól ahhoz, ami a napokban Újpesten történik?
– Nagyon sajnálatos. Már több mint egy éve figyelemmel kísérem a történéseket, hiszen a jelenlegi tulajdonossal, Roderick Duchatelet-vel szoros kapcsolatban álltam, amikor még Magyarországon éltem – kezdte Lőw Zsolt. – Többször beszélgettünk esetleges közös jövőről, közös szakmai munkáról, és nekem már akkor jelezte, hogy a klub átvétele körül nincs minden rendben, nincs minden tisztázva, komoly problémák vannak, és lehetnek a jövőben is. Sajnos a félelmei igazolódtak, hiszen olyan sajnálatos dolgok történtek a múltban, amit ő – úgy néz ki – nem tud korrigálni, és egyszemélyi tulajdonosként talán kevés ahhoz, hogy ezt a csatát egyedül megvívja. Szüksége lenne a magyar labdarúgás vezetőire és az MLSZ-re ahhoz, hogy az offshore-cégek kelepcéjéből ki tudjon kerülni. Nagyon bízom benne, hogy a magyar labdarúgás vezetői átérzik ennek a súlyát, és a több mint százéves, komoly hagyományokkal rendelkező klubot nem hagyják gazdasági bűnözők áldozatául esni. Ez nem ennek a klubnak a problémája, olyan üzletemberek sodorták a klubot idáig, akik felelőtlenül és meggondolatlanul cselekedtek a múltban, és az új tulajdonost nem lehet mindenért hibáztatni és felelősségre vonni.

– Amint említette, kétezer-tizenkettőben hívták Újpestről, de akkor már sejtette, hogy vannak problémák. Ez közrejátszott abban, hogy nem jött haza?

– Igen, már akkor megvolt annak a lehetősége, hogy ezeket a sokasodó számlákat előbb-utóbb nem fogja tudni kifizetni a tulajdonos, és előbb-utóbb megunja, hogy mindig újabb csontvázak esnek ki a szekrényből. Ez már akkor téma volt közöttünk. A tartozásokra, a fiktív, teljesítés nélküli számlákra annyi pénzt kellett fordítania az új tulajdonosnak, hogy ellehetetlenítették azokat a terveket, amiket annak idején szőttünk egy esetleges akadémia létrehozásáról, illetve a stadion megvásárolásáról. Lehetetlen helyzetbe hozták, annyi pénzt kellett ezekre a beesett számlákra kifizetnie, hogy nem maradt annak realitása, hogy a saját vagyonából még ezekre a dolgokra is áldozhasson. Ezért húzódott el az akadémiaépítés, pedig a tervek megvoltak, a pályázat megvolt rá, sok dolog készen állt, de a váratlan kiadások miatt nem tudott a klub olyan tempóban fejlődni, ahogy ezt a tulajdonos, és minden Újpest-drukker elvárta volna.

– Eldöntöttnek látja, hogy Duchatelet már nem fogja továbbvinni a klubot?
– Mi újpestiek leszünk azok, akik utolsóként fel fogják adni. Küzdeni fogunk az utolsó leheletünkig, az utolsó lehetőségünkig. Azt gondolom, az elmúlt napokban minden újpesti összefogott – legyen az polgármester, volt labdarúgó, jelenlegi alkalmazottak, tulajdonos –, hogy ezt a helyzetet megoldják. Azt hiszem, a magyar kormány is igyekezett segítő kezet nyújtani az Újpestnek, remélem, az MLSZ-ben is lesz hajlandóság, és megpróbálnak valamilyen megoldást találni a helyzetre. Sajnos látom, hogy az Újpest jelenlegi tulajdonosa és vezetése az elmúlt időszakban min ment keresztül, milyen problémahalmaz volt, ami végig a fejlődés útjában állt, és milyen akadályokat küzdöttek le. Amikor az ember már azt gondolta, hogy lassan kezdenek kikecmeregni a problémák sokaságából, akkor jött egy elég súlyosnak tekinthető csapás. Nagyon bízom benne, hogy ennek a jószándékú külföldi üzletembernek – aki idejött Magyarországra, és szerette volna a klubot továbbfejleszteni, továbbépíteni – nem fogy el az ereje idő előtt, és az utolsó harcot még meg tudja vívni. Még egyszer mondom: remélem, ehhez a magyar állam, de legfőképpen az MLSZ valamelyik segítséget nyújt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

BUDAPEST, HUNGARY - JUNE 09: Head coach Georges Leekens of Hungary listens to the anthem prior to the International Friendly match between Hungary and Australia at Groupama Arena on June 9, 2018 in Budapest, Hungary. (Photo by Laszlo Szirtesi/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.