NB I

Az MLSZ hetek óta egyeztet

A Magyar Labdarúgó Szövetség vezetése hetek óta egyeztet az újpesti klubvezetéssel, jelenleg is folyamatosan kapcsolatban áll a tulajdonossal, és egyértelművé tette, hogy milyen kiegészítő garanciákat és információkat kell megkapnia ahhoz, hogy felelősségteljes döntést hozhasson a lila-fehér klub licencéről.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az MLSZ kedden közleményt adott ki, amelyben jelezte: a legnagyobb körültekintéssel és alapossággal kezeli az Újpest FC Kft. ügyében benyújtott, az indulási jog átruházására vonatkozó kérelmet. A szövetség világossá szeretné tenni, hogy a helyzet rendezésének kulcsa a tulajdonos, a klubvezetés kezében van, és nem vállalhat felelősséget a mindenkori klubtulajdonosok, klubvezetők szakmai és pénzügyi döntéseiért – áll a közleményben.

„Az MLSZ feladata, hogy felelősségteljes döntést hozzon az indulási jog átruházásáról, figyelembe véve minden – szakmai, versenyügyi és pénzügyi – körülményt” – olvasható az állásfoglalásban. A szövetség közölte: kész soron kívül döntést hozni, amint rendelkezésére állnak a bekért dokumentumok és információk.

Az MLSZ ismét megerősítette azt a tényt, hogy szigorú, de vállalható feltételekhez köti az indulási jog átruházását, amelyek közül a legfontosabb, hogy a tranzakció következményeként a munkavállalókkal, sportszervezetekkel szemben fennálló elismert kötelezettségek, valamint megállapított köztartozások megfizetése nem kerülhet veszélybe.

Az OTP Bank Ligában szereplő UTE azzal fordult az MLSZ-hez, hogy a licencjogot átvinné a klubot működtető gazdasági társaságtól, az Újpest FC Kft.-től az Újpest 1885 Futball Kft.-be. Erre van lehetőség, ugyanis az Országgyűlés tavaly december 17-én rendkívüli ülés keretében elfogadta a sporttörvény azon módosítását, amely kibővítette a bajnokságban való indulási jog átruházhatóságának körét.

Az ügy kapcsán március 1-jén Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és Csányi Sándort, az MLSZ elnökét: akadályozzák meg, hogy az Újpest Football Club Kft. kibújhasson a mintegy 850 millió forintos adó- és egyéb fizetési kötelezettségei alól.

A klub ügyvédje, Visontai Csongor a Nemzeti Sport szombati számában beszélt az ügy hátteréről: mint elmondta, amikor a belga Roderick Duchatalet átvette a klubot, tisztában volt azzal, hogy egy ciprusi offshore cég, a Spontefor Limited az eladó. Ez bizonyos kötelezettségekkel, tartozások kifizetésével járt, aminek a belga üzletember eleget is tett, ugyanakkor később további offshore cégek jelentkeztek követelésekkel.

Visontai Csongor hozzátette: Roderick Duchatalet két éven át fizetett, ám amikor egy újabb ciprusi offshore cég egy 620 ezer eurós igénnyel lépett fel – amelyet hasonlóan a többihez, az Újpest korábbi ügyvezetője írt alá tartozáselismerő nyilatkozatra hivatkozva –, a belga üzletember úgy döntött, nem hajlandó többé ezen cégek vitatható követeléseit kifizetni.

Ezt követően az ügyben érintett cégek felszámolási eljárást kezdeményeztek a klubbal szemben, az MLSZ szabályzata szerint pedig ha az jogerőre emelkedik, akkor az egyesület elveszíti a licencét, a csapatot pedig kizárják a bajnokságból, és legfeljebb a harmadik vonalban indulhat.

A lila-fehérek jövője így most az MLSZ elnökségének döntésén múlik. Visontai Csongor ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a szövetség láthatja, Roderick Duchatalet vezetése alatt a klubnak semmilyen tartozása nincs arra az időszakra, amióta átvette az egyesületet. Kiemelte: a belga tulajdonos tavaly 800 millió forintot fizetett be az államkasszába adó formájában. Az ügyvéd ugyanakkor elmondta, amennyiben az MLSZ a klub szemszögéből nézve negatívan dönt, akkor „az élvonal legrégebbi futballklubja csődbe megy, és alighanem megszűnik”.

Az MLSZ múlt szerdán kiadott közleményében leszögezte, a végleges engedélyt a jogszabályokban előírt valamennyi feltétel teljesítésétől teszi függővé. A szövetség elnökségének nem áll szándékában sem lehetőségében olyan indulási és licencjog átruházás engedélyezés, amelynek célja a felhalmozott jogszerű tartozások ki nem fizetése – áll az akkori közleményben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik