NB I

Továbbra sem tisztul a lila köd

Felszámolási eljárás folyik a labdarúgócég ellen; a belga tulajdonos már több mint hárommilliárd forintot tett be.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az Újpest FC-vel kapcsolatban az elmúlt hetekben is perekről, illetve az NB I-es indulási jog új gazdasági társaságba való átadásáról szóltak a hírek. A kialakult helyzetről a klub jogi képviselője, Visontai Csongor mesélt a SportKlub televízió hétfői, dodzsem című műsorában. Kiderült, Roderick Duchatelet több mint három milliárd forintot fizetett ki eddig.

– A szurkolók nagyon aggódnak. Vége lehet az Újpestnek?
– Nem akarok nagy szavakat használni, de igen. Most itt valóban egy olyan helyzet van, ami kritikus. De van kiút ebből a helyzetből, és remélem, hogy azt megtalálja az Újpest – kezdte Visontai Csongor.

– Min múlik?
– Inkább azt mondanám, hogy kin múlik. Úgy gondolom, hogy ez most az MLSZ-en múlik. Azon múlik, hogy az MLSZ végérvényesen jóváhagyja-e az indulás jogát, amit a klub kérvényezett. Ezt előzetesen már jóváhagyták.

– Csányi Sándorra gondol?
– Az MLSZ elnöksége fog ebben határozni. Ez az elnökség határozata lesz. A Magyar Labdarúgó Szövetségnek van egy elnöksége, aminek Csányi Sándor az elnöke. Ő hívja össze az elnökséget, és megvan a lehetősége, hogy egy rendkívüli gyűlésen faxos szavazással döntsenek az ügyben. Ez akár holnap is megtörténhet. Nem én vagyok az MLSZ jogi képviselője, úgyhogy nem látok bele, de biztosan igényel a dolog némi szervezést. De ha az elnök úgy dönt, hogy összehívja, és kikéri az elnökség véleményét, akkor ez akár holnap is megtörténhet.

– Egy ilyen szavazásnál mik az esélyek?
– Kicsit az elejéről kell akkor kezdenünk. A hírek már napvilágot láttak. A főcímek arról szóltak, hogy offshore cégek hálójában van az Újpest. Való igaz, hogy bizonyos offshore cégek vitatható követelésekkel léptek fel az Újpest FC Kft-vel szemben. Ezek a követelések azért vitathatók, mert az alapjául szolgáló okiratok elég hamis-gyanúsak. Ez magyarra lefordítva annyit jelent, hogy nagy valószínűséggel nem akkor keletkeztek, amilyen dátumok rá vannak írva. Ezt nem én állítom, hanem egy szakértő.

– Korábban, vagy később?
– Később. Sokakban felvetődött, hogy a tulajdonos miért nem látta ezeket a szerződéseket? Miért vette meg a klubot, ha tudott ezekről? Ezeknek a szerződéseknek egy rész nem látszódhatott, hiszen nem léteztek, így a tulajdonos sem tudhatott róla. Nyilván most folyamatban van egy büntetőeljárás az ügyben. De még egyszer mondom, ezt nem én találtam ki, hanem egy írásszakértő mondja. Ezek a szerződések ráadásul elég nagy összegűek.

– Mekkora összegről van szó?
– Több százmillió forintról van szó. Mondhatni, már milliárdos összegről. Most egy nyomozás van folyamatban, ezért nem is beszélhetek a részletekről, nem is lenne szerencsés. Nem csak a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya, hanem a NAV is nyomoz jelen pillanatban. Meglátjuk milyen eredménnyel. Ha bizonyosodik, akkor nyilván ezek a szerződések semmisek, de sajnos mivel néhány offshore cég felszámolási eljárást indított az Újpest FC Kft-vel szemben, ez azt jelenti, hogy közben nem lehet megvárni a nyomozás végeredményét. A felszámolási eljárástól csak úgy mentesülhet az Újpest, ha kifizeti ezeket a tartozásokat.

– De akkor ezt a pénzt sosem látják többet…
– Pontosan ezért a tulajdonos azt mondta, hogy eddig, és ne tovább. Ő ezeket a követeléseket nem kívánja kifizetni.

– Egy jó üzletember mindig tudja, ki akarja tönkretenni. Ebben az esetben van gyanúsított?
– Van, de nem lehet elmondani, mert nyomozás van folyamatban.

– Ezt a gyanúsított tudja?
– Sejti.

– Korábbi tulajdonosról beszélünk?
– Azért nem mondanék nevet, mert nyomozás van folyamatban és offshore cégről beszélünk. Az ilyen cégeknek pont az a lényegük, hogy a valósi tulajdonosok rejtve maradnak névlegesen. Ezek ciprusi, seychelle-i cégek.

– Van olyan szerződés, amin hamis az aláírás? Vagyis akinek ott van a neve, az nem is tud róla?
– Igen. Ilyen is van.

– Azért ez így elég egyszerű ügynek hangzik…
– És mégsem az, mert minden mindennel összefügg. Nagyon nagy a számuk. Amikor engem két éve megkeresett a tulajdonos, akkor rögtön megtettük a feljelentéseket, talán ötvennél is többet. Annyira szövevényes a dolog, hogy ezt nehéz lenyomozni. A rendőrséget és a NAV-ot sem irigylem. Ez sajnos nem egy általános, egyszerű ügy. És az érték is elég nagy.

– De itt mégis egy futballklubról van szó, amelynek rengeteg szurkolója van. Nagyobb a tét. Ez megmásíthatja az ügy kimenetelét?

– Az indulási jog átruházás idáig nem volt lehetséges. Decemberben viszont módosították a sporttörvényt. Ez most már törvényes. A törvény egy feltételt szab, mégpedig azt, hogy a szövetségnek hozzá kell járulnia. Az MLSZ egy komoly szervezet és véleményem szerint nem engedheti meg azt magának, hogy alapos áttanulmányozás nélkül egyszer csak azt mondja, hogy hozzájárulok egy ilyen indulási jog átruházáshoz. Az indulási jog a kulcsa minden csapatnak, amelyik részt vesz a bajnokságban. Az MLSZ-nek ezt nagyon meg kell fontolnia, és meg is fontolja. Az MLSZ teljesen átvilágította az Újpestet, és az új céget is, ahová át kívánja ruházni az indulási jogot. Most az utolsó lépés jön, amikor eldöntik, hogy hozzájárulnak hozzá, vagy nem. Mindent át kell vizsgálni. Átvizsgálják a tartozásokat. Az MLSZ is tisztában van a helyzettel. Bekértek minden papírt, minden bizonyítékot. Úgy gondolom, hogy jelen pillanatban ők sincsenek könnyű helyzetben.

– Azért játszik a csapat is iszonyatosan?
– Bárcsak értenék a futballhoz. Én csak a saját munkámról tudok nyilatkozni. Nem tudom megmondani. Azt sem tudom, hogy iszonyatosan játszanak-e. Remélem, majd javul az eredmény. Nyilván ez egy szerencsétlen helyzet, de azt gondolom, hogy a játékosokat ennek nem kell érintenie. Ez az ügyvezető problémája, méghozzá elég nagy probléma. Azt is el kell mondani, hogy az elmúlt két évben a tulajdonos több mint három milliárd forintot fektetett bele az Újpestbe. Ez a pénz elment, és mind veszteségként jelentkezik. Ezt azért merem mondani, mert a mérlegek nyilvánosak és ezt bárki megnézheti. Sokan mondják, hogy ez csak pénzmosás. Nem. Ez tényleg kifizetésre került. Egy része a működésre ment el, a másik része a korábban kifizetett vitatott követelésekre. A tulajdonos nem hirtelen döntött a nemfizetés mellett, ez egy folyamat része volt, ami után azt mondta, hogy ezt már nem tudja tovább tűrni. Hogy nem fog kifizetni olyan követeléseket, amiről egy szakértő azt mondja, hogy nem valós.

– Aki Újpest-érzelmű nem tudja elképzelni, hogy olyan ítélet szülessen, amiből az Újpest rosszul jöhet ki. Mi van, ha mégis?
– Akkor nagy baj van. Felszámolási eljárások vannak folyamatban. Amint ezek jogerőre emelkednek, és másodfokon is megállapítják a cég fizetésképtelenségét, úgy a törvény erejénél fogva elveszti az indulási jogot, mind a licencét.

– Akár már a héten is?
– Nem hiszem. A felszámolási eljárás nem ilyen gyors folyamat. Azt el kell mondani, hogy valami már másodfokon van. Senki nem dőlhet hátra. Az MLSZ most egy kényszerítő helyzetben van, egy döntéshelyzetben. Meglátjuk, hogy fog dönteni. Én nagyon reménykedem benne, hogy átnézve minden iratot – mert mindent rendelkezésre bocsátottunk –, hozhat olyan döntést, ami pozitív az Újpestnek.

Csehi István, az Újpest FC Kft. korábbi ügyvezető igazgatója az ide kattintva olvasható közleményben reagált az üggyel kapcsolatban.

Az MLSZ keddi közleménye ide kattintva olvasható!

Olvasói sztorik