NB I

Az MLSZ-től várja a megoldást

Wintermantel Zsolt polgármester szerint a szövetség megakadályozhatja a felszámolási eljárást.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere szerint az MLSZ-nek törvény adta lehetősége van arra, hogy megakadályozza az Újpest FC felszámolását.

Újpest városvezetője szerdai közleményében úgy fogalmaz, hogy az MLSZ-nek döntenie kell: a magyar labdarúgás ügyét szolgálja, vagy hozzájárul az egyik legnagyobb múltú magyar labdarúgó egyesület tönkretételéhez.

A teljes közlemény:

Magyarország egyik legrégebbi és legpatinásabb futball klubja, az Újpest végveszélybe került – mások hibájából, vélhetően a korábbi tulajdonos gyanús ügyletei miatt.

Erről a helyzetről sem a magyar sportrajongók, sem az újpestiek, sem a játékosok, edzők, a klub alkalmazottai, tagjai, hívei, drukkerei, sem az újpesti emberek nem tehetnek. Márpedig ez a klub nem csak a drukkereinek fontos, azok is büszkék rá, akik nem focirajongók Újpesten és országszerte is. Ez a legendás klub a mi városunk egyik büszkesége.

A jelenlegi és volt tulajdonos vitája kapcsán perek zajlanak, amelyek bármeddig elhúzódhatnak. A magyar törvények szerint azonban a felszámolási eljárással nem kell megvárni a perek kimenetelét.

Hiszek benne, hogy Magyarországon a törvények a becsületes embereket megvédik, és nem hagyják büntetni őket. Képtelenség, hogy kétes offshore cégek ügyeskedései, a jelenlegi és a volt tulajdonos lezáratlan vitái miatt egy száz éve élvonalban szereplő, hússzoros bajnok futballklubot, annak szurkolóit, ezen keresztül az egész magyar labdarúgást és Újpest városát büntessék meg.

A magyar igazságszolgáltatás dolga az, hogy kiderítsék az igazságot, érvényt szerezzenek a törvényeknek, hogy aki valóban adós, az fizessen, aki pedig kibújni próbál adózás alól, azt megbüntessék.

A Magyar Labdarúgó Szövetség feladata viszont az, hogy mindent megtegyen a magyar labdarúgás jelenéért és jövőjéért. Magyarország nem engedheti meg magának, hogy egy olyan klubot mások hibája miatt tönkretegyenek, amely Szusza Ferencet, Bene Ferencet, Törőcsik Andrást és világklasszis magyar labdarúgók tucatjait adta az országnak. Világválogatottakat, olimpiai bajnokokat, világbajnoki érmeseket, európai ezüstcipős gólkirályokat.

Az újpesti futball sorsa most az MLSZ kezében van. Az MLSZ-nek a sporttörvény lehetőséget ad arra, hogy megakadályozza szeretett klubunk felszámolását.

A Parlament decemberben módosította a sporttörvényt. Belekerült egy pont, amely szerint a törvény minden betűjének megfelel az Újpest. Semmi akadálya nincs tehát a döntés meghozatalának!

Óhatatlanul fölmerül tehát a kérdés, kinek állhat érdekében az Újpest tönkretétele?

Az MLSZ-nek döntenie kell: a magyar labdarúgás ügyét szolgálja, vagy hozzájárul az egyik legnagyobb múltú magyar labdarúgó egyesület tönkretételéhez. Döntésével az MLSZ egyben azt is megüzeni, mire számíthatunk, milyen gazdasági szereplőket akarnak látni a hazai labdarúgásban. Az üzleti érdekei mentén, de törvényesen működő belföldi vagy külföldi tulajdonosokat, avagy kétes hátterű, offshore cégekkel üzletelő, a futballklubot pénzmosásra, adólekerülésre használó személyeket. Ez az MLSZ döntése lesz.

Én azonban Újpest polgármesterként nem fogom tétlenül nézni, hogy az újpestieket büntessék mások vétkeiért.


Az UTE korábban azzal fordult az MLSZ-hez, hogy a licencjogot átvinné a klubot működtető gazdasági társaságtól, az Újpest FC Kft.-től az Újpest 1885 Futball Kft.-be.

Az MLSZ kedden közleményben jelezte, hetek óta egyeztet az újpesti klubvezetéssel, jelenleg is folyamatosan kapcsolatban áll a tulajdonossal, egyben pedig egyértelművé tette, hogy milyen kiegészítő garanciákat és információkat kell megkapnia ahhoz, hogy felelősségteljes döntést hozhasson a lila-fehér klub licencéről.

Közölte, kész soron kívül döntést hozni, amint rendelkezésére állnak a bekért dokumentumok és információk. Az ügy kapcsán március 1-jén Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és Csányi Sándort, az MLSZ elnökét: akadályozzák meg, hogy az Újpest Football Club Kft. kibújhasson a mintegy 850 millió forintos adó- és egyéb fizetési kötelezettségei alól.

A klub ügyvédje, Visontai Csongor az ügy hátteréről elmondta, amikor Roderick Duchatelet átvette a klubot, tisztában volt azzal, hogy egy ciprusi offshore cég, az eladó.

Ez bizonyos kötelezettségekkel, tartozások kifizetésével járt, aminek a belga üzletember eleget is tett, ugyanakkor később további offshore cégek jelentkeztek, a tulajdonos pedig úgy döntött, a vitatható követeléseket már nem fizeti ki.

Csehi István, Újpest FC Kft. korábbi ügyvezetője ezekre az állításokra az MTI-hez is eljuttatott közleményben azt állította, hogy új offshore cég nem jelentkezett, a követelésekkel tisztában volt a belga tulajdonos, a 2012. és 2013. évi veszteségeknek pedig nincs köze a múltbéli adósságok törlesztéséhez.

Az ügyben érintett cégek időközben felszámolási eljárást kezdeményeztek a klubbal szemben, az MLSZ szabályzata szerint pedig ha az jogerőre emelkedik, akkor az egyesület elveszíti a licencét, a csapatot pedig kizárják a bajnokságból, és legfeljebb a harmadik vonalban indulhat.

Olvasói sztorik