NB I

Offshore cégek élősködtek a liláknál

Az Átlátszó megszerezte annak a NAV-vizsgálatnak az anyagát, amelyet a klubnál folytattak 2012-ben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az atlatszo.hu megszerezte annak a NAV-vizsgálatnak az anyagát, amelyet az adóhatóság az Újpest Football Club Kft. ügyében folytatott le 2012-ben. A NAV arra a következtetésre jutott, hogy egy szűk üzleti kör offshore cégekből álló hálózatot hozott létre az Újpest körül, akik színlelt szerződések, fiktív számlák, áfacsalás és más bűncselekmények révén szívták ki a pénzt az állam és az önkormányzat által támogatott sportszervezetből.

A NAV-vizsgálat megállapította, hogy a vizsgált 2008–2010-es időszakban az Újpest FC Kft. tulajdonosai végső soron ciprusi és Seychelles-szigeteki offshore-cégek tulajdonában álltak, azonban Csehi István ügyvezető és a futballisták Tolnai Sándort és Dr. Kovács Pétert nevezték meg tulajdonosként.

Az Újpest FC Football Club Kft-ről szóló NAV-jelentést ide kattintva lehet letölteni!

A NAV-jelentés mellékletét ide kattintva lehet letölteni!

Ezek az offshore-cégek egy székhelyre bejegyzett társaságok, azonos ügyvezetőkörű és azonos székhelyű társaságokban rendelkeztek tulajdonrésszel, ugyanazoknál a bankoknál vezették a számláikat. A bankszámlák felett olyan magánszemélyek rendelkeztek, akik az Újpest FC Kft. és a vele gazdasági kapcsolatban álló cégeknél is szerepet játszottak, többek között Kukorelli Tibor, Csehi István, Dr. Budai Ildikó, Dr. Kovács Péter.

Ezek a cégek egymás között teljesítettek utalásokat, nem volt más üzleti partnerük az Újpest FC Kft., vagy ezen magánszemélyek érdekeltségében lévő cégeken kívül. Ezek a társaságok pedig alkalmanként az Újpest FC Kft. tulajdonosaként említett Tolnai Sándor, és felesége Pféger Réka magánkiadásait is finanszírozták. Az utalások láncolatának vizsgálata során a NAV megállapította, hogy szervezetten létrehozott pénzmozgási láncolat volt, melynek valós célja a pénz forrásának az elrejtése.

A teljes cikk ide kattintva olvasható!

Olvasói sztorik