NB I

Vagy Duchatelet, vagy BLSZ IV…

Brockhauser István elmondta: ha a belga klubtulajdonosnak távoznia kell, akkor a csapat a legalsó osztályba süllyed.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az Újpest FC belga tulajdonosa, Roderick Duchatelet pénteki sajtótájékoztatóját követően az élvonalbeli csapat technikai vezetője, Brockhauser István volt a SportKlub televízió esti adásának vendége. A korábbi válogatott kapus elmondta, hogy a klubon belül tudtak a peres ügyekről, de azt nem sejtették, hogy ilyen komoly a helyzet. A háttérben zajló anyagi vitákról úgy vélekedett, ha ezek nem lennének, hozhatott volna olyan szintű játékosokat, akikkel előrébb lenne, és jobb teljesítményre volna képes az Újpest.

– Ha kiderül, hogy Újpesten komoly pénzek tűntek el, ki fogja vállalni a felelősséget?
– Jelen állás szerint senki nem vállalja a felelősséget, nagyon úgy néz ki, hogy szélmalomharcot vív az elnök. Két és fél éve, amióta itt van, teljesen rendben van a klub, és meglepő, hogy jelen helyzetben, amikor a játékosok rendszeresen megkapják a bérüket, a prémiumukat, a beszállítókat rendesen fizetik, pont akkor jön ez a hír, hogy lehet, hogy holnap vége – kezdte Brockhauser István.

– Lehet számszerűsíteni, hogy mennyit tesznek ki az újabb követelések?
– Mi is mostanában kezdünk szembesülni ezzel a dologgal, és kezdjük átérezni azt a helyzetet, amit az elnök eddig vívott. Úgy látszik, eddig magába fojtotta ezeket az összegeket. Azt tudtuk, hogy nagyon sok peres ügye van a volt tulajdonossal, Tolnai Sándorral, vagy a hozzá közelálló offshore-cégekkel. Azt is tudtuk, hogy van, ahol győzelemre áll, van, ahol nem, és úgy látszik, az egyik ilyenből nagyon rosszul jön ki.

– Meglepődtek azon, amit hallottak a sajtótájékoztatón? Duchatelet azt is elmondta, hogy két éve folyik rendőrségi nyomozás.

– És azt is mondta, hogy a két év alatt nem történt semmi. Ezt sem érti, hogy már két éve próbálkozik a rendőrségen keresztül ezekkel a dokumentumokkal, amelyek állítólag bizonyítják, hogy hamisították a dátumokat. A sajtótájékoztatón az hangzott el, hogy írásszakértők száz százalékig megállapították, hogy hamis dokumentumokról van szó. Úgy tudom, rengeteg pénz ölt bele, és meg kell érteni, hogy eljött az a pont, amikor azt mondja, hogy most már nincs tovább. Ha egy klub életét megnézzük, lehet, hogy az ötszázötvenmillió nem egy nagy összeg, de nem tudhatjuk, hogy előtte már mennyit áldozott rá, illetve nem tudhatjuk, hogy mennyit áldozhatott volna valójában a klubért. Esetleg hozhatott volna olyan szintű játékosokat, akikkel talán picit előrébb lenne az Újpest, vagy jobb teljesítményre lenne képes. Azt is elmondta, hogy nem tudott a piacon úgy körülnézni, hogy olyan szintű futballistákat hozzon, mert nem merte vállalni, hogy azokat finanszírozza, amikor tudta, hogy a háttérben ilyen harcok vannak.

– Mit tud az MLSZ segíteni az Újpestnek?
– Azt, amit korábban már megígért Duchatelet úrnak, hogy az Újpest FC Kft-t átviszi egy másik kft-be, és ez folytatja az NB I-es szereplést, tehát jogfolytonos. Ő erre ígéretet kapott, ezt nekünk ezen a héten elmondta, és azt is, hogy a dokumentumokat pótolni fogja. Azt is vállalta, hogy az új kft-ben a teljes vagyonával felelne. És ezután mondta az MLSZ, hogy oké, rendben van, de ezt az ötszázötvenmilliót még fizesse be… Én így tudom.

– Milyen ember Duchatelet? Becsületes?
– Maximálisan becsületesnek ismertem meg. Amit ő mondott és vállalt, azt maximálisan teljesítette. Se többet, se kevesebbet. Nem dobálózott a pénzzel, amit tudott, azt idővel mindig megfizette. A háttérben zajló csatározásokról tudtunk, de azt nem tudtuk, hogy ennyire komolyak, és ilyen szintűek. Arról is tájékoztatott minket, hogy ők az egészre úgy gondoltak, hogy a tavaszt már az új kft-vel tudjuk elkezdeni. Erre ő ígéretet kapott, de ahhoz is dokumentumok kellettek, akkor is garanciát kellett vállalnia. Úgy tudtuk, hogy ez rendben lesz, de amint hallhattuk, még sincs rendben, mert ezt az ötszázötvenmilliót mindenféleképpen ki kell fizetnie.

– Az Újpest számára mi lenne a legjobb a jövőt tekintve?
– Az a fontos, hogy az Újpest folytatni tudja. Hogy kivel, az jó kérdés. Úgy tudom, ha Duchatelet úrral nem tudjuk folytatni, az azt jelenti, hogy nem kapta meg azokat a feltételeket az MLSZ-től, tehát irány a BLSZ IV…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik