NB I

„Az Újpest sorsáról a klubvezetés dönt”

Az MLSZ azt állítja, minden segítséget megad a liláknak; a legendás játékosok nyílt levelet írtak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az elmúlt napokban számos nyilatkozat, vélemény jelent meg az Újpest FC körül kialakult helyzetről, amelyben többen is arra tettek utalást, hogy a klub sorsa az MLSZ kezében van – írja a szövetség honlapjának közleménye.

A helyzet ezzel szemben az, hogy az Újpest FC sorsa, ugyanúgy ahogy a múltban is, most is a saját, azaz a tulajdonosok és a klub vezetőinek kezében van, hiszen őket terheli a felelősség a sportszervezet gazdasági tevékenységéért. Az MLSZ világossá tette, hogy milyen garanciákat és adatokat vár el a klub vezetőitől az indulási jogról szóló döntés meghozatala előtt. A döntéshozatalt követően – vagy ha erre a klub felhatalmazást ad, akár azt megelőzően is – készek vagyunk nyilvánosságra hozni ezeket a feltételeket.

A kért garanciák és információk azonban még nem állnak a rendelkezésünkre, de abban bízunk, hogy azokat a klub rendelkezésünkre bocsátja. Az üggyel kapcsolatban felajánlottuk a szövetség teljes szakmai segítségét is.

Az MLSZ tehát nem az Újpest FC sorsáról hoz majd ítéletet, hanem arról, hogy annak vezetői megtettek-e minden elvárhatót – tettekben is és nemcsak szavakban – a klub fennmaradása érdekében.

Az MLSZ-nek a jogszabály valóban lehetőséget ad arra, hogy döntést hozzon a licenc átruházásáról. De ez a lehetőség egyben súlyos felelősség is. Ezzel a döntéssel ugyanis nemcsak a klubot szerető szurkolók, hanem a teljes sportközösség és a széles közvélemény felé is számot kell adnunk.

Sokadszorra erősítjük meg: az MLSZ-nek nem áll szándékában sem lehetőségében olyan indulási és licencjog-átruházás engedélyezése, amelynek célja a felhalmozott jogszerű tartozások – különösen köztartozások – ki nem fizetése.

Az MLSZ-nek nem feladata és eszköze sincs ahhoz, hogy a tulajdonosok közötti vitában állást foglaljon. Nem várható el, hogy az MLSZ újságcikkek alapján véleményt formáljon olyan ügyekben, amelyekben bíróság vagy hatóság is várhatóan csak több éves vizsgálat után mond majd ítéletet.

Óriási károkat okoz a magyar futballnak mindaz, ami a klub körül történik. Az MLSZ abban érdekelt, hogy ha bűncselekmény történt, akkor az elkövetőket vonják felelősségre. Ugyanakkor Duchatelet úrnak is meg kell értenie, az MLSZ elsődlegesen tőle kérheti és kaphatja meg a garanciákat, mint jelenlegi tulajdonostól.

Megítélésünk szerint van olyan forgatókönyv, amely megoldja a jelenlegi helyzetet és ennek tartalma a klub vezetése számára is ismert. Senki számára ne legyen kétség: az MLSZ abban érdekelt, hogy az Újpest FC valamennyi csapata folytathassa a bajnokságot. A döntéssel kapcsolatos valamennyi körülmény pontos ismerete nélkül, minden kívülálló nyilatkozata hiteltelen és nem segíti elő a megoldást.


Az Újpest egykori legendás játékosai csütörtökön nyílt levelet fogalmaztak Csányi Sándor MLSZ-elnök részére. Az aláírók között van többek közt Várhidi Pál, Göröcs János, Törőcsik András és Zámbó Sándor is.

Magyarország legrégebben alapított ma is működő, a hazai futball élet egyik meghatározó szereplőjének korábbi játékosaiként fordulunk Önhöz.

Mély aggodalommal figyeljük azokat az eseményeket, amelyek az Újpest FC körül zajlanak, és a sajtóorgánumokban megjelent különböző nem kellően megalapozott hírek, valamint a kiélezett választási helyzet nem segíti a tisztánlátást és a helyes döntés meghozatalát.

A futball klub helyzetét megítélésünk szerint a hatályos jogszabályi környezetben megnyugtatóan rendezni lehet. Az MLSZ elnökségének meghozandó döntése jogszerűen lehetőséget ad arra, hogy az Újpestet a magyar labdarúgás élvonalában tartsák. Azt is érzékeljük, hogy a Szövetség tárggyal kapcsolatos döntései és tevékenysége, a sportszerűség a korrektség jegyében kedvező irányba mutatnak. Minden eddigi eljárás, vizsgálat alapos és magas színvonalú szakmai munka volt.

Az MLSZ közleménye szerint: „A szövetségnek sem hatásköre, sem eszköze nincs arra, hogy állást foglaljon abban, hogy ki a felelős az Újpest FC körül kialakult helyzetért.”

Ezzel a magunk részéről teljesen egyetértünk! Az MLSZ-nek nem a felek vitájában kell állást foglalni, hanem a hazai sport és gazdasági szabályozási környezetben kell kiállnia a magyar labdarúgás, és jelen esetben az újpesti labdarúgás érdekei mellett.

Kérjük Tisztelt Elnök Urat, segítse, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség Elnöksége a futball érdekeit leginkább szolgáló helyes döntést mihamarabb meghozza, ne engedjen időt húzó taktikázó gazdasági és egyéb lobbi érdekeknek, hanem kizárólag a honi labdarúgás érdekeit szem előtt tartva hozza meg döntését. Mi a magunk szerény eszközeivel minden erkölcsi támogatást megadunk az Elnökségnek, hogy Magyarország egyik legpatinásabb csapatával kapcsolatos pozitív döntését mielőbb meghozza.

Várhidi Pál, Göröcs János, Schuman Péter, Tóth András, Törőcsik András, Zámbó Sándor, Sarlós András, Kisznyér Sándor, Szigeti Károly, Juhász Péter, Borbély László

Olvasói sztorik