NB I

Duchatelet még nem adja fel

A belga tulajdonos kiemelte, az Újpest nem rendelkezik lejárt köztartozással, így papíron nem lehetne akadálya a licenc átadásának.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Maratoni hosszúságú sajtótájékoztatót tartott pénteken az Újpest FC belga tulajdonosa, Roderich Duchatelet. Az üzletember könnyeivel küszködve közölte: azért hívta össze a média munkatársait, hogy bejelentse a távozását, de az elmúlt napokban olyan sok támogatást kapott, hogy egyelőre nyitva hagyja a kaput, egyben megköszönte Wintermantel Zsolt kerületi polgármesternek, és Őze István klubelnöknek a segítséget, mert mint mondta, nem csak szavakkal, de tettekkel is az ügy mellett állnak.

Ezután diavetítéssel hosszan, részletesen vázolták az offshore-cégek hálózatát és a pénz mozgását. Elárulta a korábbi időszakból felkutatott kimutatások alapján nem ritkán az is előfordult, hogy egy offshore-cégtől nagyobb összegű kölcsön érkezett a klubhoz, majd ezt a pénzt 24 órán belül tovább utalták egy újabb cégnek, amely a korábbi tulajdonosi kör érdekeltségébe tartozott. A NAV-vizsgálat is ezen pénzmozgások kapcsán indult. Az így keletkezett adósságok kifizetésére pedig a továbbiakban nem hajlandó.

Szintén szó esett a dátumozás szerint a korábbi tulajdonosi kör utolsó napjaira eső gyanús szerződésekről, úgy mint a játékosok számára bérelt lakások szerződésének hosszútávú megújítása, amely ingatlanok Tolnai Sándor anyósának tulajdonát képzik.

Elhangzott a Lascano Kft. neve, amely papíron 25 millió forintért újította fel az újpesti Szusza Ferenc Stadion gyepszőnyegét, ám Duchatelet állítása szerint a korábbi sportigazgató, Kovács Zoltán, illetve a klub egykori ügyvezetője dr. Bartha Csaba is írásos nyilatkozatot adott arról, hogy más cég végezte a munkát. Az Újpest tulajdonosa ezúttal is kiemelte, a Lascano is Tolnai Sándor érdekeltségébe tartozik.

Sándor György, Korcsmár Zsolt és Dusan Vasziljevics korábbi eladása kapcsán a BTC nevű offshore-cég 138 ezer eurós követeléssel állt elő. A Csehi István által aláírt papírok szerint a BTC Limited a három játékos eladásából ügynöki jutalékra jogosult. A játékosok és az őket megvásárló klubok (Videoton, Brann Bergen) ugyanakkor cáfolták, hogy valaha is kapcsolatban álltak volna a céggel.

Kijelentette: a jelenlegi gazdasági társasággal (Újpest Football Club Kft.) biztosan befejezte a működést. Ha az MLSZ nem járul hozzá a jövő csütörtöki elnökségi ülésen, hogy a licencet átvigyék egy másik cégbe, akkor kivonul.

Duchatelet kiemelte, úgy látja, az MLSZ jelenlegi hozzáállása saját szabályzatának és a jogszabályi háttérnek is ellentmond. A licencet birtokló cég ugyanis nem rendelkezik lejárt köztartozással, azaz eleget tesz a decemberben módosított sporttörvénynek, és a szövetség versenykiírásának egyaránt. Törvényi akadálya tehát nincs a licence váltásnak. Az új cég minden papírral rendelkezik, hogy egy pozitív döntést követően, tiszta lappal, rögtön átvegye a futballcsapat működtetését, és az Újpest zavartalanul befejezhesse a bajnokságot.

Péntek délután várható egy ítélet arról, hogy a bíróság kirendeli-e a vagyonfelügyelőt a jelenlegi cég mellé. Ha igen, akkor a mai napig felhalmozott, az ő időszakában keletkezett tartozásokat, illetve az alkalmazottak és a játékosok bérét kifizeti, és távozik.

Mivel a NAV kimondta, hogy a korábbi tulajdonosok nyerészkedtek, ráadásul két és fél éve nyomoznak az ügyben, nem hajlandó a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiszabott, összesen 550 millió forintos tartozást (szerinte bűntettekből származó követelést) kifizetni. Reméli, létrejöhet az a megoldás, miszerint egy másik cégbe átviszik az indulási jogot, mert jelenleg csak ez az egyetlen lehetőség a megmenekülésre. A Mezőkövesd ellen még biztosan kiállnak, de lehet, hogy azután már csak egy-két meccse van hátra a csapatnak…

Szintén elhangzott, hogy a Fővárosi Ítélőtábla előtt van másodfokon egy felszámolási ügy, ami alapján hétfőn megkezdhetik a jelenlegi futballcég felszámolását. Amint ez megtörténik, minden játékos szabadon igazolhatóvá válik. Ezt követően az MLSZ csütörtökön már hiába hozna pozitív döntést, vélhetően nem lesz csapat, ami átkerülhetne a másik kft-be.

Az Újpest tulajdonosa könnyek között beszélt arról, hogy mióta csak megérkezett Magyarországra támadják őt. Kiemelte, a klub jelenleg szinte semmi bevételt nem termel, a magánvagyonából tartotta fenn a csapatot az elmúlt két és fél évben, de nem azért tette mindezt, hogy a csapat a 11. helyen álljon a tabellán, miközben a megszűnés határán táncol. Itt léte alatt 4 milliárd forintot áldozott az újpesti labdarúgásra, ami vélhetően sosem térül már meg. Ugyanakkor hozzátette, reményei szerint még lesz lehetősége felépíteni mindazt, amit két és fél éve, érkezésekor tervezett.

Érdekesség, hogy Duchatelet az összes NB I-es klub vezetőjének hozzájárulását kikérte a licencátruházás kapcsán, és állítása szerint mind a 15 helyről pozitív visszajelzés érkezett.

A vitatott szerződések és dokumentumok ide kattintva megtekinthetők!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik