NB I

Vajon mit csinált az MLSZ?

Hogyan ellenőrizték a törvényes működést, ha nem vették észre az offshore-cégeket?

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A szövetség szerepét firtatja az Újpest-ügyben a mifocink.com cikke. Mára világosan kiderült, hogy Tolnai Sándor tulajdonos és Csehi István klubvezető ideje alatt offshore-cégek birtokolták a klubot, de mit csinált ez idő alatt az MLSZ, miként kaphatott évről-évre licencet a futballcég?

Hogyan ellenőrizte a szövetség az Újpest törvényes működését 2008 és 2010 között, ha nem vette észre, hogy offshore-cégek lopják ki a pénzt a klubból? Gondoljuk csak meg: az MLSZ simán kiadta a lilák indulási engedélyét 2008-ban, 2009-ben és 2010-ben is, pedig ebben az időben minden történt Újpesten, csak törvényes működés nem.

A szövetség licencadó bizottsága állítólag tüzetesen megvizsgálja a kérelmező klubot, kezdve az infrastrukturális helyzettől az anyagi biztonságon át a tulajdonosi háttérig. A szövetség verdiktje szerint csak törvényes keretek között működhet egy klub. Az Újpest elnök-tulajdonosa bemutatta, hogyan vándorolt a kimentett pénz mindig ugyanahhoz a személyhez. Az MLSZ ezt sosem vizsgálta, mindig szó nélkül megadta az indulási jogot a csapatnak

A programjában az átláthatóság fontosságát hangsúlyozó MLSZ korábban azt mondta válaszolta az origo.hu kérdésére, hogy „a Magyar Labdarúgó Szövetségtől nem várható, hogy felszámolja a zavaros tulajdoni viszonyokat, mert rendkívül behatároltak a jogi eszközei. Korlátozottan tudjuk ellenőrizni a klubok tulajdonosi hátterét. Nincs más választásunk, mint hogy bízunk a klubokban, nem tudjuk, és nem akarjuk átvenni a hatóságok szerepét.”

Ezzel szemben az MLSZ-nek minimum a licenc kiadása előtt ellenőriznie kellene a megfelelő és törvényes tulajdonosi hátteret, hiszen amennyiben az origo.hu-nak a korábbiakban adott válasz felel meg az igazságnak, akkor az lényegében azt jelenti, hogy az MLSZ-nek fogalma sincs arról, kinek ad indulási jogot.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik