NB I

Komolyabb a baj, mint korábban bármikor

Várhidi Péter furcsállja, hogy az üzleti életben tapasztalt Duchatelet-család nem volt körültekintő.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az Újpest legutóbb 1998-ban ünnepelhetett bajnoki címet. Annak a csapatnak a későbbi szövetségi kapitány, Várhidi Péter volt a vezetőedzője, aki természetesen aggodalommal figyeli az elmúlt napok, hetek eseményeit. A SportKlub televízióban elmondta, hogy az ő időszakában is előfordultak komoly gondok, de azok teljesen más jellegűek voltak, mint mostanság.

Várhidi úgy fogalmazott: megérti, hogy a belga tulajdonos, Roderick Duchatelet nem akarja kifizetni az előző tulajdonos által felhalmozott kintlevőségeket, de az üzleti életben ennyire tapasztalt családról nehezen képzelhető el, hogy miért nem voltak körültekintőbbek, amikor a klubot átvették, hiszen ezek a problémák ugyanúgy megvoltak.

– Váratlanul érte a hír, hogy Roderick Duchatelet hirtelen bedobta a törölközőt? Miért pont most jutott el idáig a belga tulajdonos?
– Két éve folyamatosan hallunk ezekről a hírekről, sőt amikor az Újpestet átvette, több feljelentést is tett, bíróság elé akarta vinni az ügyeket. Innentől kezdve mindenki tudott róla, hogy nem volt minden rendben a papírokkal, amikor átvette a klubot – kezdte Várhidi Péter. – Valószínűleg azért pont most teregette ki, mert most jutottak el oda az események, hogy egy offshore-cég felszámolási eljárást indított ellenük. Nyílt titok az is, hogy az MLSZ-nek lehetősége van a kizárásra, hiszen APEH-tartozásról is szó van, ami semmiféleképpen nem jó a jövőre nézve.

– Az Újpest már többször került nehéz helyzetbe, de mindig túlélte a válságokat, mindig akadt valami megoldás. Másfél évtizede még az MTK-val való fúzió is szóba került, de végül minden maradt a régiben… Vajon most is van megoldás?

– Ezeket a helyzeteket átéltem, hiszen akkor én voltam az Újpest edzője is meg igazgatója is. Nagyon nehéz helyzetben voltunk, mert nem volt pénzünk, de igazándiból az volt a probléma, hogy a klubnak nem volt szponzora, nem volt honnan pénzt várni. Ott elsősorban a klub megélhetése, a játékosok fizetése volt a legfőbb gond. Itt viszont most nem erről van szó, hiszen tudomásom szerint Duchatelet úr maximálisan biztosítja, hogy a klub működőképes legyen, a játékosok rendszeresen megkapják a pénzüket, nincs semmilyen háttérprobléma. Elsősorban az a probléma, hogy bűncselekmények áldozatává vált, és olyan számlákat kell kifizetnie, amelyeket az előző tulajdonos hozott létre, és állítólag utólag derültek ki. Ez most sokkal komolyabb helyzet, mint bármikor korábban. Ha a felszámolási eljárás elindul, vagy a köztartozást nem hajlandó Duchatelet úr kifizetni, akkor az Újpest licencét visszavonja az MLSZ, ami azt jelenti, hogy újra kell kezdeni gyakorlatilag az egész bajnoki indulást legalulról.

– A futballnak nagyon erős politikai támogatottsága van Magyarországon. El tudja képzeni, hogy egy ilyen patinás klubot hagynak tönkremenni, és hagyják, hogy visszaessen a BLSZ IV-be?
– Ezt nagyon nehéz megmondani. Persze, a magyar futballnak most van egy óriási lehetősége a feltámadásra, és a viszonyok rendezésére, de azért ne felejtsük el, hogy egyszemélyi tulajdonosa van az Újpestnek, ez pedig Roderick Duchatelet. Ebbe semmilyen oldalról nem nagyon lehet beleszólni, hiszen ő egyértelműen kijelentette, hogy nem hajlandó ezeket a pénzeket kifizetni. Ebbe ki tud beleszólni? Az Újpestnek tartozása van, teljesen mindegy, hogy mikor keletkezett, mert Duchatelet átvette. Közben emelkedik, kamatozik, és egyre több lesz, ez is tény. Ő valószínűleg abban bízott, hogy az igazságszolgáltatás mellé áll, és kiderül, mik történtek a háttérben, amitől ezek a pénzek jelentkeztek. Azt is megértem, hogy az előző tulajdonos dolgait nem akarja kifizetni, de az üzleti életben ennyire tapasztalt családról nem tudom elképzelni, hogy nem voltak körültekintőek, és nem tudták a magyarországi viszonyokat, hogy ezekkel nem lehet tartozni, és ezeket nem lehet nem kifizetni. Amikor a klubot átvették, ezek a problémák ugyanúgy megvoltak.

– Mennyi ideje van Duchatelet úrnak, hogy eldöntse, mit akar?
– Tudomásom szerint csütörtökön dönt az MLSZ, de mivel már folyamatban van a felszámolási eljárás, elképzelhető, hogy hétfőn jogerőre emelkedik, és onnantól már nincs visszaút.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik