NB I

A legvégén buktuk el…

A szünetben vezettek a magyarok, de a 92. percben szerzett román góllal 2-2 lett a zártkapus világbajnoki selejtező vége.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Már órákkal a kezdés előtt szirénazajtól volt hangos a stadion környéke. Mindenütt rendőrök posztoltak, vagy párosával, vagy kisebb-nagyobb csoportokban. Az ürességtől kongó stadionba való bejutás a várakozásoknak megfelelően nehézkes volt, de végül mindenkinek sikerült, aki erre jogosult volt. A lelátókon kívül a VIP-páholy is üresen maradt. A sajtó munkatársain és a biztonsági személyzeten kívül csak a játékosok, a szakmai stáb tagjai és az egyéb kísérők tartózkodhatnak. A számok nyelvén mindez annyit jelent, hogy több mint 200 akkreditált újságíró és fotós látogatott ki a mérkőzésre.

A futballisták 45 perccel a kezdés előtt futottak ki a pályára bemelegíteni, a létesítmény Dózsa György úti bejáratánál zajló szurkolói rendezvényből pedig nem sokat lehetett hallani a stadionban szóló zene miatt, de azt remekül lehetett látni, amint a drukkerek tűzijátékokat lőttek fel a meccs kezdése előtt. A néptelenül tátongó lelátókat nézve az jut az ember eszébe, hogy valóban sporttörténeti mérkőzésnek lehetünk szemtanúi, de a sporttörténelemnek erre a fejezetére aligha vágytunk…

A magyar válogatott kezdőcsapata két kivételtől eltekintve megegyezik a február 6-án, a törökországi Belekben, Fehéroroszország ellen pályára lépő csapat összetételével. Akkor Rudolf Gergely kezdett, most Szabics Imrét kapta maga mellé Szalai Ádám. A kapuban ezúttal Bogdán Ádám helyett Király Gábor áll, aki Hajnal Tamástól átvette a csapatkapitányi karszalagot is. A románoknál nagy érdeklődés kísérte Claudiu Keseru beválogatását, nos ő a kispadon kezd, de Adrian Mutu (csapatkapitányként), Gheorghe Grozav és Gabriel Torje is ott van a kezdőben.

A csütörtöki ítéletidő után a csapadék megszűnt, a hideg és a viharos erejű szél azonban rendkívül barátságtalanná tette az időjárást.

Nehezen, vagy talán sehogy nem lehetett megszokni, hogy a kaputól meglehetősen távoli sajtótribünön is tisztán lehetett hallani Király Gábor szavait, amelyekkel a védelmet irányította. Az első percekben volt oka kiabálni, mert a románok offenzívan kezdtek, egy szögletig is eljutottak, aztán egy magyar helyzet és egy magyar sarokrúgás következett. Dzsudzsák kísérlete után Pintér lövésére kellett vetődnie a román kapusnak, de Királynak is akadt feladata: Grozav veszélyes, közeli bombáját védte bravúrral. A 16. percben megszerezte a vezetést Magyarország: Hajnal 35 méterről, szabadrúgásból ívelt a román kapu elé, az előrehúzódó Vanczák Vilmos felugrott a védők között, és öt méterről a jobb sarokba fejelt (1-0)!

A gól hatására az újságírók sem bírtak magukkal, örömükben talpra ugrottak, és teli torokból kiabáltak! A csapat lendületben és támadásban maradt, Dzsudzsák veszélyeztetett ismét, de az ellenakciók során feltűnő volt, hogy a magyar középpálya képtelen megszűrni a román rohamokat, az ellenfél hipp-hopp eljutott az egyik kaputól a másikig. Torje, majd Mutu lőtt, de szerencsére egyikből sem lett gól. Aggasztóak voltak a mieink védelmi megingásai, de a lényeg, hogy 25 perc után itt volt az előny!

Félóra elteltével Kádár balról ívelt a román kapu elé, Dzsudzsák visszatette a labdát, de a rendkívül tetszetős akció végén Szalai Ádám arasznyi a kapu mellé lőtt! Nagyon nagy lehetőség volt! Román részről Pintilii és Stancu is próbára tette Királyt, majd Mutu verte meg egy az egyben a védőjét, de a magyar kapus ezúttal is hárított. Szalai fejelhetett ígéretes helyzetből, de a labda a kapu fölé szállt. A 41. percben Kádár passzával Dzsudzsák iramodott meg a szélen, a szögletzászló közeléből beadta a labdát, Hajnal kapásból kapura bombázott, de a vendégek blokkolták a próbálkozást. A végén még Grozav ziccerét nézte végig közvetlen közelről a komplett magyar védelem, de mázlinkra ebből sem lett baj. A szünetben rendkívül örömteli volt a részeredmény, hiszen a mieink 1-0-ra vezettek!

A szünetben némi meglepetésre nem cserélt Egervári Sándor szövetségi kapitány, pedig a védelemre igencsak ráfért volna a frissítés. Rögtön egy magyar ziccerrel kezdődött a második felvonás, a román tizenhatoson belül járatták a labdát a mieink, de Szalai és Szabics lövése sem jutott túl a vendégek kapusán. Néhány perccel később megint ők ketten voltak a főszereplők, de hiába kerültek ígéretes helyzetbe, Gabriel Tamas egymaga szerelte őket. Ami a körülményeket illeti: a szél jelentősen alábbhagyott, már csak az évszakhoz képest szokatlan hideg volt zavaró. Varga József lépett pályára Szabics Imre helyett, ezzel egyértelműen a védőalakzatot akarta erősíteni a kapitány.

A hatvanadik percben Dzsudzsák lőtt ígéretes helyzetben az oldalhálóba. A 63. percben újabb szép támadás futott a pályán, Pintér hajszálpontosan ívelt középre, Szalai senkitől sem zavartatva csúnyán a kapu mellé fejelt… Ebben az időszakban sajnos már egyértelmű volt, hogy a játékvezető nem szimpatizál a mieinkkel, mert a románok mezőnybeli szabálytalanságait olykor le sem fújta, sárga lapról pedig mintha nem is hallott volna. Sejteni lehetett, hogy hiába a magyar mezőnyfölény, ha sorra kimaradnak a helyzetek, büntetni fog az ellenfél. A 67. percben Mutu esett el Korcsmár mellett a tizenhatoson belül, a játékvezető pedig némi hezitálás után tizenegyest ítélt. A büntetőt a sértett végezte el, és bár Király érezte a sarkot, pontos volt a lövés, a labda a kapu jobb oldalába vágódott (1-1).

A 71. percben a sors, illetve a játékvezető visszaadta… Egy szöglet után Korcsmár fordult le Goianról, majd elesett a szorításában. Dzsudzsák Balázs magabiztos ítélet-végrehajtónak bizonyult, a balra vetődő kapus mellett a jobb sarokba lőtt (2-1)! (Chipciu, 86.)Tíz perccel a vége előtt Egervári kapitány meglepő húzásra szánta el magát: Hajnal helyett a debütáló Kovács Istvánt küldte pályára! A hajrában Románia nyomasztó fölénybe került, a magyarok képtelenek voltak felszabadítani. A vendégek közül ketten is padlót fogtak a tizenhatoson belül – mindketten Mészáros Norbert mellett… –, de nem kaptak újabb büntetőt.

Három percet hosszabbított a bíró, hogy miért, azt nem nagyon lehet tudni, hiszen semmi kirívó nem történt a rendes játékidő során. A 92. percben elérte a mieinket a végzet, egyenlített Románia. Egy félpályánál megszerzett labdával indítottak támadást a vendégek, Mészáros Norbert és Varga József összeütközött (pedig korábban „száz évig” játszottak együtt Debrecenben), a labda Chipchu előtt maradt, és 13 méterről a kapu közepébe lőtt (2-2).

Ez a vége… Megnyert meccset herdált el a csapat, mert a védelme átjáróház volt, támadásban pedig sok helyzetet kihagyott, és még ennek ellenére is reális esélye volt a sikerre.

Világbajnoki selejtező, D-csoport, 5. forduló

Magyarország–Románia 2-2 (1-0)

Puskás Ferenc Stadion, zárt kapuk mögött. Játékvezető: Stark (német)

Magyarország: Király – Vanczák, Korcsmár, Mészáros N., Kádár – Pintér Á. – Koman, Hajnal (Kovács I., 80.), Dzsudzsák (Halmosi, 90.) – Szabics (Varga J., 58.), Szalai. Szövetségi kapitány: Egervári Sándor

Románia: Tatarusanu – Tamas, Chiriches, Goian, Radu – Bourceanu, Pintilii (Chipciu, 86.) – Torje (Maxim, 66.), Grozav (Rusescu, 70.), Stancu – Mutu. Szövetségi kapitány: Victor Piturca

Gólszerzők: Vanczák (16.), Dzsudzsák (tizenegyesből 71.), illetve Mutu (tizenegyesből (68.), Chipchu (92.)

Olvasói sztorik