NB I

Tőlük kell félnünk?

Egervári Sándor a román játékosok közül Gabriel Torje és Gheorghe Grozav képességeit méltatta.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

„Nem, hiszen vannak további jó játékosaik is. Spanyolországban kiválóan játszik Gabriel Andrei Torje, aki remek futballista. Nagyon tetszik az árnyékékük, Gheorghe Grozav is” – ezt válaszolta Egervári Sándor szövetségi kapitány arra a hétfői kérdésre, hogy vajon csak Adrian Mutu jelenthet-e veszélyt a kapunkra a péntek esti magyar-román világbajnoki selejtezőn. A Rangadó.hu most bemutatja, hogy a kapitány miért tartja veszélyesnek a két említett román futballistát.

Gabriel Andrei Torje 1989. november 22-én született Temesváron. A 23 éves labdarúgó szülővárosa egyesületében nevelkedett, és végigjárta a szamárlétrát. A Temesvár első csapatában Gheorghe Hagi irányítása alatt 2005-ben, 16 évesen mutatkozott be, és a második mérkőzésén rögtön gólt is szerzett. Nevelőegyesületében 45 meccsen lépett pályára, és háromszor volt eredményes, majd 2008 januárjában ötéves szerződést kötött a Dinamo Bucuresti csapatával, az átigazolási díj két és fél millió euróra rúgott.

A fővárosi gárdánál nagyszerű három évet töltött, a Dinamo mezét 108-szor ölthette magára, ezalatt 17-szer volt eredményes. A jobbszélsőnek a 2011-es év hozta meg a nagy áttörést, amikor hétmillió eurót fizetett érte az olasz élvonalbeli Udinese. A 2011–2012-es szezonban Serie A-ban 21-szer lépett pályára, majd tavaly nyáron a klub kölcsön adta a spanyol Granada együttesének. Az utóbbi félévben meghatározó játékossá nőtte ki magát, már 27-szer szerepelt a spanyol első osztályban, és idén februárban őt választották a Real Madrid elleni győztes meccs legjobbjának.

Torje 2010-ben, 21 évesen mutatkozott be a felnőtt válogatottban, ahol 25 eddigi fellépésén kilencszer volt eredményes.

Még Torjénél is fiatalabb Gheorghe Grozav, aki 1990. szeptember 29-én született Alba Iuliában. A 22 éves támadó középpályás a nevelőegyesületében mutatkozott be a felnőttek között, ő azonban a román másodosztályban kezdte karrierjét 2007-ben. Egészen 2010-ig szerepelt az Unirea együttesében, a három év alatt 61 mérkőzésen 14 találatig jutott. 2010 januárjában 350 ezer euróért a belga első osztályú Standard Liége csapatához igazolt. Belgiumban nem termett számára sok babér az első évben, ezért a 2011–2012-es szezonban kölcsönadták, méghozzá Romániába. Az Universitatea Cluj együttesében kiváló szezont futott, 24 meccsen hat gólt szerzett, és nagyban hozzájárult, ahhoz a gárda a román élvonal nyolcadik helyén végezzen. Tavaly nyáron aztán hároméves szerződést kötött a szintén román Petrolul Ploiesti csapatával, ahol a fiatal árnyékék az ősz folyamán a gárda vezérévé nőtte ki magát, eddig 21 tétmérkőzésen hatszor volt eredményes ebben a szezonban.

Grozav 2012 májusában mutatkozott a román nemzeti együttesben, ráadásul első meccsén rögtön győztes gólt jegyzett Svájc ellen egy barátságos mérkőzésen. Azóta még nyolcszor ölthette magára a válogatott mezt, összesen három találatnál jár. Vele kapcsolatban még az is fontos lehet, hogy a törökök elleni októberi világbajnoki selejtezőn ő lőtte a románok győztes gólját.

Olvasói sztorik