Hírek

Sok kicsi Mutu…

Egervári Sándor szerint a román válogatott több támadójátékosa is Mutu-szintű értékekkel bír.

Kapcsolódó cikkek

Áruld el, melyik a kedvenc magyar labdarúgócsapatod, és nyerj egy iPhone 5-öt a Rangadótól. Klikk és like! A sorsolást március 20-án tartjuk közjegyző előtt.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya a pénteki, illetve a jövő keddi világbajnoki selejtezőkre való felkészülés kezdetén elmondta: a románok kiváló támadókkal rendelkeznek, de azért van sebezhető pontja is az ellenfélnek. Egervári Sándor kiemelte: mindenki tisztában van a mérkőzés fontosságával és a szurkolók elvárásaival. A szakmai stáb alaposan feltérképezte a pénteki ellenfelet az utóbbi hónapokban, a vezetőedző szerint egy nagyon erős generáció egyre jobb csapattá formálódik Romániában.

– A sajtó részéről többször elhangzott, hogy ez lesz az elmúlt huszonhét év legfontosabb válogatott meccse. Egyetért ezzel? Ön szerint szükséges ezt sulykolni a játékosokba?
– Kiemelten fontos mérkőzés, természetesen, hiszen tradicionális ellenféllel, egy szomszéd ország válogatottjával kell megméretnünk magunkat. Történelmi hagyományainkat tekintve is nagy jelentőséggel bír, de természetesen szakmai oldalról is, hiszen ez egy úgynevezett hatpontos mérkőzés – mondta Egervári Sándor. – Nagyon fontos, hogy a második helyre aspiráló csapatokkal szemben eredményesek legyünk, minél több pontot gyűjtsünk be, és nekik minél kevesebb maradjon. Ennyi a történet. Az, hogy huszonhét év legfontosabb meccse, annak kapcsán pedig annyit tudok mondani, hogy mindig a soron következő mérkőzés a legfontosabb számunkra.

– Ön szerint melyik csapat jobb? A mostani, vagy a tíz-tizenöt évvel ezelőtti generáció?
– A románok néhány évtizeden keresztül jobbak voltak, mint mi. Most az övék is egy építkezés fázisában lévő válogatott, amely szépen halad előre. Egyre jobb csapatuk, illetve egy egészséges, jó generációjuk van. Talán erre a legjobb példa most a bajnokcsapatuknak a szereplése, amely bizonyítja, hogy tele saját nevelésű játékosokkal milyen eredményesek tudnak lenni. Igazi ki-ki mérkőzés lesz ez kettőnk között, de én nagyon reményteljes vagyok, látva a csillogást a srácok szemében, hogy képesek leszünk felülkerekedni rajtuk.

– Nem lesznek nézők a stadionban, a szurkolók az Ötvenhatosok terén nézik majd a mérkőzést. Tervezik-e, hogy ha nyernek, akkor esetleg kimennek egy kicsit ünnepelni velük?
– Ilyen irányú terveink nincsenek. Szakmai terveink vannak erre a néhány napra.

– Hol lehet a románok gyenge pontja, illetve mi az, amire a magyar válogatottnak különösen figyelnie kell?
– Másfél évre visszatekintve folyamatosan követtük a román válogatott szereplését, a négy vébéselejtező mérkőzésüket. A legutóbbi meccsüket Bognár György által is, illetve a felvételek alapján is értékeltük, kigyűjtöttük, és egyfajta eszenciát készítettünk belőle a játékosok számára. Nem sok sebezhető pontjuk van, de van. Rá tudunk játszani erre, nagyon remélem. Ha azokat a gyengéket, amik megmutatkoznak a román csapat játékában, értelmesen ki tudjuk használni, és jó döntéseket hozunk a mérkőzés egyes szituációiban, akkor képesek leszünk meglepni őket.

– Az elmúlt hétvégén elmaradt a magyar bajnoki forduló. Kevés olyan játékos van most a keretben, aki teljes kilencven percet játszott a közelmúltban. Ez mennyire jelenthet problémát egy ilyen fajsúlyú mérkőzés előtt?
– A felkészülésünk során megfogadtuk, hogy nagyon sok pozitív dologgal fogunk foglalkozni, és azokat fogjuk kiemelni, megerősíteni a játékosokban. Ennek is van pozitív töltete, minden rosszban van valami jó: egészségesen és frissen érkeztek meg a magyarországi játékosok.

– Visszatért a román válogatottba Adrian Mutu. Mennyire jelent veszélyt a magyar csapatnak?
– Mutu kiváló játékos, ezt nem kell külön hangsúlyozni. Számunkra nem örömteli, hogy egyre jobb formában van, de azt hiszem, hogy azokkal az értékekkel, amelyekkel a mi csapatjátékunk rendelkezik, eredményesek lehetünk egy ilyen jó képességű játékossal szemben is.

– Ő jelentheti a legnagyobb veszélyt a magyar kapura?
– Nem, hiszen vannak további jó játékosaik is. Spanyolországban kiválóan játszik Gabriel Andrei Torje, aki remek futballista. Nagyon tetszik az árnyékékük, Gheorghe Grozav. Kifejezetten jó játékosaik vannak a támadóharmadban is, de hiszem és vallom, hogy fel tudjuk készíteni a csapatot a megfelelő védekezésre velük szemben, mert az egyéni képességek kapcsán Mutu-szintű értékekkel bír több játékosuk is a támadóik közül.

Olvasói sztorik