Hírek

Ezért megérte zsidózni?!

A FIFA döntése értelmében zártkapus lesz a magyar válogatott Románia elleni, hazai vébéselejtezője!

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség döntése értelmében nézők nélkül rendezik a Magyarország–Románia világbajnoki selejtezőmérkőzést. A FIFA hivatalos honlapján azt írja, azért hozta ezt az ítéletet, mert értesülései szerint a magyar szurkolók egy része antiszemita rigmusokat kiabált az Izrael elleni felkészülési mérkőzésen.

A cikk szerint bár a döntésről csak ma, azaz január 8-án értesítették az MLSZ-t, a határozat nem most, hanem jóval korábban, november 20-án született. Úgy tűnik, a magyar szövetségnek nem valami jók az információs csatornái… Vagy arról lehet szó, hogy a hivatalos bejelentésig nem akartak büszkélkedni az elmarasztalással?!

A tavaly augusztus 15-én rendezett meccs után a FARE (futball a rasszizmus ellen Európában), a bécsi Izraelita Hitközség, illetve a Simon Wiesenthal Központ arról tájékoztatta a FIFA-t, hogy a szurkolók egy csoportja antiszemita dalokat énekelt, és megjelentek a lelátón egyéb sértő szimbólumok is.

A széleskörű vizsgálat során az MLSZ elismerte az esetet, és sajnálatát fejezte ki a magyar szurkolók egy csoportjának viselkedése miatt, de a FIFA fegyelmi bizottságának tagjai egyhangúlag elítélték ezt a durva rasszista megnyilvánulást, az antiszemitizmust, valamint a drukkerek politikailag provokatív és agresszív viselkedését.

Az ügy összes körülményét, illetve súlyosságát figyelembe véve a bizottság úgy határozott, hogy a magyar válogatott a következő hazai mérkőzését köteles nézők nélkül lejátszani. Az már csak a sors kegyetlen tréfája, hogy ez pont a március 22-én rendezendő, Románia elleni világbajnoki selejtező lesz. A bizottság 40 ezer svájci frank összegű bírságot is kiszabott az MLSZ-re.

A bolgár válogatott is hasonló büntetést kapott, miután a Dánia elleni, októberi mérkőzésen két petárda a pályán landolt, illetve rasszista megnyilvánulások hangzottak fel minden alkalommal, amikor Patrick Mtiliga labdához ért. Bulgária ötezer frankkal olcsóbban megúszta, és valószínűleg az sem olyan nagy érvágás, hogy a Málta elleni meccset nem láthatják a nézők…

A MLSZ-t és bolgár szövetséget egyaránt figyelmeztette a FIFA, hogy amennyiben hasonló rasszista szurkolói magatartás a jövőben is előfordul országukban, a fegyelmi bizottságnak nem maradna más lehetősége, mint még szigorúbb szankciókat kiszabni, ami lehet pontlevonás, illetve kizárás is.

A FIFA határozottan elítéli a rasszizmust, és a diszkrimináció bármely formáját a labdarúgásban. Mivel az MLSZ illetékesei a bundaügyben is rendszeresen és előszeretettel hivatkoztak a FIFA Fegyelmi Kódexére, valószínűleg most is elfogadják a nemzetközi szövetség szabályzatában foglaltakat…

Az MLSZ szerint túlzott a büntetés

A Magyar Labdarúgó Szövetség elismeri az Izrael elleni barátságos mérkőzésen történt incidensek súlyosságát, de túlzónak érzi a nemzetközi szövetség (FIFA) büntetését, amely szerint a válogatottnak zárt kapuk mögött kell lejátszania március 22-én a Románia elleni világbajnoki selejtezőjét.

– Egy barátságos meccsen történt esemény sorsdöntő mérkőzésen való szankciója túlzottnak és igazságtalannak tűnik – tájékoztatta az MLSZ az álláspontjáról kedd este az MTI-t. A szövetség illetékese jelezte, egyelőre várják az indoklással alátámasztott határozatot a FIFA-tól, és amint megkapják, megvizsgálják a fellebbezés lehetőségét annak érdekében, hogy a nyilvánvalóan elítélendő eseményeket a nemzetközi szervezet csak azokkal arányos módon szankcionálja.

Az MLSZ sajnálatosnak tartja, hogy egy szélsőséges csoport a viselkedésével ilyen helyzetbe sodorta a válogatottat és szurkolóit. A szövetség kiemelte, hogy a diszkriminatív viselkedéstől már korábban több formában is elhatárolódott, s az Izrael elleni találkozón történtek miatt már levélben kért elnézést Izrael budapesti nagykövetétől és az Izraeli Labdarúgó Szövetségtől.

Olvasói sztorik