Hírek

Iránnak szurkolt a Jobbik-képviselő

Bana Tibor különös afférja a Puskás stadionban: Irán-zászló az Izrael-meccsen.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Fatális eset szenvedő alanya volt a múlt héten Bana Tibor jobbikos országgyűlési képviselő. Akaratán kívül Iránnak szurkolt a Magyarország–Izrael válogatott meccsen – írja a nyugat.hu.

Elgondolkodtató fotó kering néhány napja a világhálón. A kép a múlt heti, magyar–izraeli barátságos futballmeccs három lelkes szurkolóját ábrázolja: a Puskás Ferenc Stadion lelátóján két fiatal nő és egy fiatal férfi tekint mosolyogva a kamerába. A hölgyek biztosan nem örvendenek különösebb ismertségnek, a férfi viszont nem más, mint Bana Tibor, a Jobbik vasi elnöke és országgyűlési képviselője. A hölgyek, amellett, hogy barátságosan mosolyognak, hatalmas iráni zászlót feszítenek ki maguk elé.

Akadtak ezen a mérkőzésen szégyenteljes, minden tisztességes embert joggal felháborító megnyilvánulások is. Egy úgynevezett szurkolói csoport végig „mocskos zsidózott”, fújolt az izraeli himnusz alatt, Palesztinát és Benito Mussolinit éltette, trágárabbnál trágárabb rigmusokkal sértegette a vendégeket. Teljességgel háborítatlanul. Senki nem szólt nekik egy szót sem, a rendezők, a biztonságiak is csak lapítottak, nem jutott eszükbe, hogy akár csak egy lépést is tegyenek. Hihetetlen, de igaz: szerencsétlen, frusztrált, hőzöngő honfitársaink egyikének sem görbült meg egyetlen haja szála sem azon az estén.

Nem ragadtak nyakon közülük senkit, nem szállították őket a nekik megfelelő helyre, hogy aztán az illetékes hatóság rájuk mérje a magukét. Normális országban természetesen másként történt volna minden. A rasszista, antiszemita énekkar tagjait azonnal elvitték volna a stadionból az erre illetékes szervek, hogy aztán bíróság döntsön a sorsukról, mégpedig gyorsított eljárással.

A mérkőzést egyébként a közszolgálati televízió élőben közvetítette, de a sajtó nem foglalkozott jelentőségének megfelelően az üggyel, a közszolgálati média meg különösen nem. Csányi Sándor elnök is ott ült a nézőtéren, de a Magyar Labdarúgó Szövetség is nehezen mozdult meg, csak a napokban tudatta, hogy szerdán megvizsgálja az esetet.

Na de hol vannak a megfelelő hatóságok, amelyek – ha már másként nem, legalább utólag – felkutathatnák és felelősségre vonhatnák az elkövetőket? S hol van Bana Tibor elhatárolódása az óbégató csürhétől? Már csak azért is fontos lenne a politikus sürgős kiállása, mert újabban, ahogy terjed a stadioni zsidózás híre, hallhatni olyan hangokat is, hogy kis triójának akciója sem volt egyéb, mint közönséges antiszemita provokáció.

Legfeljebb körmönfontabban fejezték ki magukat, mint az egyszerű, őszintén és bátran üvöltöző magyarok kórusa.

NEMZETI BAJNOKSÁG I. OSZTÁLY

NB I. férfi felnőtt nagypályás labdarúgó bajnokság versenykiírása 2012 – 2013.

19. L) Súlyos nézőtéri rendbontás (pl. az ellenfél, a mérkőzésen nem részt vevő, a pályán részt vevők folyamatos rasszista vagy antiszemita szidalmazása, rasszista megnyilvánulások, verekedés, pirotechnikai eszközök játéktérre történő dobálása, stb.) esetén, a játékvezető félbeszakítja a mérkőzést és a jelenlévő ellenőrökkel konzultál és dönt a mérkőzés azonnali beszüntetéséről, vagy a mérkőzés folytatásáról.

Olvasói sztorik