NB I

„A foci megmozgatja az országot”

Dzsudzsák Balázs úgy véli, ha a válogatott pénteken győz, akkor szombaton minden magyar boldogan ébred.

Kapcsolódó cikkek

Áruld el, melyik a kedvenc magyar labdarúgócsapatod, és nyerj egy iPhone 5-öt a Rangadótól. Klikk és like! A sorsolást március 20-án tartjuk közjegyző előtt.

A válogatott tagjai vasárnap délután találkoztak Telkiben, hétfőn nekiláttak a felkészülésnek, elkezdődött tehát a visszaszámlálás a pénteki, Románia ellen világbajnoki selejtező előtt! A sajtótájékoztatón a csapat egyik kulcsembere, Dzsudzsák Balázs elmondta, alkalmazkodniuk kell a speciális körülményekhez, de a zártkapus büntetés csak arra sarkallja őket, hogy a szurkolóikért is küzdjenek.

A beszélgetés érdekessége volt, hogy a Szalai Ádám-afférhoz hasonlóan a Dinamo Moszkva légiósa sem úszta meg az egyik újságíró kötözködését…

– Mentálisan mennyire van felkészülve erre rendkívül fontos mérkőzésre, amelyet ráadásul nézők nélkül kell lejátszaniuk?
– Fel vagyok rá készülve, próbálom ugyanúgy a helyén kezelni ezt a mérkőzést, mint a többi válogatott meccset. A válogatottba mindenki azért jön, hogy egy kicsit meghaljon a csapatért, és sikeresek legyünk, és ezt most sem változik – magyarázta Dzsudzsák Balázs. – Természetesen nagyon speciális ez a mérkőzés, már csak azért is, mert amióta én válogatott vagyok, ez az első olyan meccs, amit szurkolók nélkül kell játszanunk, ráadásul a legnagyobb riválisunk ellen, ami a csoportot, illetve ami az országot illeti… Alkalmazkodnunk kell ehhez, csináljuk a dolgunkat, és nagyon remélem, hogy olyan hét lesz ez, ami sikeresen végződik, nem szól közbe sérülés, és semmi olyan dolog, ami még jobban nehezítené a helyzetünket.

– Klubcsapatában, a Dinamo Moszkvában a román Dan Petrescu az edzője. Beszéltek erről a mérkőzésről?
– Természetesen beszéltünk, szóba került ez a találkozó, de próbáltam távol maradni ettől a témától, mert nem szeretem túllihegni. Persze, hogy nagyon nagy mérkőzés, tisztában van ezzel mindenki. A szekálás és az odaszólogatás megvolt mindkettőnk részéről, de inkább arra fókuszáltunk, hogy a bajnoki mérkőzéseket lehozzunk, ráadásul a legutóbbi meccsünk az előző csapata ellen volt, úgyhogy egy kicsit ő is óvakodott ettől a témától. Vasárnap elbúcsúztunk és elköszöntem mindenkitől, a stábtagoktól is, és volt, aki viccesebbre vette a figurát, mondjuk a kapusedző és a pályaedző. Nagyon remélem, hogy a jövő héten sikeres válogatott szereplés után tudok visszamenni, és akkor bőven lehet majd erről beszélgetni.

– Úgy fogalmazott az előbb, hogy mind az ország, mind a csapat tekintetében rivális az ellenfél. A csapatot értem, az országot nem. Hogy értette ezt?
– Az országot úgy értettem, hogy mindig lehet hallani, hogy a drukkereknek ez egy speciális lehetőség, amikor Románia ellen szurkolhatnak. Nem az első mérkőzés lett volna, amikor hallottuk, hogy szidták a románokat, vagy buzdítottak ellenük, úgyhogy pusztán ezért mondtam ezt. Nem szeretném, ha ebből bármiféle rasszista megnyilvánulásra következtetne. Örülök, hogy megint ezt az egy mondatot sikerült kiragadni, köszönöm szépen!

– Talán az ön válogatottbeli bemutatkozását kísérte legutóbb olyan érdeklődés, mint most Kovács Istvánét. Mennyire ismeri a fiatal játékost?
– Igen láttam, hiszen folyamatosan figyelemmel kísérem a magyar bajnokikat. Tisztában voltam azzal, hogy egy nagyon nagy tehetségről beszélünk, láttam a Debrecennek rúgott gólját is. Nagyon jó helyen van, és örülök, hogy jönnek a tehetséges generációk, és ő az, aki ilyen fiatalon debütálhat. Minden esélye megvan, hogy a kapitány pályára küldje valamelyik mérkőzésen. Azzal mindenki tisztában van, hogy egy nagyon tehetséges és normális srác került ide. Biztos vagyok benne, hogy nem lesz probléma a beilleszkedésével, nem lesz lámpalázas, és a tudása legjavát fogja majd nyújtani.

– Elhangzott, hogy ez egy nagyon nagy meccs, az országnak is természetesen. Egy játékos mennyire gondol arra, hogy megmutassa magát a nagyvilágnak, esetleg eladhassa magát?
– Nem hiszem, hogy nekünk erről az oldalról kellene ezt megközelítenünk. Még egyszer hangsúlyozom, nem azért mondtam, hogy az országnak fontos, hogy ezen menjen a rágódás. Nagyon büszkén mondom, hogy a foci manapság megmozgatja az országot, és akár negatív, akár pozitív hangvétele van, a focira mindenki odafigyel. Ezért is mondtam, hogy ebből a szempontból is fontos, mert ha pénteken nyernénk, akkor szombaton valószínűleg mindenki boldogan kelne fel. Ezt a részét értettem az országra. Hogyha esetleg jól sikerül ez a mérkőzés, akkor megnyílhatnak olyan kapuk, amelyek eddig zárva voltak. A válogatott meccsek mindig speciálisak a játékosok részéről, és minden tekintetben, de nem hiszem, hogy ez az a találkozó, ami bárkinek a jövőjét eldöntheti.

– Törökország még beleszólhat a csoport második helyéért zajló csatába?
– Persze, mindenféleképpen! Attól függetlenül, hogy mindkét válogatott megverte Törökországot, egy nagyon jó csapatról beszélünk, és ne feledjük, hogy idegenben lesz a mérkőzésünk. Az sem lesz olyan meccs, amelyen könnyen megszerezhető a három pont. Ettől függetlenül én azt merem mondani, és egy játékosnak azt is kell mondania, hogy igenis hat pontot szeretnénk a románok és a törökök ellen. Tovább akarunk jutni ebből a csoportból, persze, hogy úgy vágunk neki, hogy főleg hazai pályán szeretnénk megszerezni a maximális pontszámot.

– Olyan helyeken játszik immár hosszú ideje, ahol több tízezer néző van a meccseken. Most azonban a zártkapus büntetés miatt nem lehet. Okozhat ez bármilyen problémát?
– Novemberben volt egy zártkapus mérkőzésem a Rubin Kazany ellen. érdekes meccs volt, és speciális, hiszen előtte nem játszottam még zárt kapuk mögött. Természetesen hiányozni fognak a szurkolók, pláne, hogy a válogatottról van szó, és ritkán találkozunk a szurkolókkal, és ritkán élhetjük át azt a hangulatot, amit szoktak nekünk nyújtani, illetve azt a támogatást, amit tőlük kapunk. Biztos vagyok benne, hogy senkire nem lesz olyan hatással, hogy erre lehetne fogni a rossz teljesítményt. Sőt, azért is kell kettőzött erővel mennünk, hogy megmutassuk, tudunk értük is küzdeni, és saját magunkért is. Semmiféle olyan teher nincs rajtunk, ami eddig ne lett volna. Nagyon sajnáljuk, hogy nem lehet teltház a stadionban, de ennek nem szabad akkora jelentőséget tulajdonítanunk, hogy egész héten ezzel foglalkozzunk. Játszanunk kell a játékunkat, ugyanolyan fegyelmezetten kell futballoznunk, minden egyes pontrúgásra és a taktikai részekre oda kell figyelnünk.

Olvasói sztorik