NB I

Extraklasszis vagy botrányhős?

Szenvedélybeteg? Vagy a románok titkos fegyvere? Adrian Mutu pályafutását mutatjuk be!

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar sajtó napok óta azt találgatja, hogy vajon titkos fegyver lehet-e a vendégeknél a pénteki Magyarország–Románia világbajnoki selejtezőn a szebb napokat is megélt Adrian Mutu, aki minden bizonnyal ott lesz a kezdőcsapatban. A Rangadó.hu bemutatja a 33 éves támadó pályafutását a kezdetektől a csúcson át, a kokain- és doppingvétségen keresztül egészen a korzikai állomásig. Extraklasszis vagy botrányhős? Reméljük, péntek este utóbbit láthatjuk…

Az első lépések a világhírnév felé

Adrian Mutu 1979. január 8-án született a romániai Calinestiben. 1996-ban az Arges Pitesti volt az első profi klubja, ahonnan gyorsan be is került az utánpótlás-válogatottakba. Három évvel később a bukaresti Dinamóhoz igazolt, ahol remek formát mutatott, nem véletlen, hogy felfigyeltek rá az európai topcsapatok, végül az olasz Internazionale igazolta le 6.5 millió euróért. 2000 áprilisában, Ciprus ellen mutatkozott be a válogatottban, majd a holland-belga közös rendezésű Európa-bajnokságon is pályára lépett. Mivel az Interben hadilábon állt a góllövéssel, a milánóiak kölcsönadták a Veronának, amely később le is igazolta, új állomáshelyén pedig kivirágzott. A Parma tízmillió euróért csábította el a románt, aki a sárga-kékeknél a brazil Adrianóval igazán termékeny csatárduót alkotott, számolatlanul szerezte a gólokat és adta a gólpasszokat.

Európa sztárcsapatában, de már lefelé a lejtőn

2003 nyarán újabb pozitív fordulat következett az Olaszországban sztárrá váló futballista életében: az új Chelsea-tulajdonos, Roman Abramovics 22,75 millió euróért igazolta le a román támadót, aki hamar a közönség kedvence lett, de 2004 tavaszára hanyatlásnak indult a karriere. A formahanyatláson kívül sérülések és magánéletbeli zűrök jellemezték a sztár életét. A fordulópont 2004 októberében következett: megbukott egy doppingvizsgálaton kokain-használat miatt. A Chelsea azonnal felbontotta a szerződését és a FIFA is eltiltotta hét hónapra.

Másodvirágzás

Még javában zajlott az eltiltása, amikor a Fabio Capello vezette Juventus lecsapott rá, és ötéves szerződést ajánlott a botrányhősnek. Úgy látszott, Mutu újra magára talál, hiszen mind a Juvénél, mind a válogatottban eredményes időszaka következett, azonban klubcsapatát bundázás vádjával kizárták a Serie A-ból. A Fiorentina igazolta le, ahol ismét virágzásnak indult, 2007-ben az év játékosának választották Olaszországban. A következő évben újra fényesen ragyogott a csillaga: válogatottját kivezette az Európa-bajnokságra, hiszen kilenc selejtezőn hatszor volt eredményes. A kontinenstorna után habár Francesco Totti is szívesen látta volna a csapatban, Mutu nem igazolt a Rómába, maradt Firenzében.

Újabb eltiltás

Közben napvilágra került, hogy a Chelsea a korábbi drogügylete miatt 17,7 millió eurót követel a román támadótól, a FIFA pedig játékengedély-felfüggesztést helyezett kilátásba. 2010 januárjában ismét negatív fordulatot vett az élete, hiszen egy éhségcsillapító miatt megbukott a doppingellenőrzésen, és mint visszaesőt, kilenc hónapra elmeszelte a bizottság. Egy évig még így is a Fiorentina alkalmazásában maradhatott, ám 2011 januárjában megunták a fenegyerek viselkedését, és fegyelmi okokra hivatkozva szerződést bontottak vele.

A közelmúlt

2011 nyarán a Cesena lehetőséget látott a hanyatló futballcsillagban, s két és fél évre leigazolta. Mivel azonban új klubjával kiesett az olasz első osztályból, Mutu tavaly nyáron a Ligue 1-be frissen visszajutott AC Ajaccio-hoz igazolt, és jelenleg is a korzikaiak játékosa. Egy apró adalék még a fenegyerek cseppet sem egysíkú pályafutásához: 2011 augusztusában egy San Marino elleni barátságos mérkőzés előtti éjszakát mulatozással töltötte Gabriel Tamas csapattársával együtt, amiért Victor Piturca véglegesen kizárta a két játékost a válogatottból. Úgy látszik, a románok szövetségi kapitánya nem szavatartó ember, hiszen mindketten itt vannak Budapesten…

Olvasói sztorik