NB I

„Újra a régi vagyok!”

Adrian Mutu úgy látja, hogy a magyar válogatott meglepően jól teljesít, mert egyre jobb csapat!

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Csongrádfoci híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Adrian Mutu visszatért! Mármint a román válogatottba. Nem most, hanem már ősszel, de akkoriban csak csereként számított rá Victor Piturca szövetségi kapitány. A csapat sikeres volt, a 34 éves csatár pedig ott maradt a keretben. Bár már nem a Chelsea, az Internationale, a Fiorentina, vagy a Juventus csapatában játszik, mint korábban, hanem Korzikán, a francia bajnokságban, de ha valahol megjelenik, továbbra is ő van az érdeklődés középpontjában. Nincs másként a pénteki magyar-román világbajnoki selejtező előtt sem, de a korábbi botrányhős rendkívül szerényen nyilatkozott a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Mutu elmondta, hogy nem érdekli a legendás Hagi gólrekordjának beállítása, pedig már csak egyetlen találat választja el tőle. Sokkal fontosabb számára a csoport második helye, ami a magyarok elleni sikerrel érhető el.

– Hogy látja a körülményeket? Rossz a pálya, és nézők sem lesznek…
– A pálya mindkét csapatnak rossz lesz, és az sem kellemes érzés, hogy nézők nélkül kell játszani.

– Képes végigjátszani a kilencven percet?
– Igen, jó formában vagyok. Fizikálisan nagyon komoly igénybevételt követel majd ez a mérkőzést, sokat kell futnunk, mert a magyar válogatott elsősorban erőnlétileg próbálja majd megnyerni az összecsapást.

– Nem érzi úgy, hogy elteltek már ön fölött az évek? Hiszen nem fiatal…
– Nem az számít, hogy ki hány éves, hanem az, hogy milyen formában van, és milyen teljesítményt tud nyújtani. Úgy érzem, fizikailag nagyon jó formában vagyok, a pályán is bizonyítani szeretném, hogy újra a régi vagyok.

– Hagi 1999-ben éppen a magyarok elleni mérkőzésen tért vissza a válogatottba. Nagyon jól játszott, Románia pedig Bukarestben kettő-nullra legyőzte Magyarországot. Képes-e hasonló teljesítménnyel győzelemre vezetni csapatát?
– Nem akarom magamat Hagihoz hasonlítani, egyszerűen csak jól akarok játszani, mert ez a csapat érdeke. Meg kell nyernünk ezt a mérkőzést, a csapat tagjai közül mindenki erre koncentrál. Emlékszem arra a meccsre, csodálatos volt! Hagi csodálatosan játszott, teltház volt, de én a tévében néztem az összecsapást.

– Nincs bérelt helye Piturca kapitánynál, ezért már a csapatba kerülés is pluszmotiváció?
– Piturca az az edző, akivel a legtöbbet dolgoztam együtt a román válogatottnál. Amikor visszakerült a csapat élére, akkor én éppen nem játszottam és nem edzettem, hosszú kihagyás után voltam, ezért nem játszottam a válogatottban sem. Ez volt az oka annak is, hogy ősszel csak csere voltam, most viszont olyan formában érzem magam, hogy valóban helyem van a csapatban. Jól ismerem Piturcát, nem azért hívott be, hogy nekem kedvezzen, hanem azért mert szüksége van rám, és úgy érzi, tudok segíteni a csapatnak.

– Figyelembe véve a két ország viszonyát, érez plusz nyomást, amiért éppen a magyarok ellen játszanak?
– A magyar futball-válogatottat akarjuk legyőzni, nem a két ország közötti gondokat megoldani.

– Nem tart attól, hogy a stadionon kívül gyülekező szurkolók be akarnak majd hatolni a lelátóra?
– Ezt nem ajánlanám nekik, mert akkor Magyarország három-nullra elveszti a mérkőzést. Tudok a zászlóégetésről, és arról is, hogy a szövetség bocsánatot kért a kolozsvári esetért, ezért ezt a témát bővebben nem szeretném kommentálni.

– Melyik poszton játszana szívesebben? Előretolt csatárként, vagy a második hullámban érkező játékosként?
– Olyan ez a kérdés, mintha húsz éves lennék, és választhatnék, hogy melyik poszton akarok játszani… Úgy érzem, minden poszton boldogulnék, majd meglátjuk, a szövetségi kapitány hogy dönt. Egyébként amikor a második hullámban játszom, akkor is gyakran felérek az ellenfél kapuja elé.

– Kinek kedvezhet ez a rossz minőségű pálya?
– A rossz pálya egyik csapatnak sem jó, hiszen nem lehet látványos mérkőzést játszani. Reméljük javulni fog az időjárás, és nem egy mocsárban kell majd játszanunk.

– Reálisan nézve hány pontot képes szerezni a román válogatott a magyarok és a hollandok ellen?
– Négyet.

– Az Ukrajnában dolgozó edző, Mircea Lucescu azt mondta, hiába döntené meg Hagi gólrekordját a válogatottban, amitől már csak egy találat választja el, ha nem nyer a csapat…
– Ezzel tökéletesen egyetértek, nem az a lényeg, hogy gólt rúgjak, hanem az, hogy Románia pénteken megnyerje a mérkőzést! Ha gólhelyzetbe kerülök, de egy társam még jobb helyzetben lesz, minden további nélkül neki passzolok, mert ez a csapat érdeke. Ha én kapom a csapatkapitányi karszalagot, nagyon megtisztelve érzem majd magam.

– 1981 óta nem nyertek a magyarok a románok ellen. Ez lélektani előnyt jelent önöknek?
– Nem, mert ez egy egészen más generáció. Csak a statisztika számára fontos, hogy ki mikor nyert utoljára. Természetesen a mi győzelmünk is fontos lesz a román válogatott statisztikája számára. Ebben a nagyon kiegyensúlyozott csoportban a magyar válogatott meglepően jól teljesít, mert egyre jobb csapat! Mindenki román-török párharcot várt a második helyért, mégis ott van a magyar válogatott is, amely szintén képes arra, hogy a hollandok mögött a második helyért harcoljon. Hollandia kiemelkedik ebből a csoportból. Ők a legjobbak! A román-magyar párharc folytatódik a második helyért, szeretnénk ebből győztesen kikerülni!

Olvasói sztorik