NB I

Az érték a mérték

A román szövetségi kapitány, Victor Piturca szerint jobb, értékesebb játékosai vannak, mint a magyaroknak, ez dönthet.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Csongrádfoci híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Rendkívül kellemetlen, hideg, esős időben edzett csütörtök délelőtt a román válogatott a pénteki világbajnoki selejtező helyszínén, a Puskás Ferenc Stadionban. A tréning után Victor Piturca szövetségi kapitány sajtótájékoztatót tartott, amelyen elmondta, a rossz minőségű gyepszőnyeg vélhetően mindkét csapat számára ugyanolyan hátrányt jelent majd, ahogyan az üres lelátók is. A románok vezetőedzője beszél a hétfői, kolozsvári zászlóégetésről, illetve azt is elmondta, miért nem szerepelnek magyar nemzetiségű játékosok a csapatában.

– Nagyon fontos mérkőzés lesz mindkét válogatottnak, úgy a románnak, mint a magyarnak. Csapatomtól azt várom, hogy jó játékkal jó eredményt érjen el – kezdte Victor Piturca. – A mérkőzésen sajnos nem a legjobb körülmények várnak ránk, hiszen nem lesznek nézők, amivel én személy szerint nem értek egyet, és az időjárás, illetve a pálya állapota is egy nagyon nehéz meccset vetít elő. Ettől függetlenül nem érdekel, milyen lesz a pálya pénteken, csak a megszerezhető három pont, amit reményeim szerint meg is szerez a csapatom.

– A pálya valóban elég rosszul néz ki jelenleg…
– Ezek a körülmények, ezeket el kell fogadni! A pálya az ellenfélnek is ugyanolyan nehéz lesz majd.

A következő újságírói kérdés arra vonatkozott, hogy az első sajtótájékoztatóján, a felkészülés kezdetén Victor Piturca úgy vélekedett, hogy a magyar válogatott erőssége a nagyon jó fizikum, az erőfutball, ezért a magyar szövetség vajon nem szándékosan hozta ilyen állapotba a pályát, hiszen le is lehetett volna takarni… A szövetségi kapitány ezt a felvetést nem kívánta kommentálni.

– Nem tart attól, hogy a stadion körül a szurkolók ellenséges hangulatot teremtenek?
– Ennek semmi jelentősége nincs, nekünk játszanunk kell. Már játszottunk több tízezer néző előtt is, nem szabad azzal foglalkozni, milyen lesz a hangulat, akár a stadionban, vagy azon kívül, kizárólag a csapat játékával kell törődnünk.

– Mennyire befolyásolja a csapat hangulatát, hogy a román-magyar vetélkedés, a két ország rivalizálása mostanság túllépi a sport határait. A hétfői, kolozsvári mérkőzésen például magyar zászlót égettek, ez mennyire jut el a játékosok tudatáig?
– Ezekkel a dolgokkal egyáltalán nem foglalkozunk, csak a mérkőzéssel és csak az eredménnyel. A kolozsvári zászlóégetésnek semmi köze a román válogatotthoz, ez két klub rivalizálásáról szólt. A román szövetég már elnézést kért a magyaroktól az események miatt, illetve Románia miniszterelnöke is megtette ezt.

– Mennyire különleges egy román játékosnak a magyar válogatott ellen pályára lépni?
– Ez a rivalizálás sokkal kisebb, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Sokkal kisebbek az ambíciók, sokkal inkább a sportra koncentrálódik a dolog. A válogatott játékosait a válogatott meccs eredménye érdekli, nem feltétlenül az, hogy ki ellen érik el.

– Mutu előretolt éket fog játszani, vagy pedig a második hullámból érkező támadót?
– Ezt még nem tudom, még az sem dőlt el, hogy Mutu egyáltalán pályára lép-e. Mivel tagja a válogatottnak, jó formában van, de nincs már abban a kirobbanó formában, mint néhány évvel korábban.

– Mióta ismét ön a kapitány, Mutu kevés lehetőséget kapott. Ő lenne a titkos fegyver a magyarok ellen?
– Nem hiszem, hogy különleges, titkos fegyverként kellene kezelni, hiszen ő egy nagyon ismert játékos, akinek a képességei közismertek. A román játékosok értéke lehet az, ami meghatározhatja és eldöntheti a pénteki mérkőzést. Úgy érzem, kicsivel jobb, értékesebb játékosaink vannak, mint a magyaroknak, és csapatként is jó teljesítményt nyújtottunk az utóbbi időben, hiszen megnyertük a mérkőzéseinket.

– Miért tűntek el a román válogatottból a magyar nemzetiségű játékosok, amilyen korábban Bölöni László vagy Selymes Tibor volt?
– Jelen pillanatban nincs olyan értékes magyar nemzetiségű játékos Romániában, akinek helye lenne a válogatott keretben. Ha lenne, természetesen beválogatnám, hiszen számomra nem a nemzetiség, hanem a játéktudás számít.

– A legutóbbi román-magyar meccseket általában egy román játékos klasszisteljesítmény döntötte el. Pénteken ki lehet az, aki jó játékkal eldöntheti a meccset?
– Számomra a csapat fontosabb, mint az egyéniségek. Az előző mérkőzéseket is a román válogatott nyerte meg, nem egyes játékosok. Persze, szeretném, ha olyan tudású játékosaink lennének most is, mint akkoriban, de ez gy csapatjáték, és a csapatnak kell diadalmaskodnia.

– Elégedett lenne egy döntetlennel?
– Ez a mérkőzés alakulásától is függ.

– A román válogatott idegenben nyert Törökország ellen, zsúfolt stadion előtt, tehát nagyon jól tudott koncentrálni. Nm tart attól, hogy az üres stadionban kevésbé fognak összpontosítani, kevésbé lesznek motiváltak a román játékosok?
– Tudtam, hogy különleges feladat megfelelően motiválni és felkészíteni a játékosokat. Úgy érzem, a csapatom minden körülmények között képes a maximumot nyújtani. Úgy érzem, megértették, mit várok tőlük ilyen szempontból, és megfelelően koncentrálnak, megfelelően készülnek a meccsre. Amennyiben nyerünk, akkor előny volt a zártkapu, ha nem nyerünk, akkor azt mondhatjuk, hogy hátrány. Meglátjuk, hogy alakul majd a mérkőzés.

– Bár sok minden történhet mg a csoportban, de jelenleg úgy tűnik, hogy aki a magyar-román párharcban legalább négy pontot szerez, az kikaphat a hollandoktól és a törököktől is, biztos második lesz. Ön is így számol?
– Első ránézésre valóban ezt mutatja a matematika, de ez a csoport már megmutatta, hogy itt minden megtörténhet. A török válogatottat mindenki jobbnak tartotta a románnál és a magyarnál is, mindössze három ponttal áll négy mérkőzés után. A török csapat nagyon értékes, még beleszólhat a párharcba.

Olvasói sztorik