Hírek

A miniszterelnök elítéli a zászlóégetést

Románia miniszterelnöke, Victor Ponta is megszólalt a hétfői, kolozsvári eseményekkel kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Victor Ponta román miniszterelnök megengedhetetlennek tartja és elítéli a bukaresti Rapid futballcsapat azon szurkolóinak tettét, „akik azt gondolták, hogy Magyarország zászlajának felgyújtásával buzdítják a csapatukat”.

A román kormány honlapján szerdán megjelent közleményben Victor Ponta leszögezte, hogy egy ilyen cselekedet semmivel sem magyarázható – írja az MTI.

„Határozottan elutasítom az efféle felelőtlen megnyilvánulásokat, amelyek elfogadhatatlanok egy olyan társadalom számára, mely a tolerancia, a barátság és a befogadás európai értékeit kívánja felmutatni, ezekben kíván élni” – hangoztatta a román miniszterelnök, aki reményét fejezte ki, hogy a sportág illetékes szervei által kiszabott büntetés mellett a csendőrség azonosítja az elkövetőket, és maximális szigorral alkalmazzák esetükben a törvényt.

Ponta nyomatékosan aláhúzta, hogy az efféle tetteket elutasítja a román társadalom. „Ezek csupán egyes sztereotípiákkal és előítéletekkel élő személyek túlkapásai, amelyeket határozottan el kell utasítani a nyilvánosság előtt” – áll a közleményben. A miniszterelnök szerint az efféle megnyilvánulások a 21. századi Európa egyetlen társadalmában sem megengedettek, különösen nem egy sportarénában.

„A román kormány tiszteletet kér bármely állam nemzeti szimbólumai iránt, és a román állam nemzeti szimbólumai iránt is” – fogalmazott Ponta.

A kolozsvári CFR és a bukaresti Rapid hétfő esti kolozsvári bajnoki mérkőzésén a Rapid szurkolói meggyújtottak egy magyar zászlót. A megnyilvánulás miatt a romániai első osztályú labdarúgó-bajnokságot szervező Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) 30 ezer lej (több mint kétmillió forint) bírsággal és a következő otthoni bajnoki mérkőzése zártkapus megrendezésével sújtotta a bukaresti Rapidot.

Olvasói sztorik