NB I

„A magyar szurkoló nem bűnöző!”

Somogyi József Ádám, a hazai ultrák emblematikus alakja, a Magyar Labdarúgó Válogatott Szurkolói Egyesület és a Carpathian Brigade elnöke.

Kapcsolódó cikkek

Áruld el, melyik a kedvenc magyar labdarúgócsapatod, és nyerj egy iPhone 5-öt a Rangadótól. Klikk és like! A sorsolást március 20-án tartjuk közjegyző előtt.

Somogyi József Ádám, a hazai ultrák emblematikus alakja, a Magyar Labdarúgó Válogatott Szurkolói Egyesület és a Carpathian Brigade elnöke, a pénteki Népstadion mellé szervezett közös szurkolás egyik főszervezője szerint békés lesz a demonstráció, a Jobbik segítségét pedig csak azért fogadták el, mert ők jelentkeztek a leghamarabb és szinte egyedül. Somogyi a Rangadó.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy minden negatív előjel ellenére egészen biztosan a szurkolásról és az egységes szurkolói identitás megnyilvánulásáról fog szólni a nap, mintsem a politikáról.

– Menjünk vissza a történések elejére. Az egész balhé a magyar-izraeli barátságos meccsel kezdődött, hiszen az ott történtek verték ki a biztosítékot a nemzetközi fociporondon.
– Azt a meccset magam is a pokolba kívánnám legszívesebben, hiszen várható volt, hogy annak ellenére, hogy a szurkolói radikalitás majd mindenhol jelen van, de ennek meglesz a következménye. Aztán persze meg is lett. Sokan azt gondoljuk erről, hogy mindennek megvan a maga helye, de annak ellenére, hogy szólás- és véleményszabadság van, és meggyőződésem szerint mindenki elmondhatja, akár radikális formában is a véleményét, azt látni kellett világosan, hogy ebből nem jöhetünk ki jól. A büntetés tehát valahol érthető, valahol meg egyáltalán nem. A legérthetetlenebb az egészben, hogy nem is az izraeli szövetség, nem is Izrael állami szinten, hanem egy bécsi székhelyű szervezet javaslatára kezdett el gondolkodni a büntetésen a FIFA. Ráadásul barátságos meccsen történteket torolt meg fontos VB-selejtezőn, ami minimum megkérdőjelezhető döntés. Még egyszer hangsúlyozom, hiába van szólásszabadság, mindennek megvan a helye és ideje. Semmi szükség nem volt arra, hogy a zsidóellenes megnyilvánulásokat hangsúlyozzák egyesek a lelátókon, de ekkora arányú büntetés valóban irracionális volt.

– Önök meghirdettek egy elég nagyszabású rendezvényt péntekre, amely máris politikai kontextusba került. Sokan féltik ezt az eseményt, hogy ráül a politika, hogy ez inkább csak olaj lesz a tűzre. Kritikusaik szerint ebből nem is lehet más, mint egy újabb balhé, hiszen ez politikai rendezvény is, amit a Jobbik segít.
– Amikor a FIFA kihirdette, hogy zártkapus meccs lesz a selejtező, egy tagtársunk máris beadta a területfoglalási kérelmet a Dózsa György útra egy szurkolói rendezvényre. Ez a sajtóban egyből úgy ment le, hogy ez nem volt más, mint Vona Gábor ötlete. Pedig nem. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a Jobbik egyből felajánlotta a segítségét, de ez csak azért volt, mert nekik is csak az jutott eszébe, ami bárkinek eszébe jutott volna, tehát hogy legyünk közel a nemzeti válogatotthoz és közösen buzdítsuk őket, ahogy lehet. Mi a Jobbik vezetőivel találkoztunk, és világosan deklaráltuk, hogy ez nem politikai, hanem szurkolói rendezvény lesz. Így is tájékoztatta mindkét fél a sajtót. Más kérdés, hogy tény: ezt a szurkolói rendezvényt támogatja a Jobbik, hiszen minden segítséget megadnak ahhoz, hogy biztonságosan és jól sikerüljön. Ezt a szurkolóellenes oldalak persze úgy tálalják, hogy ez egy kizárólag egy politikai szervezésű akció lesz, de ez nem felel meg a valóságnak. Ezzel nem tudunk mit csinálni. Egyet kell megérteni: nekünk az a kötelességünk, hogy ott legyünk a csapat mellett. Amikor 2009-ben megalakultunk, azt fogadtuk meg, hogy jóban-rosszban kitartunk a csapat mellett. Most is csak ezt tesszük. Azért megyünk, hogy segítsük a fiúkat és nem azért, hogy a Jobbikot vagy más pártokat éltessünk.

– Hogyan lehet a provokációk ellen tenni? Miképp lehet megőrizni a nyugalmat és a helyszíni biztonságot? Látva a zenekari fellépőket (Hungarica, Oi-kor stb), azért ez nem „Ha én rózsa volnék” jellegű babazsúr lesz, hiszen ezek a zenekarok elég erősen köthetők egy politikai irányzathoz, ideológiához.
– Ez így van, természetesen. Ezek egyértelműen nemzeti érzelmű zenekarok. Azt sem hiszem, hogy rosszabbak lennének majd a koncertek, mint az Ötvenhatosok terén a Magna Cum Laude koncertje, úgyhogy erre felesleges szót vesztegetnünk. Az tény, hogy mi elsősorban olyan szurkolókat várunk, akiknek a magyarságuk nemcsak annyit jelent, hogy magyar állampolgárok, hanem akik úgy hiszik, hogy ez a magyar csapat nemcsak a hazai labdarúgást, hanem a nemzetet is képviseli ott a pályán. Ezzel együtt egyáltalán nem hiszem, hogy a mi rendezvényünket kellene attól félteni attól, hogy ott rendbontás várható. Én sokkal jobban aggódom az Ötvenhatosok téri rendezvényen résztvevők biztonságáért, hiszen az egy deklarált MLSZ-rendezvény lesz, és mostanában azért azt nem nagyon lehet elmondani, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség nagyon a szurkolók szívébe zárta volna magát. Ha nálunk lesznek nem megfelelő megnyilvánulások, akkor – mivel ez egy szurkolók által összehozott rendezvény – saját magát köpné szembe a drukker-társadalom. Mert kérdem én: Innentől kezdve milyen hitele lenne egy szurkolói mozgalomnak, amely a saját rendezvényén okoz rendbontást?

– Attól függ, hogy mit értünk rendbontáson.
– Ha mondjuk bemásznának a stadionba, az egyértelműen rendbontás, de például a pirotechnikai eszközök rendeltetésszerű használata nem az. Mindez nézőpont kérdése, de hiszem, hogy mindenki tisztában van a helyzet súlyával és korrektül, normális módon fognak drukkolni az ott összegyűlők. Ez minden szurkoló érdeke, hiszen ez is egy bizonyíték lenne arra, hogy nem olyanok vagyunk, mint aminek beállítanak bennünket. Nem vagyunk a világ szégyenei meg bűnözők, mint amit olvasunk magunkról nap mint nap. Ezt fogjuk fényesen cáfolni a hétvégén.

Olvasói sztorik