Hírek

Könyörtelen a FIFA, a CAS-hoz fordulunk

A nemzetközi szövetség másodfokon is úgy döntött, hogy zártkapus lesz a magyar–román vébéselejtező.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A FIFA fellebbviteli bizottsága hétfőn arról értesítette a Magyar Labdarúgó Szövetséget, hogy nem változtatott korábbi, a Magyarország–Románia világbajnoki selejtezőt érintő döntésén – írja az MLSZ honlapja.

A Magyar Labdarúgó Szövetséget nem érte váratlanul a határozat, amely minden pontján helyben hagyja az első fokon eljáró tanács által hozott súlyos szankciókat. Mint ismert, a Magyarország–Izrael barátságos mérkőzésen történt szabálysértések következményeként – 40 ezer svájci frank pénzbüntetés mellett – a március 22-i, Románia elleni vébéselejtezőt zárt kapuk mellett kell a megrendezni.

A FIFA céljaival egyetértve, de az ítélet arányosságát és a szankciók célravezetőségét továbbra is vitatva, az MLSZ a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul az ítélettel szemben, kimerítve ezzel valamennyi rendelkezésére álló jogorvoslati fórum lehetőségét.

Ugyanakkor a tisztességes magyar szurkolók iránt érzett felelősségtől vezérelve, a többségben lévő, a csapatát mindenkor sportszerűen buzdító szimpatizánsainak kiszolgálása érdekében, a szövetség egyeztetést kezdeményez a szurkolói képviseletekkel is arról, hogy milyen módon tudnak és kívánnak a mérkőzés sikeres megvívásához segítséget nyújtani a magyar válogatottnak. Az MLSZ minden támogatást megad ezen a területen a szurkolói kezdeményezéseknek.

Csányi Sándor elnök korábban arról beszélt a Magyar Labdarúgás Fórumán, hogy az elsőfokú FIFA-döntés már november 20-án megszületett, de az MLSZ csak januárban értesült róla. Ezt már csak azért is elfogadhatatlannak tartja, mert a magyar kormány azóta súlyos pénzeket költött a Puskás Ferenc Stadion középső karéjának megerősítésére, hogy a magyar-román meccset minél több szurkoló nézhesse meg a helyszínen.

Hozzátette, amennyiben a fellebbezést elutasítják, akkor az 56-osok terén óriáskivetítőn több tízezer szurkoló nézheti majd együtt a meccset az MLSZ szervezésében, továbbá jelezte, ha sikerül azonosítani azokat a drukkereket, akik miatt büntetést kapott az MLSZ, akkor rajtuk polgári peres úton behajtják a kieső a jegybevételt és a 40 ezer svájci frank pénzbüntetést.

Joseph Blatter, a FIFA elnöke – többek között a magyarok elleni szankciókra utalva – úgy foglalt állást, hogy a kizárás vagy a pontlevonás lehet a megfelelő szankció azon csapatok ellen, amelyek játékosai vagy szurkolói rasszista magatartást tanúsítanak.

Olvasói sztorik