Hírek

Talán tanulnak az esetből?

A jelek arra utalnak, hogy az MLSZ-ben okultak a nemzetközi szövetség zártkapus-döntéséből.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Rendkívül súlyos csapás a magyar labdarúgás számára a FIFA döntése, amelynek értelmében nézők nélkül kell megrendezni a márciusi, Románia elleni világbajnoki selejtezőt. Ám a sportág még akkor is profitálhat a dologból, ha a fellebbezés nem jár sikerrel, és a büntetés nem változik! Az ügyet a tavaly augusztusi, Izrael elleni mérkőzésen történt szégyenletes szurkolói viselkedés váltotta ki. Nos, úgy tűnik, az események felnyitották az illetékesek szemét.

Céljaink elérése érdekében egyértelmű jelzést kell adnunk azok számára, akik kilátogatnak a klubmérkőzésekre. A jövőben, így már a tavasszal újrainduló bajnoki szezonban sem fogadható el a szurkolók tömeges diszkriminatív véleménynyilvánítása – írja a szövetség honlapja. A mérkőzésen részt vevő MLSZ-ellenőrök felelőssége lesz – a játékvezetők mellett –, hogy a hazai klub szervezőinek segítségével megszakítsák azt a találkozót, amelyen a szurkolók diszkriminatív, sértő, antiszemita rigmusokat hallatnak. Ezzel párhuzamosan szigorodik a Fegyelmi Szabályzat és annak alkalmazása a FIFA által előírt zéró tolerancia alapján.

Célunk elérése során nagyobb hangsúlyt fektetünk a prevencióra. A jövőben is bízunk a szurkolók együttműködésében, amelynek köszönhetően a legnagyobb hazai szurkolótáborok, a drukkerek érdekei is érvényesülnek az MLSZ által megkezdett folyamatok végrehajtása során. Döntéseiktől nem csak a meccsre járók jobb közérzetét, hanem a futball iránt jelenleg közömbös befektetői csoportok élénkebb érdeklődését is reméljük.

A szövetség tehát antirasszista kampányt indít, és kijelenti, hogy évek óta elkötelezett mindenfajta diszkrimináció elleni harcban. Nincs helye annak a nézői mentalitásnak a futballstadionokban, hogy a csapat biztatása helyett valaki az ellenfelet vagy harmadik felet mocskolja – különösen nem faji, etnikai alapon. Az imént említett rossz szemlélet már így is nagyon sok, pénzben is mérhető kárt okozott a magyar labdarúgásnak, hozzájárult annak az európai élvonaltól való leszakadásához. Ki kell mondani, csak az tekinthető szurkolónak, aki a futballstadionokban kulturált módon tud hangot adni csapata iránti rajongásának – áll a szövetség honlapján.

És hogy a szurkolók se maradjanak közösségi élmény nélkül, a végső döntéstől függetlenül az MLSZ elkötelezett, hogy megteremtse a lehetőségét annak, hogy március 22-én a magyar válogatott drukkerei közösen nézhessék a Románia elleni világbajnoki selejtezőt. Így mindenki részese lehet annak a közösségi élménynek, amelytől a szélsőségesek viselkedését követő FIFA fegyelmi határozat jelen állás szerint megfosztja – írja a szövetség. Éppen ezért az MLSZ már megkezdte a szervezését egy közös meccsnézés előkészítésének Budapesten, a Puskás Stadion közelében, az 56-osok terén (korábbi Felvonulási tér), a Városliget és a Hősök tere mellett. Itt akár több tízezer szurkoló is kényelmesen elfér, és közösen drukkolhat a csapatnak, jó hangulatot teremtve, kulturáltan szórakozva.

Olvasói sztorik